Kernwapens in Nederland
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Kernwapens in Nederland


 
In de jaren '80 waren er militaire bases in Nederland waar munitie van Amerikanen was opgeslagen. Die werd streng bewaakt. Niemand wist precies wat er opgeslagen lag, al hadden de meesten zo hun vermoedens. Waren het kernwapens? Andere Tijden maakte een aflevering over de basis Havelterberg en liet zien hoe de bewaking van zo'n basis verliep.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden Special: Kinderen van de rekening
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: Kinderen van de rekening

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 16 oktober - 10.00 uur - NPO Radio 1

Clara de Neushoorn
Ongeveer 280 jaar geleden stond op de Amsterdamse kermis een beest dat nog nooit iemand gezien had. Een ‘rinoceros’, voor ‘ieder mensch’ te zien op de Botermarkt, voor zes en een halve stuiver. Een jong beest met -volgens een toeschouwer- ‘een monstereus lijf’. Haar naam was Clara.
In het Rijksmuseum heeft deze neushoorn Clara nu een eigen tentoonstelling en bijbehorend boek Clara de neushoorn: wonderdier, sensatie, muze. Conservator Gijs van der Ham komt vertellen over het beroemde dier uit de jaren 1740.


Verder in de uitzending:
• De Ramp
• Historica Lotte Jensen over Wij en het water
• Tom Buijtendorp over de Romeinse stad Ulpi Noviomagus, tegenwoordig Nijmegen

Vorige week in OVT:
• OVT met Boeken
• De column van Abdelkader Benali
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waardoor overstroomde Nederland in 1953?
Deze maand besteedt de Maand van de Geschiedenis aandacht aan het thema Wat een ramp!, van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten. In 1953 vindt de grootste naoorlogse natuurramp van Nederland plaats: de Watersnoodramp. De ramp kost 1836 mannen, vrouwen en kinderen het leven en honderdduizend mensen moeten vluchten. Hoe heeft de Watersnoodramp kunnen gebeuren? En wat waren de gevolgen? Je leest en bekijkt het bij NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Het proces van Neurenberg

Het proces van Neurenberg

Tijdens het Neurenbergtribunaal worden voor het eerst oorlogsmisdadigers ter verantwoording geroepen voor een open rechtbank. Het tribunaal is het begin van het internationaal internationale strafrecht. Het proces wordt geleid door de Grote Vier: de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De daden van de nazi’s worden voor het eerst aan de gehele wereld getoond. Een van de gedaagden is Hermann Göring, hij is na Hitler de drijvende kracht achter de agressieve oorlog. Samen met tien anderen wordt hij veroordeeld tot de doodstraf. Göring schrijft dat hij dit niet kan toestaan en slikt een gesmokkelde cyanidepil en sterft diezelfde dag. Een dag later, vandaag 76 jaar geleden, worden de tien anderen prominente Nazioorlogsmisdadigers opgehangen. Andere Tijden maakte een aflevering over het Neurenbergtribunaal en sprak met ooggetuigen.
 
Bekijk hier de video
 

Eervolle aftocht: lessen uit Vietnam

Eervolle aftocht: lessen uit Vietnam

Dit weekend is het 49 jaar geleden dat de Amerikaanse minister Henry Kissinger en Vietnamese onderhandelaar Le Duc Tho uitgeroepen worden tot winnaars van de Nobelprijs voor de vrede 1973. Le Duc Tho weigert de prijs in ontvangst te nemen, omdat ondanks de akkoorden er nog steeds oorlog in zijn land is. De Vietnamoorlog zou namelijk nog twee jaar duren. De oorlog komt ten einde wanneer het Noord-Vietnamese leger de Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon binnenvalt. Andere Tijden praatte met de Nederlandse zaakgelastigde, een CIA-officier en een kolonel uit het Amerikaanse leger over de enorme chaos die uitbrak.

Bekijk hier video
De eerste bankovervallen

De eerste bankovervallen

In de jaren ’60 krijgt Nederland steeds vaker te maken met bankovervallen. Elke week is er wel een kraak. Nederland verliest zijn onschuld en de Nederlander lijkt het haast niet te kunnen geloven. Wanneer de eerste bankoverval in Nederland was, is onbekend. De bankoverval die door justitie en banken als eerste wordt beschouwd is de AMRO bankoverval. Het is vandaag 57 jaar geleden dat die grote bankoverval plaatsvindt. Een bende gemaskerde mannen overvalt de bank met stenguns en gaat er vandoor met 900.000 gulden, omgerekend naar nu zo'n twee miljoen euro. Andere Tijden maakte een aflevering over de eerste bankovervallen, een tijd waar banken nog geen beveiliging hadden.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

Voorgoed Samen | 2Doc

Voorgoed Samen | 2Doc

“We hebben een prachtig leven gehad, we laten geen kinderen achter, we gaan niet zitten wachten tot de aftakeling toeslaat en het leven ellendig wordt”, vertellen Loes (88) en Monique (74). Sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn zij elkaars mantelzorgers geworden. Na meer dan 50 jaar samen te zijn geweest, besluiten zij tot gezamenlijke euthanasie. Volg de laatste weken van de twee geliefdes in de 2Doc Voorgoed Samen.

Bekijk de documentaire hier
 

Uit het Wonderland | Nederlands Steendrukmuseum

Uit het Wonderland | Nederlands Steendrukmuseum

De Palestijns-Amerikaanse wetenschapper Edward Said introduceert in 1978 de term oriëntalisme. Oriëntalisme is de dominante vertekende westerse opvatting van de Oriënt, oftewel het Oosten. De Oriënt wordt door Westerse schrijvers en kunstenaars beschreven en afgebeeld als irrationeel, sensueel en primitief. Het Westen is daarentegen de rationele, progressieve en democratische tegenhanger. Het Nederlands Steendrukmuseum toont met haar tentoonstelling Uit het Wonderland de Westerse verbeelding van de Oriënt.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.