Hoe een Nederlands schip vluchtelingen redt
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Hoe een Nederlands schip vluchtelingen redt


 
In 1975 kwam er een grote vluchtelingenstroom op gang vanuit Vietnam. Zo’n 800.000 Zuid-Vietnamese vluchtelingen verlieten per boot het land na de communistische machtsovername. Tiffany Pham was een van die bootvluchtelingen. Haar tocht verliep dramatisch, de motor viel uit en het voedsel was op. Van de 140 passagiers leefden er nog maar 91 toen de Antilla Bay, een Nederlands tankschip, te hulp schoot.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden: Op de fiets
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Op de fiets

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 24 juli - 10.00 uur - NPO Radio 1

Zomerserie
Als de overheid faalt #3: Financiële steun aan de scheepsbouw

Heel Den Haag wist van dit schandaal, maar niemand durfde in te grijpen. Want Nederlands trots, onze scheepsbouw die de concurrentie met Japan niet aan kon, stond op het spel. De overheid pompte in totaal 2,2 miljard in de zieltogende bedrijfstak, waarvan geen cent werd terug gezien. In 1983 was de maat vol: het was tijd voor een enquête.

In Het Spoor Terug: De Mallemolen
Op een autovrij hofje in Den Haag met piepkleine huurwoningen zijn talloze grootheden geboren. Jonge kunstenaars in alle disciplines kwamen vanaf de jaren vijftig op de Mallemolen wonen en bouwden er een gemeenschap zonder regels, waar de creativiteit moest ontstaan uit totale vrijheid. Jan Maarten Deurvorst zocht oud-bewoners op.

De Vakantieman
Wekelijks vraagt OVT de Vakantieman (m/v) om een historisch verantwoorde reistip.
Deze week: Melanie During neemt ons mee naar de prehistorie.

Vorige week in OVT:
• Als de overheid faalt #2: De oorlogsenquête
• Het Spoor Terug: ‘Nagekomen verhalen’ van Sandra Rottenberg
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe is het vrouwenvoetbal ontstaan?
Het succes van de OranjeLeeuwinnen, de volle stadions en de miljoenen tv-kijkers laten zien dat het vrouwenvoetbal enorm in de lift zit. Meisjes kunnen eindelijk dromen van een carrière bij het Nederlands elftal of in het buitenland bij Barcelona en Bayern München. Dat was lang anders. Lees onze longread en duik in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Nederland gaat kamperen

Nederland gaat kamperen

Het is zomervakantie en Nederlanders trekken er massaal op uit, met de tent of caravan naar Frankrijk en Spanje maar ook bestemmingen in Nederland zijn razend populair. Kamperen neemt pas echt grote vormen aan na de Tweede Wereldoorlog. Voordat Nederlanders met de tent op pad gaan, moeten ze eerst leren hoe. Direct na de bevrijding organiseert de ANWB kampeercursussen. Wie het kampeerexamen haalt, mag met een kampeerpaspoort op plekken staan waar de ‘gewone’ kampeerder niet mag komen. Dit paspoort verdien je door drie weekenden achter elkaar onder leiding van ANWB-mentoren te kamperen of om naar een oefenkamp van de ANWB te gaan. Eind jaren zestig neemt het animo voor oefenkampen af. De adviezen van mentoren worden als betuttelend gezien en de vrije geest van die tijd dringt ook door in het kamperen. In 1974 worden de kampeerkaart en het kampeerpaspoort afgeschaft. Bekijk de Andere Tijden uitzending over het begin van het kamperen, strakke scheerlijnen en kampeerdiploma’s.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Wilhemina op Radio Oranje

Wilhemina op Radio Oranje

Op 28 juli 1940 sprak Koningin Wilhelmina vanuit Londen voor het eerst het bezette Nederland toe. Radio Oranje was vanaf dat moment te horen ‘in Nederland, in Oost en West, op zee, of waar ook ter wereld’. In de oorlogsjaren die volgden, zou ‘de stem van strijdend Nederland’ vanuit verschillende studio’s van de BBC zijn uitzendingen blijven maken. Andere Tijden over Radio Oranje.

Bekijk hier de aflevering
Nord Stream 1

Nord Stream 1

De Nord Stream 1 pijpleiding van Rusland naar Duitsland is weer geopend. Jaarlijks gaat de leiding dicht voor onderhoud maar dit jaar was Duitsland bang dat Rusland het onderhoud zou aangrijpen om de gastoevoer verder te beperken. Bekijk in de YouTube video hoe president Poetin het Russische gas gebruikt als machtsmiddel.

Bekijk hier video
 

Andere Tijden tipt

The Long Breakup | Documentaire VPRO

The Long Breakup | Documentaire VPRO

De Oekraïens-Amerikaanse journaliste Katya Soldak vertelt het verhaal van haar thuisland. Oekraïne, het land dat de USSR verlaat, twee revoluties doormaakt en een oorlog met Rusland voert. De geschiedenis wordt beschreven door de ogen van haar familie in Charkov, een Oekraïense stad op 29 kilometer van Rusland.

Bekijk de documentaire hier
 

Op de fiets | Museum Huis Doorn

Op de fiets | Museum Huis Doorn

De Spaanse wielerronde ‘La Vuelta’ start op 19 augustus in Utrecht. Aanleiding voor Museum Huis Doorn om een tentoonstelling te maken over Nederland fietsland. In ‘Op de fiets’ besteedt Museum Huis Doorn aandacht aan de opkomst van de fiets in Nederland. De tentoonstelling wordt op vrijdag 22 juli geopend en is tot en met 18 september te bezoeken. Bekijk ook onze Andere Tijden Special over de fiets om je optimaal voor te bereiden!

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.