Lubbers en de kruisraketten. #watzoujijdoen?
YouTube: Premiersportretten

Lubbers en de kruisraketten. #watzoujijdoen?


 
Mark Rutte is de langstzittende premier van Nederland. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ook vóór hem waren er al premiers. En elke premier heeft ze: grote uitdagingen en onoplosbare problemen. Ruud Lubbers (CDA) is premier in de jaren tachtig. De NAVO wil kruisraketten plaatsen in Nederland. Maar steeds meer Nederlanders protesteren daartegen. Kernwapens ja of nee? Wat is de oplossing van Lubbers? En wat zou jij doen? Die vraag leggen we voor aan Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Ruud Lubbers.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden Special: De schuilplaats
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: De schuilplaats

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 21 augustus - 10.00 uur - NPO Radio 1

Zomerserie
Als de overheid faalt #7: De val van Srebrenica

In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze aflevering: de enquête naar de gebeurtenissen rond de uitzending van militairen naar Srebrenica.
Die gebeurtenissen kwamen bekend te staan als de ‘ernstigste tragedie sinds de Tweede Wereldoorlog’: de val van de door Nederlandse militairen bewaakte enclave Srebrenica in juli 1995, en de daaropvolgende genocide van 8000 moslimmannen door Bosnische Serviërs. 'Missie zonder vrede', zo luidde de titel van het eindrapport van de enquêtecommissie. Het rapport verscheen in 2003, meer dan 7 jaar nadat de tragedie zich voltrok. Hoe verliep de enquête en wat leverde ze uiteindelijk op? We bespreken het met journalist en voormalig Joegoslavië-correspondent Frank Westerman, toenmalig commissievoorzitter Bert Bakker en cultuurhistoricus en psycholoog Eelco Runia.

In Het Spoor Terug: De geplande commune
In de jaren '70 van de vorige eeuw laat de gemeente Utrecht een tiental flats bouwen in de wijk Overvecht. Flats die niet alleen meer ruimte en comfort moeten bieden aan de bewoners, maar die ook een harmonieuzer gezinsleven moeten stimuleren, contactstoornissen moeten tegengaan en een liefdesgemeenschap mogelijk moeten maken. Idealen die zelfs voor die tijd hoog gegrepen lijken. Bewoner en programmamaker Veerle van Dieren dook in het rijke verleden van de Experimentele Flats. Hoe was het daar toen en wat is daar nu nog van over?

De Vakantieman
Wekelijks vraagt OVT de Vakantieman (m/v) om een historisch verantwoorde reistip.
Deze week: de oude havenstad Byblos in Libanon. Journalist Hassnae Bouazza vertelt over een stad met een geschiedenis die niet eeuwen, maar millennia teruggaat.

Vorige week in OVT:
• Als de overheid faalt #6: De Bijlmerramp
• Het Spoor Terug: De Perfecte Amateur
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe werd Schiphol groot en kan de luchthaven blijven groeien?
Urenlang in de rij staan, een vlucht missen door drukte op het vliegveld of koffers die niet aankomen op hun bestemming: veel reizigers van Schiphol krijgen ermee te maken. De luchthaven kampt met problemen door personeelstekorten. Hoe is de luchthaven ooit begonnen? En hoe heeft de groei van Schiphol zo’n vlucht kunnen nemen? NPO Kennis duikt in de geschiedenis van Schiphol in deze longread.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
‘Nederland is vol’

‘Nederland is vol’

De vluchtelingenopvang in Nederland verkeert sinds begin dit jaar in een crisis. Het CAO luidt meermaals de noodklok en mensen moeten noodgedwongen buiten slapen. Structurele oplossingen zijn nog ver te zoeken. Intussen kampt Nederland met grote personeelstekorten. Vooral in sectoren als het onderwijs en de zorg staan veel vacatures open, met een hoge werkdruk bij het schaarse personeel tot gevolg. Eerder vormde immigratie juist een oplossing voor personeelstekort. Begin jaren ’60 worden duizenden arbeiders naar Nederland gehaald. Jonge mannen uit Spanje en Italië, die helpen bij de wederopbouw van ons land. Velen zijn, tegen de regels in, getrouwd en hebben kinderen. Het werk zou tijdelijk zijn. Een jaar geld verdienen en dan weer naar huis. Hun gezinnen kunnen zolang wel achterblijven. Na een paar maanden komen echter de eerste Spaanse en Italiaanse vrouwen naar Nederland. Soms nemen ze de kinderen mee, maar niet altijd. Na een bezoek aan hun man blijven ze hangen en vinden ze werk bij Nederlandse bedrijven. De overheid is hier niet blij mee, want er is een groot woningtekort. Er ontstaan verhitte discussies over gezinshereniging. De politiek is verdeeld en buigt zich over een nieuw en onbekend probleem: immigratie. Andere Tijden blikt terug op de eerste wetgeving over immigranten, toen al een hoofdpijndossier voor de politiek.
 
