Rellen bij de inhuldiging
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Rellen bij de inhuldiging


 
Koning Willem-Alexander regeert inmiddels 10 jaar! Wie herinnert zich nog de inhuldiging van zijn moeder, Beatrix? “Geen woning, geen kroning” was de leus. Hevige protesten van de kraakbeweging en sympathisanten liepen die dag in Amsterdam uit op een enorme veldslag. Politie en ME hielden ternauwernood stand, er waren schietinstructies. En tegelijk vond in de Nieuw Kerk de inhuldiging plaats.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden Special: Back to the Future
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: Back to the Future

 

Artikelen

De ondergang van de Junyo Maru
 

De ondergang van de Junyo Maru

 
 
Afgelopen week werd voor de kust van de Filipijnen een Japans schip gevonden dat daar in 1942 zonk. Aan boord waren zo’n duizend krijgsgevangenen, waaronder Nederlanders. Het schip werd getorpedeerd door een Amerikaanse onderzeeër en tot zinken gebracht. 20 jaar geleden maakte Andere Tijden een aflevering over een ander Japans schip: de Junyo Maru. In de wateren van Nederlands-Indië torpedeerde in 1944 een Engelse onderzeeër het schip. Het was volgestouwd met dwangarbeiders en Nederlandse krijgsgevangenen. Maar wie weet nog de naam van dat Japanse schip? Andere Tijden over de ondergang van de Junyo Maru.
 
Bekijk hier de uitzending
 
Bevrijding van Nederland

Bevrijding van Nederland

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Maar die bevrijding duurde wel acht maanden. Vanaf 12 september 1944, toen de geallieerden het uiterste zuidelijke puntje van Limburg bevrijdden, tot in de herfst van 1945, toen eindelijk de meeste mensen naar huis waren teruggekeerd en het normale leven weer op gang kwam. Andere Tijden keert terug naar die complexe tijd met uitzonderlijke, vaak nog nooit vertoonde beelden van de bevrijding van Nederland. De montage voert langs alle gebeurtenissen die de Bevrijdingsmaanden in ’44 en ’45 zowel tot een euforisch hoogtepunt als tot een dramatisch dieptepunt hebben gemaakt.

Bekijk hier de uitzending
Pim Fortuyn

Pim Fortuyn

Woensdag 6 mei is het 21 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. De moord is wereldnieuws. Slechts 9 dagen voor de verkiezingen maakt dit een internationaal debat los rondom de vrijheid van meningsuiting. Pim Fortuyn, met zijn uitgesproken standpunten en zijn flamboyante persoonlijkheid, presenteerde zich als een onconventionele bewindsman. Fortuyn ontregelde de elite en was een man van het volk. Een terugblik in vijf afleveringen op zijn politieke leven: van het begin van zijn carrière tot zijn dood. Bekijk het in dit dossier van Andere Tijden.

Bekijk hier alle uitzendingen
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 30 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

Dierenprocessen in de middeleeuwen
De gemoederen in Italië lopen hoog door ‘probleemberen’. Begin april doodde de 17-jarige vrouwtjesbeer JJ4 een hardloper in de bossen van de Noord-Italiaanse provincie Trento. Moet JJ4 worden doodgeschoten of niet? Het lot van de berin ligt in de handen van de rechterlijke macht: op 11 mei zal het tribunaal haar vonnis uitspreken. Een rechtszaak tegen een dier klinkt nu misschien absurd, maar vroeger was dit heel gewoon. We blikken terug samen met dierenfilosoof Erno Eskens.

Verder in de uitzending:
• Oorlogstrauma Roma en Sinti – Lalla Weiss en Giovanni Brand
• Kamp Erika: het vergeten Nederlandse concentratiekamp – Hester den Boer
• De verdwenen winkels na de oorlog – Rose Heijnen
• De column van Nelleke Noordervliet
• Historische boeken met Nadia Bouras
• Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #2 – Arnold van Bruggen en Tjitske Mussche

Vorige week in OVT:
• Tula, een beeld van de slavernij – Lodewijk Dros en Laurindo Andrea
• Staken op leven en dood – Erik Dijkstra en Euwe de Jong
• Angst voor blunders kroningsdag Charles – Hieke Jippes
• De column van John Jansen van Galen
• Historische boeken met Wim Berkelaar
• Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #1 – Arnold van Bruggen en Tjitske Mussche
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom waren er zoveel bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Ruim 800 doden in Rotterdam, zo’n 30.000 in Londen, meer dan 45.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijsten met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombarderen de Duitsers en de geallieerden tussen 1940 en 1945 zo veel binnensteden vol onschuldige burgers? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Verdwenen winkels | NTR

Verdwenen winkels | NTR

Wat is er in de oorlog gebeurd met de winkels van de joodse overgrootvader van Rose Heijnen? Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels verdwenen. Jacob, zijn vrouw, en twee van hun kinderen hebben de oorlog niet overleefd. Eén dochter, Emmy, als enige van het gezin Menko wel. In deze podcast achterhaalt haar kleindochter Rose welke duistere deals er in de oorlogsjaren rondom de winkels gesloten werden. Beluister de podcast Verdwenen winkels vanaf 1 mei in je podcast app.

Meer informatie
 

Menyala | Drents Museum

Menyala | Drents Museum

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. Een op de vijf Molukkers kwam in een van de zeven Drentse woonoorden terecht. De meesten jong en vol toekomstdromen. Menyala – Maleis voor ‘schitteren’ – vertelt waarom zij naar Nederland kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Aan de hand van honderd voorwerpen met persoonlijke verhalen beleef je de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. Niet alleen het gevoelige verleden met de rafelranden wordt belicht, maar vooral ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.