Vissers in het nauw
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Vissers in het nauw


 
Lange tijd namen de vissers de visquota niet zo serieus. Maar toen controles een einde dreigde te maken aan de overtredingen, werd de sfeer al gauw grimmig. In 2018 keek Andere Tijden met een aantal hoofdrolspelers terug.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden: Van krot tot Vinex
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Van krot tot Vinex

 

Artikelen

Beatrix betrokken bij wederopbouw

Beatrix betrokken bij wederopbouw

‘’Wederopbouw wordt een monsteropgave van decennia’’ meldde de NOS deze week over de aardbeving in Turkije en Syrië. Het getroffen gebied is ernstig verwoest en hulpverlening is hierdoor nog moeilijker gemaakt. Hoe begin je aan de wederopbouw na zo’n verwoestende aardbeving? Na de verwoesting van het Iraanse dorp Dousadj ruim 60 jaar geleden was prinses Beatrix betrokken bij de wederopbouw van het afgelegen dorp. Op kleurenarchief van het meereizende Polygoonjournaal zien we Beatrix met een grote schare Perzische autoriteiten in het rampgebied. De prinses is presidente van de Europese Werkgroep, dat het getroffen dorp wil adopteren en uit het puin wil optrekken.

Bekijk hier de uitzending
Winston Churchill: vader van Europa

Winston Churchill: vader van Europa

Op 5 maart 1946 hield Winston Churchill zijn ‘IJzeren Gordijn’-rede in het Amerikaanse Fulton. De toespraak markeerde de deling van Europa in Oost en West, van de Baltische staten tot de Adriatische Zee. Churchill droomde juist van een Europa dat de krachten niet meer zou verspillen maar zou verenigen. Eind jaren ’40 bezocht hij ons land tweemaal. Bij zijn laatste bezoek in Den Haag was hij erevoorzitter bij het oprichtingscongres van de Europese Beweging. Het doel was de oprichting van een Verenigde Staten van Europa. In 2018 maakte Andere Tijden een aflevering over Churchills bezoeken aan Nederland.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 5 maart - 10.00 uur - NPO Radio 1

“Denk aan de kinderen!”: hoe homofobe retoriek uit de 70’s terugkeert
Afgelopen week besloot Tennessee als eerste Amerikaanse staat dragshows te verbieden in het openbaar of voor kinderen, én ook elke vorm van transgenderzorg voor minderjarigen. Dit alles onder het mom van kinderbescherming. De afgelopen maanden zijn er in heel Amerika van dit soort wetten ingevoerd, die vooral de rechten van transmensen inperken. En daarbij valt iets op, zo meent Looi van Kessel, die als literatuurwetenschapper aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd is in Amerikaanse queer-literatuur. Dezelfde retoriek die nu door voorstanders van anti-transwetten wordt gebruikt, werd in de jaren ’70 gebruikt door anti-homoactivisten.

Verder in de uitzending:
• Hoe het design van de minste weerstand het ideaal werd met Tomas van den Heuvel
• Hoe de mens de natuur heeft onderworpen met Philipp Blom
• Mark Sijlmans over een vergeten scheepsramp uit 1917
• De column van Ellen Ombre
• Het Spoor Terug: Op de fiets met Marten Minkema

Vorige week in OVT:
• Het protest in Suriname met Ferayed Hok
• De vele levens van Rosey Pool met Lonneke Geerlings
• Dinah Wouterse over Hildegard van Bingen
• De Koreaanse golf met Remco Breuker
• Nadia Bouras over historische boeken
• Het Spoor Terug: Sankara, de Che van Afrika met Jan Maarten Deurvorst
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe veranderde het imago van de sigaret?
ROKEN IS DODELIJK wordt met kapitalen op sigarettenpakjes gedrukt en gruwelijke plaatjes zijn zowel op de voor- als achterkant te zien. Niet voor niets: jaarlijks sterven alleen in ons land ongeveer 20.000 mensen aan hun rookverslaving. Hoe veranderde het imago van de sigaret in een eeuw tijd? Je leest en bekijkt het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

De Terrorist | Het Fries Museum

De Terrorist | Het Fries Museum

Het vakantiehuis ‘De Terrorist’ is gelegen in de duinen van Ameland. Hier kwamen na de Tweede Wereldoorlog nabestaanden van verzetsslachtoffers om even aan hun zorgen te ontsnappen. In de tentoonstelling waan je je even in het voormalige vakantiehuis. Maar achter de ogenschijnlijk vrolijke vakantiekiekjes gaan tragische verhalen schuil van weduwen, kinderen en ouders van verzetsslachtoffers. Verhalen van voormalige gasten of hun nakomelingen staan centraal in deze tentoonstelling.

Bekijk online
 

Putin and the West | VPRO

Putin and the West | VPRO

In 2014 stuurt Poetin militairen naar de Krim. Een gedurfde zet die hij tegenover het Westen ontkent in alle toonaarden. De wilskracht van het Westen wordt op de proef gesteld. Dit is de eerste aflevering van een driedelige documentaireserie die laat zien hoe Westerse leiders de afgelopen tien jaar hebben geworsteld met hun houding tegenover Vladimir Poetin. Deze aflevering gaat over de eerste aanval van Poetin in Oekraïne in 2014 en hoe hij zijn slag sloeg toen hij zag hoe verdeeld het Westen was. Leiders die de confrontatie met hem aangingen vertellen hierover.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.