Den Uyl en de oliecrisis. #watzoujijdoen?
YouTube: Premiersportretten

Den Uyl en de oliecrisis. #watzoujijdoen?


 
In de reeks premierportretten besteedt Andere Tijden deze week aandacht aan Joop den Uyl. Het is 1973 en Nederland steunt Israël in de oorlog in het Midden-Oosten. De Arabische landen stellen een olieboycot in: Nederland krijgt geen olie meer. Den Uyl (PvdA) is dan premier en hij kondigt een autoloze zondag aan. Maar is dat wel de juiste oplossing? Wat zou jij doen? Die vraag leggen we voor aan Daphne Lodders, voorzitter van de jongerenpartij van de VVD. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Joop den Uyl.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden Special: De schuilplaats
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: De schuilplaats

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 28 augustus - 10.00 uur - NPO Radio 1

Zomerserie
Als de overheid faalt #8: De Toekomst

In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze week: de parlementaire enquêtes in de nabije toekomst. Terwijl de parlementaire enquête over gaswinning in Groningen aan de gang is, staan er nog twee op het programma voor de komende maanden: één over het coronabeleid en een tweede naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Wat mogen we verwachten van de parlementaire onderzoekscommissies? En, terugkijkend op de enquêtes die sinds 1887 zijn gehouden: lijkt de overheid echt te kunnen leren van haar kritische zelfonderzoek? Met journalist Kustaw Bessems, historicus Chris van der Heijden en politicus Rob van Gijzel blikken we vooruit.

In Het Spoor Terug: Mijn route volgt niet de paden
De in Heerlen geboren schrijver-dichter Anton Dautzenberg zette een wandeling uit in het Zuid-Limburgse Gulpdal en besloot deze te verbeelden in een gedicht. Het werd een ode aan het landschap, aan zijn jeugd en bovenal aan de verbeelding. Anton de Goede zocht de dichter op in Schaesberg, het dorp waar Dautzenberg opgroeide, in de Oostelijke Mijnstreek. Samen togen zij naar het Gulpdal, verder wandelend door de natuur, waarbij riskante plekken niet werden gemeden.

De Vakantieman
Wekelijks vraagt OVT de Vakantieman (m/v) om een historisch verantwoorde reistip.
Deze week: cultureel antropologe Erella Grassiani tipt Shuk HaTikva, een markt in een arbeiderswijk van Tel Aviv.

Vorige week in OVT:
• Als de overheid faalt #7: De val van Srebrenica
• Het Spoor Terug: De geplande commune
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe werd het Groningse aardgas ontdekt?
Maandag gaat het tweede deel van de openbare verhoren over de gaswinning in Groningen van start. Nu denk je bij Gronings aardgas waarschijnlijk al snel aan de hevige aardbevingen. Maar toen de grote gasbel werd ontdekt, was dat wel anders. Van aardbevingen was nog geen sprake. Heel Nederland moest zo snel mogelijk aan het gas. Hoe werd het gas ontdekt? En wanneer werden de eerste aardbevingen gemeten? Je leest en bekijkt het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
De bussen van Hasan Huremovic

De bussen van Hasan Huremovic

De crisis in Ter Apel bereikt keer op keer een nieuw dieptepunt. Elke dag slapen er honderden mensen buiten, waaronder vrouwen en kinderen. De situatie is al maandenlang onhoudbaar. Artsen zonder Grenzen heeft sinds afgelopen week een noodteam in Ter Apel, dat basiszorg levert aan asielzoekers. Het is voor het eerst dat de internationale hulporganisatie een team in Nederland inzet. Ondertussen worstelt de Nederlandse overheid met structurele oplossingen. Nu de schrijnende situatie breed wordt uitgemeten in de media, kan de politiek er niet meer omheen. Snelle actie is geboden. In 1992 woedde er in voormalig Joegoslavië een gruwelijke burgeroorlog, met honderdduizenden vluchtelingen tot gevolg. De Rotterdamse lasser Hasan Huremovic besloot om op eigen houtje Bosnische vluchtelingen naar ons land te halen. Maar de Europese landen, waaronder Nederland, stonden niet te springen om vluchtelingen op te nemen. Pas toen Hasan veel media-aandacht kreeg met zijn bussen vol Bosniërs, nam de overheid maatregelen. In 2017 maakte Andere Tijden een uitzending over het verhaal van Hasan, die samen met de Nederlandse documentairemaker Carlo Delbosq naar de frontlinie trok. Ze deden verslag van de omstandigheden in de vluchtelingenkampen, die net als in Ter Apel erbarmelijk waren.
 
