Tinder voor boomers
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Tinder voor boomers


 
Computerdating iets van de moderne tijd? Ben je gek! Al in de jaren '60 bedacht een aantal studenten dat je een computer kon gebruiken om aan dates te komen. Tinder uit de oudheid. Het is lente, tijd voor Operation Match!
 
Bekijk online
 

Andere Tijden Special: Back to the Future
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden Special: Back to the Future

 

Artikelen

Pays-Bas: douze points
 

Pays-Bas: douze points

 
 
Mia en Dion vertegenwoordigen deze week Nederland op het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Twee jaar geleden vond het festijn plaats in Rotterdam en daarvoor was Nederland ook al vier keer gastheer. Andere Tijden blikt terug op de edities die in Hilversum, Amsterdam en tweemaal in Den Haag zijn gehouden.
 
Bekijk hier de uitzending
 
Klokken voor Amerika

Klokken voor Amerika

Prinses Margriet is komende woensdag gastspreker bij het Netherlands Carillon, een 39 meter hoog klokkenspel dat aan de VS werd geschonken als dank voor de hulp tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dit geschenk kwam er niet zonder slag of stoot. Er waren klokken kwijt, er waren klokken vals, er waren ruzies over betalingen en lobbyende ambassadeurs. Sinds de zomer van 2022 hangt het gerestaureerde Carillon weer waar het hoort. Andere Tijden maakte een Special, waarin de restauratie van de klokken gevolgd wordt en de onstuimige geschiedenis van het Carillon tot leven komt.

Bekijk hier de uitzending
Bomans: humeurige humorist

Bomans: humeurige humorist

Afgelopen zondag was het de Internationale Dag van de Lach. Schrijver, columnist, televisiepersoonlijkheid; de in 1913 geboren Godfried Bomans kreeg de lachers wel op zijn hand. In de jaren zestig ontpopt Bomans zich tot één van de eerste mediapersoonlijkheden in Nederland. Vanwege zijn scherpe opmerkingen en humor wordt hij een veelgevraagd gast in allerlei televisieprogramma’s. Zijn optredens op radio en televisie trekken ongekend veel publiek. Andere Tijden maakte in 2013 een uitzending over deze veelzijdige man.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Afgelopen zondag 7 mei - NPO Radio 1

TV-serie 1985 over Bende van Nijvel
In de jaren '80 werd België geterroriseerd door een golf van geweld. De daders? De ‘Bende van Nijvel’, die een reeks overvallen en diefstallen pleegde waarbij 29 mensen het leven lieten. Nooit werd een motief duidelijk, nooit werd iemand veroordeeld. Toch lukte het Willem Wallyn een scenario voor een achtdelige tv-serie over deze tijd te schrijven. De serie is vanaf deze week op NPO Plus te zien en vanaf 11 mei op NPO3. Wallyn, die deze roerige jaren zelf actief meemaakte, is te gast.

Verder in de uitzending:
• ‘False flag’: deceptie als oorlogswapen – Ivo van de Wijdeven
• De vrouwen van de Nederlandse Jack the Ripper – Steffie van den Oord
• De huid van Cleopatra – Daniel Soliman
• De column van John Jansen van Galen
• Historische boeken met Sanne Frequin


Vorige week in OVT:
• Oorlogstrauma Roma en Sinti – Lalla Weiss en Giovanni Brand
• Kamp Erika: het vergeten Nederlandse concentratiekamp – Hester den Boer
• De verdwenen winkels na de oorlog – Rose Heijnen
• De column van Nelleke Noordervliet
• Historische boeken met Nadia Bouras
• Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #2 – Arnold van Bruggen en Tjitske Mussche
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Kaalgeknipt als vergelding: waar ligt de grens tussen goed en fout?
Jonge vrouwen die na de bevrijding worden kaalgeschoren en besmeurd met hakenkruizen - je kan het je haast niet voorstellen. Toch gebeurt het in 1945 in meer dan honderd Nederlandse dorpen en steden. Zogenoemde ‘moffenmeiden’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog relaties aangaan met Duitse militairen, worden vernederd. Want, zo vindt de volksmenigte, wie heult met de vijand is fout. Kunnen we die grens wel trekken? In deze longread van NPO Kennis lees en bekijk je meer over deze geschiedenis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

De Europeaan | VPRO

De Europeaan | VPRO

Regisseur Dirk Jan Roeleven liep in 2015 een jaar lang mee met Frans Timmermans. Dicht op de huid gefilmd, portretteert hij de Eurocommissaris in het hart van de macht, terwijl de vluchtelingencrisis juist dan een kookpunt bereikt. ‘Als er ergens hard gewerkt wordt, is het daar. Het is buffelen.’

Bekijk hier de documentaire
 

Memory Vrijheidsmuseum | Nijverdal

Memory Vrijheidsmuseum | Nijverdal

Het Memory Vrijheidsmuseum neemt je mee op de zwaarbevochten reis naar onze vrijheid. Ontdek hoe de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen ontstaan en hoe duizenden mannen uit een ver ander land het ondenkbare deden: hun leven opofferen om de vrijheid voor de Nederlanders weer mogelijk te maken.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.