Hoe we zusters uit Suriname haalden
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Hoe we zusters uit Suriname haalden


 
Personeelstekort! Na WOII waren er te weinig verplegers in de ziekenhuizen. Daarom haalden we in de jaren '50 zusters uit Suriname. Zou dit nu weer een oplossing kunnen zijn voor het personeelstekort? Hoe kwamen de 'meisjes uit De West' hierheen en wat vonden zij van Nederland? Bekijk de verhalen van de zusters in deze video.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden: Op de fiets
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Op de fiets

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 3 juli - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: 50 jaar Interrail
Het Interrail-programma, waarmee jongeren voordelig met de trein door Europa kunnen reizen, is 50 jaar oud. Mathijs Deen maakte er een radiodocumentaire over.

Verder in de uitzending:
• Is racisme af te leren?
• De column van John Jansen van Galen

Vorige week in OVT:
• De opkomst van de gezondheidscultuur
• De vroegste Nederlandse slavernij
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat is het Internationaal Strafhof?
Het Internationaal Strafhof bestaat deze week 20 jaar. Het in 2002 opgerichte Internationaal Strafhof is een onafhankelijk hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van bijvoorbeeld oorlogsmisdaden of genocide. Het leidde afgelopen jaren tot veel vervolgingen en vier veroordelingen. Waarom is het Internationaal Strafhof opgericht? En waarom lukte het niet om meer misdadigers te veroordelen? Je leest en bekijkt het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Boeren in opstand

Boeren in opstand

Boeren zijn nog steeds niet te spreken over de stikstofplannen van het kabinet en demonstreren massaal. Ze blokkeren snelwegen en het lijkt er voorlopig niet op dat ze hiermee stoppen. Maandag zijn zelfs nog grotere demonstraties aangekondigd en verschillende boerenorganisaties roepen op om ‘heel Nederland plat te leggen'. De relatie tussen boer en overheid zit wel vaker in een dip. Zo liep het in 1971 in Tubbergen flink uit de hand. Woedende boeren strijden met de rijkspolitie in een felle boerenopstand. Met brandbommen en een giertank protesteren ze tegen de op handen zijnde ruilverkavelingsplannen en de ondemocratische stemprocedure die bij die plannen hoorde. De strijd wordt gewonnen maar het dorp blijft verdeeld achter. In deze Andere Tijden Short History zie je hoe de boeren daar op de vuist gingen met de politie.
 
Bekijk hier de video
 

Koude Oorlog

Koude Oorlog

De NAVO verklaart na een tweedaagse top in Londen op 6 juli 1990 dat de Koude Oorlog voorbij is. Tijd om terug te blikken op deze tijd. Andere Tijden maakte in 2021 een vijfdelige serie over de Koude Oorlog. De serie vertelt de onbekende Nederlandse verhalen uit de Koude Oorlog. Verhalen van ‘gewone’ mannen en vrouwen die in hun leven te maken kregen met het wantrouwen en de spanningen rond het IJzeren Gordijn. Bekijk de verhalen in de Andere Tijden-serie.

Bekijk hier de serie
Groningen en het gas

Groningen en het gas

De parlementaire enquête over het Groningse gas is afgelopen week begonnen. In de jaren ’60 is Nederland dolblij met het Groningse gas. Maar ooit is het gas op, en wat dan? Staatsbedrijf Gasunie verzint een list. In plaats van Gronings gas, gaat Nederland gas uit Rusland transporteren. Maar momenteel staat die gaswinning op losse schroeven door de boycot van Russisch gas. Bekijk in deze aflevering de relatie tussen Nederland en het machtsmiddel van Poetin.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Opstand op de neptunus | Documentaire NTR

Opstand op de neptunus | Documentaire NTR

Het is de bloedigste opstand op zee in ons slavernijverleden en toch kent haast niemand het verhaal. Een Zeeuws schip ontploft na een hevige strijd voor de Ghanese kust. Sosha Duysker reconstrueert met historicus Ruud Paesie het bloedstollende drama op zee. In 1784 vertrekt De Neptunus richting West-Afrika om goud, ivoor en slaven in te kopen. Maandenlang zitten honderden Afrikanen gevangen in het ruim. De omstandigheden zijn mensonterend en de gevangenen besluiten tot een ultieme ontsnappingspoging.

Bekijk de documentaire hier
 

Oevers vol Romeinen | Limburgs Museum Venlo

Oevers vol Romeinen | Limburgs Museum Venlo

In een interactieve tentoonstelling ontdek je hoe de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden woonden. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en de Maas was het Romeinse achterland. De bewoners langs de rivieren hebben veel sporen achtergelaten. Hoe zag het leven er uit? Hoe brachten de bewoners hun vrije tijd door en welke spelletjes deden ze? Verken het leven van alledag en leer de bewoners en hun gewoontes kennen.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.