Raketten bouwen in een concentratiekamp
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Raketten bouwen in een concentratiekamp


 
Dat Nederlandse mannen dwangarbeid moesten verrichten voor de wapenindustrie in Duitsland, is bekend. Minder bekend is dat een aantal van hen werkte aan de beruchte V2-raket. In een kamp zonder voorzieningen, een bijkamp van Buchenwald, in een uitgehakte berg: Kamp Dora. In deze bewerking van de aflevering van Andere Tijden uit 2008 vertellen twee overlevenden erover. Beiden zijn intussen overleden.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden special: Back to the Future
 

Andere Tijden special: Back to the Future

 
 
Hoe keken we 50 jaar geleden naar de toekomst? Naar 2020, 2030, naar nu dus! Wat kwam er terecht van de verwachtingen? Andere Tijden keert o.a. terug naar het Huis van de Toekomst, eind jaren ’80 door futuroloog en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer bedacht en gerealiseerd. Presentator Astrid Sy loodst de kijker door de toekomst van toen, die ons onder meer voorspelde dat we onmetelijk meer vrije tijd zouden krijgen. Dat is uitgekomen, maar wat zijn we met die tijd gaan doen?

De uitzending komt op tv op zaterdag 22 april om 20.30 uur bij de NTR op NPO2.
 
Bekijk binnenkort
 

Artikelen

De slag om Groningen
 

De slag om Groningen

 
 
Het is 78 jaar geleden dat de stad Groningen werd bevrijd. April 1945 lijkt het einde van de oorlog in zicht. Een groot deel van Nederland is al bevrijd en viert feest. Maar in Groningen is de strijd nog niet geleverd. Van 13 tot 16 april vindt een hevige strijd plaats in de stad. De Canadese troepen komen Groningen bevrijden van de Duitsers die zich met man en macht verzetten. De slag om Groningen duurt vier dagen. Er wordt gevochten om elke straat. En daarna gaat het richting Delfzijl. In deze aflevering van Andere Tijden vertelt een aantal van de Canadese bevrijders over de strijd. Indrukwekkende filmbeelden gemaakt door het Canadese leger vullen hun verhalen aan.
 
Bekijk hier de uitzending
 
Het Rampjaar 1672

Het Rampjaar 1672

Dit weekend start het Fortenseizoen. Dit wordt gevierd met allerlei activiteiten verspreid over het land. Nederland telt tientallen forten, vestingen en kastelen die samen de waterlinies vormen. Daarmee werd het land verdedigd tegen buitenlandse aanvallen. Zo ook in 1672 toen Frankrijk, Engeland en de bisdommen Keulen en Münster tegelijk Nederland aanvielen. De Hollandse Waterlinie werd in werking gesteld om het gewest Holland te beschermen en de Nederlandse vestingsteden speelden een grote strategische rol tijdens het Rampjaar. Kijk hier de hele serie over het Rampjaar 1672 van Andere Tijden terug.

Bekijk hier de serie
150 jaar Holland Amerika Lijn

150 jaar Holland Amerika Lijn

Op 18 april viert de Holland Amerika Lijn zijn 150-jarig jubileum. De jubileumviering vindt plaats in Hotel New York in Rotterdam, in het voormalige hoofdkantoor. De trans-Atlantische verbinding tussen Rotterdam en New York wordt opgericht in 1873 en speelt een grote rol in de landverhuizingen van Europa naar Amerika. In de jaren ’60 van de vorige eeuw specialiseert de Holland Amerika Lijn zich in cruises en wereldreizen. Hoe was het om aan boord te werken van zo'n schip? Aan de hand van unieke amateurbeelden toont deze aflevering van Andere Tijden het verblijf boven- en benedendeks op de schepen van de Holland Amerika Lijn.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 16 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

Het Pentagon-lek en Operatie Mincemeat
Afgelopen week was de wereld in rep en roer over het zogenaamde Pentagon-lek. Meer dan honderd geheime defensiedocumenten, onder andere met informatie over de oorlog in Oekraïne, kwamen op straat te liggen. Het lek lijkt van een Amerikaanse militair te komen, een twintiger met een voorliefde voor wapens en videogames. Onderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk gaat om een opschepperige eenling, of toch om een vooropgezet plan. Dat laatste lijkt niet heel waarschijnlijk. Aan de andere kant zou het niet de eerste keer zijn dat de vijand op een geraffineerde manier misleid werd. Historicus Ivo van de Wijdeven dacht deze week aan Operatie Mincemeat: een geslaagde poging van de geallieerden om de Duitsers te misleiden. De ingrediënten: een lijk, een verloofde en een koffer.

Verder in de uitzending:
• Historische boeken met Annelien de Dijn
• Surinaamse voetbalteams in de jaren dertig – Jurryt van de Vooren
• Standbeeld Saddam Hoessein om - Laila al-Zwaini
• De column van Sana Valiulina

Vorige week in OVT:
• Het einde van de Finlandisering – Clara van der Wiel
• De bloedwenende Maria in Limbug – Ernst van den Hemel
• Hoe Italiaans is de Italiaanse keuken? – Daniela Tasca
• De wonderlijke geschiedenis van een kleine kraal - Christien Meindertsma
• Het Spoor Terug: Boerenpartij I
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom zijn we al ruim 50 jaar niet meer op de maan geweest?
‘A small step for man, a giant leap for mankind'. De eerste mens die voet op de maan zette was Neil Armstrong met de Apollo 11. Na hem volgden nog elf astronauten. De laatste was Harisson Schmitt met de Apollo 17 in 1972. Waarom is het alweer zo lang geleden? Hoe moeilijk is het om naar de maan te gaan? Waarom willen we er nu weer heen en willen we nog verder naar Mars of Jupiter? Lees en bekijk het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

School – Verliefd, verveeld, verslapen | Fotomuseum den Haag

School – Verliefd, verveeld, verslapen | Fotomuseum den Haag

Deze tentoonstelling is een fotografische reis door 150 jaar onderwijs. Te zien is een combinatie van historische foto’s aangevuld met werk van makers van nu. De tentoonstelling is een ode aan de leerling en zit vol met herkenbare situaties, zoals de klassenfoto. Via deze foto’s (her)beleeft de bezoeker een doodgewone schooldag. Ook is er een selectie foto’s uit de 19de en begin van de 20ste eeuw, die de school van toen van binnen en buiten laat zien. Het levert een interessant beeld op van vooruitgang, emancipatie en veranderende opvattingen over onderwijs.

Bekijk online
 

Sporen van Indië | Hans Goedkoop

Sporen van Indië | Hans Goedkoop

Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna 10% van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. In de documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland. Vele aspecten van de Indische invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: de Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions. De documentaire is nu te bekijken in de bioscoop.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.