Gijzeling tijdens Prinsjesdag
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Gijzeling tijdens Prinsjesdag


 
Het is Prinsjesdag 1974. Niet de troonrede trekt de aandacht, maar de gijzeling in de Franse Ambassade in Den Haag. Daar houden Japanse terroristen het personeel al dagenlang gevangen. Er is zelfs een politieagente neergeschoten. Wat gebeurt daar? En hoe reageert de Nederlandse politiek? Bekijk het in de Andere Tijden-video Gijzeling tijdens Prinsjesdag.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden Special: Missie geslaagd?
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: Missie geslaagd?

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 18 september - 10.00 uur - NPO Radio 1

Zal het Oekraïense bliksemoffensief de oorlog doen kantelen?
Het verbazingwekkende Oekraïense bliksemoffensief van de afgelopen week lijkt de oorlog te doen kantelen. Het Oekraïense leger bevrijdde in korte tijd strategisch belangrijke steden als Izium en heroverde meer dan een paar duizend vierkante kilometers aan grondgebied. Hoe bepalend wordt het Oekraïense bliksemoffensief voor het verdere verloop van de oorlog? En wat leren eerdere militaire bliksemmanoeuvres – zoals de Duitse Blitzkrieg uit 1940 of het Tet Offensief in Vietnam – ons daarover? Historicus Serge Blom van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is te gast.

Verder in de uitzending:
• Arabiste Laila al-Zwaini over het boek Zarifa: De strijd van een vrouw in een mannenwereld
• Het Spoor Terug: Het rampjaar, deel 3

Vorige week in OVT:
• Het Spoor Terug: Het rampjaar, deel 2
• David de Jong over zijn net verschenen boek Nazimiljardairs
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom was Suriname een kolonie van Nederland?
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het bladgoud op de Gouden Koets afkomstig is uit Suriname. De Gouden Koets is gemaakt in een tijd waarin Suriname nog een Nederlandse kolonie was. Hoe werd het land een kolonie van Nederland? En wanneer werd Suriname onafhankelijk? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Alleen op de wereld

Alleen op de wereld

Het rommelt al een tijd bij de Nederlandse jeugdzorg. Uit het vernietigende rapport van vorige week blijkt dat de overheid ernstig tekortschiet bij de bescherming van de meest kwetsbare kinderen in Nederland. Duizenden kinderen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Het kabinet trekt de komende jaren veertig miljoen euro extra uit om de acute problemen aan te pakken. Het geld wordt gebruikt om de werkdruk te verminderen, zodat meer kinderen sneller geholpen kunnen worden. Vorige eeuw zag de jeugdzorg er nog heel anders uit. Toen kwamen kinderen uit gebroken gezinnen vaak terecht in weeshuizen. Andere Tijden maakte in 2018 een aflevering over de Nederlandse jeugdzorg in de periode voorafgaand aan 1945. Drie kinderen van toen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgenomen in een weeshuis, vertellen hun verhaal. Ze praten over de harde straffen en de liefdeloosheid. Zeventig jaar na dato heeft de tijd in het weeshuis nog altijd impact op hun leven.
 
Bekijk hier de video
 

Premier Hendrikus Colijn

Premier Hendrikus Colijn

Op 18 september 1944 stierf Hendrik Colijn aan een hartverlamming in het Duitse Ilmenau. De Duitse bezetters hadden de voormalige premier van Nederland daar gedetineerd. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog stelde hij zich aanvankelijk mild op tegenover Hitler-Duitsland. Gaandeweg steunde hij steeds meer het verzet tegen de nazi’s, waardoor hij uiteindelijk werd opgepakt. Het leven van Colijn kent vele kanten en is niet onomstreden. Zo was hij tientallen jaren eerder officier in Nederlands-Indië. Daar was hij verantwoordelijk voor het doden van vrouwen en kinderen tijdens de Atjeh-oorlog en de Lombok-expedie. Andere Tijden maakte in 2004 een aflevering over Colijn, die in de jaren ’30 ook nog werd beschuldigd van een affaire met een spionne.

Bekijk hier video
Het mysterie Foekje Dillema

Het mysterie Foekje Dillema

18 september is de geboortedag van Foekje Dillema. De Nederlandse atlete leek in 1949 een grote toekomst tegemoet te gaan als sprintster. Toen ze met de trein op weg was naar een toernooi in Frankrijk, werd ze op station Hilversum tegengehouden. De Nederlandse atletiekbond deelde haar mee dat ze voor het leven geschorst was. Uit een seksetest zou zijn gebleken dat ze een man was. Haar Nederlandse record op de 200 meter werd geschrapt. Pas na haar dood in 2007 kreeg ze eerherstel en werd haar record erkend. Uit een DNA-test bleek dat ze wel degelijk een vrouw was. Andere Tijden Sport zond in 2008 een uitzending uit over Dillema, die zich na de schorsing terugtrok in haar Friese geboortedorp en nooit meer sprak over haar verwoeste sportcarrière.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

Wend je lichaam naar de zon | Het Uur van de Wolf

Wend je lichaam naar de zon | Het Uur van de Wolf

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de nazi’s ruim vijf miljoen Russische krijgsgevangenen. Het merendeel stierf tijdens de gevangenschap door honger en uitputting. De overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de Goelag gestuurd. Deze documentaire van Het Uur van de Wolf volgt het verhaal van een van deze gevangenen, die ruim tien jaar onder vreselijke omstandigheden in de Goelag zat. Nadien praatte hij er nooit over. Zijn dochter, schrijfster Sana Valiulina, reist met de trein naar de plek waar het strafkamp ooit was. Ze gaat op zoek naar het verhaal dat haar vader nooit kon vertellen.

Bekijk de documentaire hier
 

BAKSTEEN | Kunsthal KAdE Amersfoort

BAKSTEEN | Kunsthal KAdE Amersfoort

De baksteen. Een eeuwenoude menselijke uitvinding. Op het eerste gezicht lijkt de baksteen wat saai. Toch is het een handig gebruiksvoorwerp. Probeer eens de bekende brainstormopdracht om in een minuut zo veel mogelijk manieren te bedenken waarop je één baksteen kunt gebruiken. Een deurstopper, een stoeltje, een vliegenmepper. De baksteen is multifunctioneel. Meerdere bakstenen vormen prachtige gebouwen, wegen of zelfs kunst. Deze tentoonstelling in Amersfoort brengt een ode aan het bouwmateriaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers. Zij tonen de schoonheid en zeggingskracht van gebakken steen in al zijn kleurvarianten, herhalingen en metselverbanden. Ook is er een tour door Amersfoort, langs prachtige historische gebouwen.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.