In de knel in Libanon
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

In de knel in Libanon


 
Ze weten niet wat ze zien, de Nederlandse militairen die met Unifil in Libanon op missie zijn. Op een dag zien ze Palestijnse lijken liggen. En een aantal Israëlische soldaten is ermee in de weer. Wat gebeurt hier? En wat kun je dan als Vredesmacht?
 
Bekijk online
 

Van Kooten & De Bie
 

Van Kooten & De Bie

 
 
Deze week overleed Wim de Bie op 83-jarige leeftijd. De Bie was jarenlang onderdeel van het cabaretduo Van Kooten en De Bie. De Haagse komiek heeft met zijn typetjes een onvergetelijke stempel gedrukt op televisiekijkend Nederland. Ook in de Nederlandse taal waren van Kooten en de Bie invloedrijk. Als ode aan Wim de Bie, wijzen wij je daarom deze week op het grote repertoire van Van Kooten & De Bie, te bekijken op hun YouTube kanaal.
 
Bekijk online
 

Artikelen

Goedkoop vliegen
 

Goedkoop vliegen

 
 
Om de klimaatdoelen van 2030 te halen zullen strengere maatregelen moeten worden ingevoerd. Naast een duurder prijskaartje aan vlees en zuivel, zal ook de vliegtuigbelasting moeten worden verhoogd. Dat adviseerde een groep ambtenaren die een adviesrapport schreef aan het kabinet. Goedkoop vliegen zit er dan niet meer in. Maar hoe is dat goedkope vliegen eigenlijk ontstaan? Na de oorlog is vliegen alleen weggelegd voor welgestelden. Maar in de jaren ’60 verandert dit volkomen. Het massatoerisme komt op gang, en daarmee het vliegen voor een spotprijs. Andere Tijden onderzoekt de ontwikkeling van de vliegreis.
 
Bekijk hier de uitzending
 
Atoombom op de Dam

Atoombom op de Dam

Vorige week kondigde Rusland aan nucleaire wapens te gaan plaatsen in Wit-Rusland. Een duidelijk signaal aan het Westen. Vooral bedoeld door Rusland om angst te zaaien en te dreigen. Maar wat als die dreiging werkelijkheid wordt en iemand op de rode knop drukt? En wat als de bom valt op het centrum van Amsterdam? In 1968 maakte een groepje militaire artsen een film over deze vraag. De voorlichtingsfilm is nooit afgemaakt, maar de filmrollen zijn bewaard gebleven. Bekijk deze aflevering van Andere Tijden uit 2005.

Bekijk hier de uitzending
IJskastmoeders

IJskastmoeders

Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Een dag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om meer bewustzijn te creëren over autisme. Vandaag de dag heeft vrijwel iedereen wel een idee van wat autisme is en is het woord bijna niet meer weg te denken uit onze taal. Maar dit was niet altijd zo. Tot in de jaren ’70 werd autisme nog niet gezien als een aangeboren stoornis, maar als het gevolg van een harteloze moeder: een zogeheten "ijskastmoeder". Andere Tijden praat in deze aflevering met een moeder en een zus van een autist over die begintijd.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 2 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

De koloniale wortels van Oeganda’s anti-LHBTI-wet
Het Oost-Afrikaanse land nam vorige week de strengste anti-LHBTI-wet aan van het continent. Zelfs jezelf identificeren als homo, lesbienne of transpersoon kan leiden tot hoge straffen, in het ergste geval de doodstraf. En niet alleen in Oeganda, maar ook in andere Afrikaanse landen rukken de anti-LHBTI-wetten op. On-Afrikaans, zo noemen politici in Oeganda homoseksualiteit. Maar in feite zijn juist die anti-homowetten een koloniaal product, zegt antropologe en Afrikanist Loes Oudenhuijsen. Ze is hierover te gast.

Verder in de uitzending:
• De Sovjet-oorsprong van het spelletje Tetris – Ivo van de Wijdeven
• De maan als nieuw koloniaal wingewest - Marjolijn van Heemstra
• De column van Micha Wertheim
• De jurk en het scheepswrak – Arnold van Bruggen en Teunis van der Bor
• Historische boeken – Bart Funnekotter

Vorige week in OVT:
• De Taxioorlog - Sander ’t Sas en Jan den Hartog
• Politieke dubbelgangers: een broodje aap of bestaan ze echt? – Marieke Kuypers
• Historische boeken – Sanne Frequin
• De terugkeer van Blockbuster-video
• Bibi Netanyahu en geschiedenismisbruik in Israël
• Vrijdenker Anton Constandse – Wim Berkelaar en Paul van der Gaag
• Kind van Maria en Mao – Jos Palm
• De column van Nelleke Noordervliet
• De column van John Jansen van Galen
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waar komen 1 aprilgrappen vandaan?
Op 1 april kan geen opmerking meer worden vertrouwd en je moet op de hoede zijn voor de grootste goedzakken onder vrienden, buren of collega’s. Ook de media proberen elkaar al meer dan 100 jaar af te troeven met de grap waar de meeste lezers of kijkers instinken. Waar komt deze traditie vandaan? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Koloniaal Den Haag – een onvoltooid verleden | Haags Historisch Museum

Koloniaal Den Haag – een onvoltooid verleden | Haags Historisch Museum

Het koloniale verleden is in Den Haag op vele manieren aanwezig. Welke rol speelde onze regeringsstad in het Nederlandse koloniale systeem? In deze tentoonstelling kom je te weten hoe Haagse beslissingen gevolgen hadden voor miljoenen mensen ver weg. Bekende en onbekende personen worden in een nieuwe context gepresenteerd. Daarnaast schetsen persoonlijke objecten en familieverhalen van Hagenezen een beeld van de doorwerking van het koloniaal verleden in hun persoonlijk leven, tot op de dag van vandaag.

Bekijk online
 

De Jurk en Het Scheepswrak | NTR

De Jurk en Het Scheepswrak | NTR

Het is wereldnieuws: de unieke vondst van een 17de eeuwse jurk, opgedoken uit een wrak voor de kust van Texel. De duikers die de vondst doen, willen de schatten uit het wrak op het eiland houden. Maar rijksinstanties willen de gevonden voorwerpen documenteren en onderzoeken. De Jurk en Het Scheepswrak is het verhaal van een weergaloze archeologische vondst, vanaf 3 april elke maandag te zien om 22:20 uur op NPO 2 of te bingen op NPO Plus.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.