Bekijk hier de video
 

De tas van Fanny

De tas van Fanny

Vorige week verraste Femke Bol vriend en vijand met een buitengewone prestatie: drie gouden medailles op de Europese Kampioenschappen atletiek. Slechts zes anderen slaagden er ooit eerder in om op één EK drie gouden medailles te veroveren. Een van hen is Fanny Blankers-Koen, een Nederlandse topatlete. In 1999 riep de internationale atletiekfederatie IAAF haar uit tot internationaal atlete van de 20e eeuw. Na de geboorte van haar zoons ging Fanny door met sporten, tegen de sociale normen van die tijd in. Haar bijnaam ‘de vliegende huisvrouw’ was geboren. Andere Tijden Sport blikt terug op haar ongekende succes op de Olympische Spelen van 1948. Tijdens deze Spelen bewaarde ze veel telegrammen en persoonlijke boodschappen in één tas, die ze op een zolder zette en nooit meer aanraakte.

Bekijk hier video
Joseph Luns, on-Nederlandse diplomaat

Joseph Luns, on-Nederlandse diplomaat

28 augustus is de geboortedag van Joseph Luns, een van de meest invloedrijke Nederlandse politici van de vorige eeuw. Zijn CV is allesbehalve saai. Hij diende eerst als diplomaat in Bern, Lissabon, New York en Londen. Daarna negentien jaar als minister en aansluitend dertien jaar als secretaris-generaal van de NAVO. Zijn rol als minister van Buitenlandse Zaken vervulde hij met een ongekende bedrevenheid. Hij drukte zijn stempel op het Nederlandse buitenlandbeleid, vooral tijdens de Nieuw-Guineakwestie. Natuurlijk kwam hij ook in opspraak, vooral toen bleek dat hij lid was geweest van de NSB. Desalniettemin bleef hij jarenlang de populairste minister van ons land. Andere Tijden over deze geboren onderhandelaar, die met zijn twee meter een imposante verschijning was.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

Martin Luther King vs the FBI | Documentaire VPRO

Martin Luther King vs the FBI | Documentaire VPRO

Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King bij de mars naar Washington zijn befaamde toespraak. ‘I have a dream’, sprak hij. Zijn woorden gingen heel de wereld over. Na deze toespraak werd hij door de FBI gezien als de gevaarlijkste zwarte man in de Verenigde Staten. FBI-directeur J. Edgar Hoover hem zag als een gevaar voor de Amerikaanse samenleving. King was baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hoover was ervan overtuigd dat deze beweging geïnfiltreerd was door communisten. Deze onthullende documentaire toont hoe King tot zijn dood geschaduwd, afgeluisterd en geïntimideerd werd.

Bekijk de documentaire hier
 

W.F. Hermans – Vrij belangrijke foto’s | Fotomuseum Den Haag

W.F. Hermans – Vrij belangrijke foto’s | Fotomuseum Den Haag

W.F. Hermans kennen we natuurlijk als een van de grootste schrijvers van ons land. Hij wordt samen met Gerard Reve en Harry Mulisch gerekend tot ‘De Grote Drie’, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs. Zijn boeken staan bijna op elke literatuurlijst. In 1957, toen zijn roman De donkere kamer van Damokles niet wilde vlotten, overwoog Hermans zich om te scholen tot fotograaf. Hij kocht een professionele camera en ging onder de firmanaam ‘Persfotobedrijf W.F. Hermans’ aan de slag. Samen met zijn vriend Nico Jesse maakte hij duizenden foto’s in Groningen, Amsterdam en Parijs. Uiteindelijk kreeg de Leica, een fotocamera, een sleutelrol in zijn roman. Een deel van zijn foto’s is te zien in deze tentoonstelling. Hoewel de foto’s technisch niet van het hoogste niveau zijn, zijn ze wel erg bijzonder. Ze tonen de wereldvisie van de schrijver.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.