Andere Tijden special: Missie geslaagd?
Maandag 5 september - 20.25 uur - NPO 2

Andere Tijden special: Missie geslaagd?


 
In Gennep wonen de laatste paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Het zijn voormalig missionarissen, ook wel 'Spiritijnen' genoemd. Een aantal van hen vertelt over hoe het begon, hun leven in dienst van God en de medemens, hoe ze naar Afrika gingen om 'mensen te helpen' en hoe de botsing van culturen hun kijk op het leven veranderde. Astrid Sy bezoekt met één van hen het Afrika Museum dat de congregatie in de jaren ‘50 heeft opgericht en dat nu ter discussie staat. Het museum zou het stereotype beeld van Afrika bevestigen. Tegenwoordig komen geestelijken vanuit Afrika hier naartoe: een omgekeerde missie in een sterk veranderde wereld.
 
Bekijk binnenkort online
 

Mata Hari: De film die nooit verscheen
 

Mata Hari: De film die nooit verscheen

 
 
Andere Tijden is ook op YouTube te zien! Deze week: de wereldberoemde Nederlandse spionne Mata Hari. Haar naam, Maleis voor ‘Oog van de dag’, doet nog altijd mystiek aan. Ze werd geboren in Leeuwarden en groeide uit tot een van de meest legendarische spionnen van de wereld. In 1917 werd ze geëxecuteerd op verdenking van dubbelspionage. Na haar dood was ze een inspiratiebron voor velen. De Amerikaanse acteur David Carradine betaalde uit eigen zak de productie van een film, die nooit de bioscoop haalde. Andere Tijden kijkt met zijn dochter Calista terug op de opnames in Leeuwarden.
 
Bekijk hier de video
 

Andere Tijden Special: De schuilplaats
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: De schuilplaats

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 4 september - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Het rampjaar 1672
Het is dit jaar 350 jaar geleden dat ons land werd aangevallen door Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen. Dit rampjaar betekende het einde van het regime van Johan de Witt en het herstel van het stadhouderschap van de Oranjes. In zijn boek het Rampjaar 1672 beschrijft historicus Luc Panhuysen de tragedie door de ogen van het gezin Van Reede van kasteel Amerongen.

Verder in de uitzending:
• De column van Micha Wertheim
• Bart’s Boekenrubriek

Vorige week in OVT:
• Als de overheid faalt #7: De Toekomst
• Het Spoor Terug: Mijn route volgt niet de paden
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom werken vrouwen vaak parttime in Nederland?
Het is alweer de eerste week van september. De zomervakantie is voorbij. De meeste Nederlanders storten zich weer op hun werk. Hoewel Nederlandse vrouwen gemiddeld steeds meer uren werken, heeft bijna 75% een parttimebaan. Bij Nederlandse mannen ligt dit percentage veel lager, op 23%. Hoe komt het dat mannen in Nederland vaak fulltime werken en vrouwen vaak parttime? Dat lees en bekijk je in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Rusland: Ondernemersparadijs voor avonturiers

Rusland: Ondernemersparadijs voor avonturiers

Afgelopen week is Michail Gorbatsjov op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste leider van de Sovjet-Unie, tot de val in 1991. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de twee hervormingen die hij in de jaren '80 introduceerde: perestrojka (herstructurering) en glasnost (openheid). Vrijheid van meningsuiting, jarenlang onderdrukt door de Communistische Partij, werd onder zijn leiding steeds meer toegestaan. Ook voerde hij drastische economische hervormingen in, wat leidde tot een toenadering naar het Westen. Zo kwam er uiteindelijk een einde aan de Koude Oorlog. Nog voor de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 waagden Nederlandse ondernemers hun kansen in het oosten. Het was een onduidelijke tijd waarin het land zich richting kapitalisme bewoog, maar de regels nog niet helder waren. Voor elke avontuurlijke zakenman was het een paradijs. Ondernemen in een economie zonder regels bood ongekende kansen. Andere Tijden maakte in 2016 een aflevering over de avonturen van Nederlanders in het ‘Wilde Oosten’ en de gevolgen van de stuurloze economie voor de Russische bevolking.
 
Bekijk hier de video
 

München 1972

München 1972

Op 5 september is het 50 jaar geleden dat de gijzeling tijdens de Olympische Spelen in München plaatsvond. Palestijnse leden van de terroristische organisatie Zwarte September drongen het Olympisch Dorp binnen. Daar gijzelden zij elf atleten en officials van de Israëlische delegatie. Zwarte September eiste de vrijlating van ruim 200 Palestijnse gevangenen in Israël. De West-Duitse politie startte een reddingspoging, maar deze mislukte. Op het vliegveld werden alle gijzelaars en vier gijzelnemers gedood. De Olympische Spelen gingen een dag later gewoon verder. Andere Tijden zond in 2001, een week na 11 september, een aflevering uit over dit drama. Want net zoals bij 9/11, was de gijzeling in München live op televisie te volgen. Ook leidde het tot de eerste antiterrorisme maatregelen in West-Europa.

Bekijk hier video
Een Hollander in de ruimte

Een Hollander in de ruimte

We gaan weer naar de maan! Ruim vijftig jaar na de laatste maanlanding vertrekt er vanuit Florida een gigantische raket. NASA start met het Artemis-maanprogramma, mét een grote rol voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. ESA levert een belangrijk deel van de raket. Dit is bijzonder, want het is voor het eerst dat Europa zo veel vertrouwen krijgt van het Amerikaanse NASA. Ook in Nederland worden onderdelen gemaakt. De eerste Nederlander in de ruimte was Wubbo Ockels. Hij ging niet naar de maan, maar maakte in 1985 zijn enige ruimtevlucht. Ruim een week zweefde hij door het heelal. Andere Tijden over de eerste Hollander in de ruimte, die na zijn terugkeer op aarde ‘s nacht meteen in het zwembad ging liggen. Hij had heimwee naar de gewichtloosheid en dit was de enige manier om nog een beetje te zweven.

Bekijk hier de uitzending
 

Andere Tijden tipt

We need to talk about Cosby | Documentaire VPRO

We need to talk about Cosby | Documentaire VPRO

Jarenlang was The Cosby Show de meest bekeken sitcom in de Verenigde Staten. Miljoenen huishoudens keken elke donderdagavond naar Bill Cosby, de ster van de show. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse acteur met een hoofdrol in een televisieserie (I spy). Hij was een groot voorbeeld voor velen, vooral door zijn bijdrage aan de representatie en emancipatie van zwarte Amerikanen. Maar vanaf 2015 raakt Cosby steeds meer in opspraak. Ruim veertig vrouwen beschuldigen hem van drogeren en seksueel misbruik. Deze vierdelige docuserie toont de duistere kant van ‘America’s dad’. Aan de hand van interviews en archiefbeelden wordt er een volledig en beangstigend beeld van Cosby geschetst.

Bekijk de documentaire hier
 

200 jaar Mauritshuis | Mauritshuis Den Haag

200 jaar Mauritshuis | Mauritshuis Den Haag

Dit jaar bestaat het Mauritshuis 200 jaar. Al sinds 1822 is dit historische pand een museum met de mooiste schilderijen uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Omdat het Mauritshuis jarig is, is de voorgevel van het museum het hele jaar lang omgeven door een zee van bloemen. Ook zijn er bijzondere activiteiten gepland, waaronder een tentoonstelling in het Atrium Den Haag. De bezoeker wordt meegenomen in 200 jaar Mauritshuis-geschiedenis. Alle activiteiten en evenementen zijn te vinden op de site van het Mauritshuis.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.