In Nederland gedwarsboomd
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

In Nederland gedwarsboomd


 
Heintje was de grootste internationale kindster van Nederland, maar mocht in ons land van de arbeidsinspectie amper zingen. Veel beroemder werd hij daarom in Duitsland en Oostenrijk, waar zijn hoog gezongen liedjes razend populair waren. Andere Tijden kijkt met Heintje, zijn moeder en anderen terug op die succesvolle jaren.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden Special: Missie geslaagd?
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: Missie geslaagd?

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 11 september - 10.00 uur - NPO Radio 1

De geschiedenis van de toekomst
Vroeger, toen was de toekomst nog iets om je op te verheugen. 'Het was een tijd waarin we ons met vliegende auto’s zouden voortbewegen, een robot het huishoudelijk werk zou doen en de zon ons gratis energie zou geven. Tegenwoordig zijn toekomstvoorspellingen eerder doembeelden: denk aan series als Black Mirror, of de klimaatrapporten van het IPCC.

Te gast is wetenschapsjournalist Fanta Voogd. In zijn boek Futurama onderzoekt hij waarom we vroeger zoveel optimistischer de toekomst tegemoet zagen, waarom sommige toekomstvoorspellingen wel uitkwamen en anderen juist niet.

Verder in de uitzending:
• David de Jong over zijn net verschenen boek Nazimiljardairs
• Het Spoor Terug: Het rampjaar, aflevering 2

Vorige week in OVT:
• Het Spoor Terug: Het rampjaar, aflevering 1
• Barts Boekenrubriek
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe leidden de aanslagen op 9/11 tot een oorlog tegen terreur?
"We zijn in oorlog." "De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn."
De aanslagen van 11 september 2001 waren ongekend en zorgden voor zo’n enorme schok in de wereld, dat er bijna alleen met grote woorden over werd gesproken. Wat gebeurde er op die dag? En wat waren de directe gevolgen van 9/11? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
De uitgeklede hulp

De uitgeklede hulp

De kwaliteit van de ouderenzorg neemt af. Het aantal ouderen stijgt tot 2040 met twee miljoen, maar in de plannen van het kabinet komen er tot dat jaar geen verpleeghuisplekken bij. De rol van de wijkverpleging wordt steeds belangrijker, maar die loopt gevaar. De aanbieders van de wijkverpleging maken namelijk miljoenenverliezen. Meer dan tien procent van het personeel zit thuis, deels omdat de werkdruk te hoog is. Hierdoor moeten de aanbieders van de wijkverpleging dure ZZP'ers inhuren - die vaak minder oog hebben voor de ouderen - en houden zij weinig geld over voor opleidingen en innovatie. Al eerder werd er bezuinigd op de zorg. Andere Tijden maakte in 2016 een aflevering over de uitgeklede hulp en hoe de gezinsverzorgsters in opstand kwamen tegen de bezuinigingen.
 
Bekijk hier de video
 

Chili en de dood van Allende

Chili en de dood van Allende

Afgelopen week stemden de Chilenen tegen de progressieve nieuwe grondwetswijziging. Na de protestbeweging in 2020 stemde 80 procent van de Chilenen voor het vervangen van de oude grondwet. De oude grondwet stamt namelijk nog uit de tijd van dictator Augusto Pinochet. Hij liet politieke tegenstanders martelen. Drieduizend tegenstanders werden vermoord of verdwenen. In 1973 pleegde hij met behulp van de Verenigde Staten een staatsgreep en hiermee kwam een eind aan het bestuur van de socialistische president Allende. Vandaag is het 49 jaar geleden dat Allende tijdens de staatsgreep zelfmoord pleegde in zijn paleis. Andere Tijden maakte 30 jaar na de militaire staatsgreep een aflevering over zijn dood.

Bekijk hier video
De laatste walvisvaarders

De laatste walvisvaarders

Door de stijging van de temperatuur op Spitbergen smelten de ijskappen. Hierdoor dreigen de lichamen van 17 Nederlandse walvisvaarders te ontbinden. Al in de 17e eeuw jaagden Nederlanders op walvissen, maar in de 19e eeuw werd dit minder toen aardolie opkwam als brandstof. Toch vertrok er in 1946 weer een Nederlands schip op walvisjacht. Uit de lichamen konden vet en olie worden gehaald, wat in de tijd na de oorlog schaarse goederen waren. De Nederlandse walvaarders jaagden tot 1964 op walvissen. Andere Tijden maakte een aflevering over deze laatste walvisvaarders.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

Alleen tegen de staat | Documentaire BBNVARA

Alleen tegen de staat | Documentaire BBNVARA

Uit onderzoek van Universiteit van Leiden kwam deze week naar voren dat de overheid faalt bij de uithuisplaatsing van kinderen. Andere Tijden tipt de documentaire Alleen tegen de staat waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe de overheid soms meer schade bij gezinnen aanricht, dan dat zij ze beschermt. In deze documentaire vertellen vijf moeders, die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal hoe hun levens en dat van hun kinderen werden verwoest door toedoen van de overheid.

Bekijk de documentaire hier
 

Moshekwa Langa | KM21 Den Haag

Moshekwa Langa | KM21 Den Haag

Moshekwa Langa (1975) groeide op in Bakenberg, Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid – het systeem van rassenscheiding dat bestond tussen 1948 en 1990. In zijn werk reflecteert hij met tekeningen, collages, foto’s, schilderen, video’s en installaties op zijn persoonlijke geschiedenis en staan thema’s als ontheemding en identiteit centraal. Momenteel woont en werkt Langa in Amsterdam en vertoonde hij zijn werk in o.a. Tate Modern in Londen en het MoMA in New York. Nu heeft hij voor het eerst zijn eigen grote voorstelling in Nederland!

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.