Balkenende moet regeren met de populisten. #watzoujijdoen?
YouTube: Premiersportretten

Balkenende moet regeren met de populisten. #watzoujijdoen?


 
Mark Rutte is de langstzittende premier van Nederland. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ook vóór hem waren er al premiers. En elke premier heeft ze: grote uitdagingen en onoplosbare problemen. Jan Peter Balkenende (CDA) wordt premier na de brute moord op Pim Fortuyn (2002). Hij kan niet om de LPF, de partij van Fortuyn, heen. Zijn kabinet telt daardoor veel onervaren politici en populisten. Hoe gaat hij daarmee om? En wat zou jij doen? Die vraag wordt voorgelegd aan Hanneke van der Werf, Kamerlid voor D66. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Balkenende.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden: Op de fiets
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Op de fiets

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 7 augustus - 10.00 uur - NPO Radio 1

Zomerserie
Als de overheid faalt #5: De Bijlmerramp

30 jaar geleden, op 4 oktober 1992, crashte een Israëlisch vliegtuig in een flat in de Bijlmer. Al snel deden allerlei verhalen de ronde, ondermeer over mannen in witte pakken die op de plek des onheils gezien zouden zijn. De enquête zou het boek over de vliegramp definitief moeten sluiten.

In Het Spoor Terug: Rosey Pool
Het levensverhaal van een bijzondere vrouw, als activist, socialist, vervolgde jodin en lesbische vrouw, kwam ze op voor Afro-Amerikaanse dichters en schrijvers. Rosey Pool, geboren in 1905 in Amsterdam en gestorven in 1971 in London. Een vergeten verhaal tot Lonneke Geerlings in 2020 promoveerde op haar biografie en Sandra Rottenberg dit jaar deze podcast over haar maakte.

De Vakantieman
Wekelijks vraagt OVT de Vakantieman (m/v) om een historisch verantwoorde reistip.
Deze week: Medievist Marlisa den Hartog neemt ons mee naar erotische fresco’s in Mantua, Italië

Vorige week in OVT:
• Als de overheid faalt #4: Opsporing en aanpak van drugscriminaliteit
• Het Spoor Terug: Naar zee!
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe preuts was men door de eeuwen heen?
Van poedelnaakt sporten in de tijd van de Grieken tot douchen met je onderbroek aan. Een tijdje was naakt heel ‘normaal’, maar onze houding tegenover naaktheid verandert langzaamaan. Dat is niets nieuws. Door de geschiedenis heen zijn er namelijk verschillende periodes geweest waarin preutsheid toeneemt en later weer afneemt. In deze story duikt NPO Kennis in de geschiedenis van preutsheid.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Boeren in opstand

Boeren in opstand

Boerenorganisaties zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan met het kabinet onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes. Alleen Land- en Tuinbouworganisatie, LTO komt opdagen na overleg met verschillende boerenorganisaties. De rest van de boerenorganisaties heeft geen vertrouwen in een gesprek met het kabinet. Dat laten ze weten in een verklaring die door onder andere Farmers Defence Force en Agractie is getekend. Bij het gesprek over het stikstofbeleid zijn premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der wal en landbouwminister Henk Staghouwer aanwezig. De relatie tussen boer en overheid zit voorlopig nog in een dip. En dat is wel vaker zo. In 1971 liep het in Tubbergen ook flink uit de hand. In deze Andere Tijden Short History zie je hoe de boeren daar op de vuist gingen met de politie.
 
Bekijk hier de video
 

Rolling Stones breken Kurhaus af

Rolling Stones breken Kurhaus af

Op 8 augustus 1964 treden The Rolling Stones op in het Haagse Kurhaus. Rondvliegende stoelen, uitgelaten fans en een peloton agenten op het podium. The Rolling Stones vieren dit jaar hun 60-jarige bestaan. In 1964 zette de band het Scheveningse Kurhaus compleet op zijn kop. Bekijk in deze video het legendarische concert van The Rolling Stones in Nederland.

Bekijk hier video
Desi Bouterse

Desi Bouterse

Op 12 augustus 2010 werd de president van Suriname, Desi Bouterse geïnaugureerd. In 1986 was Bouterse het belangrijkste doel van een undercoveroperatie in Miami. De Amerikaanse justitie arresteerde toen Etienne Boerenveen, de rechterhand van Bouterse. Boerenveen probeerde een drugslijn vanuit Paramaribo op te zetten. Andere Tijden maakte een aflevering over deze undercoveractie met Miami vice-achtige praktijken.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

Pisnicht: The Movie | Documentaire VPRO

Pisnicht: The Movie | Documentaire VPRO

Het is deze week Pride Amsterdam. Tijd om de documentaire van Nicolaas Veul uit te lichten. Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven en wil weten wat de impact hiervan is op (jonge) homo's. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit?

Bekijk de documentaire hier
 

De Vaandeldrager | Drents Museum Assen

De Vaandeldrager | Drents Museum Assen

Dankzij een unieke samenwerking van twaalf musea reist De vaandeldrager van Rembrandt vanaf dit voorjaar langs de twaalf provincies van Nederland. In de zomer doet De vaandeldrager Drenthe aan en is het beroemde meesterwerk van 2 tot en met 31 augustus te zien in het Drents Museum in Assen. Om iedereen kennis te laten maken met dit meesterwerk is het museum op zondag 14 augustus de hele dag gratis te bezoeken.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.