Bekijk hier de video
 

Rushdie-affaire in Nederland

Rushdie-affaire in Nederland

Auteur Salman Rushdie is neergestoken tijdens een lezing in de staat New York. Zijn boek de Duivelsverzen, dat hij in 1988 publiceerde, is omstreden onder extremistische moslims. Het zou godslasterlijk zijn. De Iraanse ayatollah Khomeini sprak kort na de publicatie een fatwa tegen hem uit. Rushdie kreeg een prijs van drie miljoen dollar op zijn hoofd, waarna hij jarenlang moest onderduiken. Ook in Nederland zorgde het boek voor beroering. De meeste Nederlandse moslims vonden de fatwa te ver gaan. Maar toen het boek in het Nederlands vertaald dreigde te worden, was er groot protest. De regering werd erbij betrokken en ging met verschillende moslimorganisaties in gesprek. Er werd zelfs een Rushdie Comité opgericht, onder andere door schrijver Adriaan van Dis. Andere Tijden keek in 2004 terug op de onrust over het wereldberoemde boek, dat ook in ons land verregaande gevolgen had.

Bekijk hier video
Ode aan de rivier

Ode aan de rivier

Het waterpeil in de Rijn zakte afgelopen donderdag tot het laagste niveau ooit. Verontrustend, maar niet verassend. De droogte hakt er wereldwijd in en is ook in ons land duidelijk merkbaar. Voor de binnenvaart, landbouw en natuur zijn de effecten het meest ingrijpend. Er komen mogelijk nieuwe maatregelen om de gevolgen van de droogte te beperken. Als het water in de rivieren verder daalt, zullen schepen om moeten varen. Het kan helaas nog jaren duren voordat het waterpeil weer normaal is. Hoewel de rivieren vaak genoeg onze vijand zijn geweest, denk aan dodelijke overstromingen, kunnen we niet zonder hen. De rivieren stromen als levensaders door ons waterland. Andere Tijden maakte in 2011 een special over het rivierenstelsel in Nederland. Hierin worden de mooiste archiefbeelden getoond. Een ode aan de rivier.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

The Kingmaker | Documentaire VPRO

The Kingmaker | Documentaire VPRO

Op 21 augustus is het ‘Ninoy Aquino Dag’, een nationale feestdag in de Filipijnen. Op deze datum werd ruim veertig jaar geleden Ninoy Aquino op het vliegveld van Manilla doodgeschoten. Hij was een bekende criticus van de toenmalige Filipijnse president, Ferdinand Marcos. Deze gewelddadige dictator stond bekend om zijn corruptie en extravagantie. Zijn vrouw Imelda had 3000 paar schoenen, terwijl veel Filipijnen in armoede leefden. De dood van Aquino leidde tot woede onder de Filipijnse bevolking, die de president en zijn familie verdreef. De vrouw van de vermoordde Aquino werd president. Hoewel Marcos kort na zijn vlucht stierf, probeerde Imelda jarenlang haar macht terug te krijgen. Dat is dit jaar gelukt: haar zoon Bongbong is president geworden. The Kingmaker volgt Imelda, die zich voordoet als weldoenster en moeder van de natie. Activisten en politieke tegenstanders schetsen echter een ander beeld van haar.

Bekijk de documentaire hier
 

Iris Hassid – A Place of Our Own | Joods Museum Amsterdam

Iris Hassid – A Place of Our Own | Joods Museum Amsterdam

De Israëlische fotograaf Iris Hassid portretteert het leven van vier Palestijnse vrouwen die studeren in Tel Aviv. Zes jaar lang volgt ze hen. Ze bouwen een band op en bespreken hun ambities, vriendschappen, families en politiek-maatschappelijke betrokkenheid. Deze tentoonstelling geeft een unieke kijk in het dagelijks leven van Palestijnse vrouwen in Israël, die moeten navigeren in een wereld vol vooroordelen, vijandigheden en onbegrip.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.