Wonen in Almere
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Wonen in Almere


 
Wie er niet woont, wil er niet dood gevonden worden. Maar wie er wel woont, vindt het fantastisch: Almere. Het is een van de grootste nieuwbouwlocaties van Nederland. Hoe bouw je een hele nieuwe stad in de polder?
 
Bekijk online
 

Andere Tijden special: Back to the Future
 

Andere Tijden special: Back to the Future

 
 
Hoe keken we 50 jaar geleden naar de toekomst? Naar 2020, 2030, naar nu dus! Wat kwam er terecht van de verwachtingen? Andere Tijden keert o.a. terug naar het Huis van de Toekomst, eind jaren ’80 door futuroloog en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer bedacht en gerealiseerd. Presentator Astrid Sy loodst de kijker door de toekomst van toen, die ons onder meer voorspelde dat we onmetelijk meer vrije tijd zouden krijgen. Dat is uitgekomen, maar wat zijn we met die tijd gaan doen?

De uitzending is te bekijken op zaterdag 22 april om 20.30 uur bij de NTR op NPO2.
 
Bekijk binnenkort
 

Artikelen

De 101 Russen van Kamp Amersfoort
 

De 101 Russen van Kamp Amersfoort

 
 
Vanmorgen vroeg vond de jaarlijkse herdenking op het Sovjet Ereveld plaats. Dit ereveld voor oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie ligt vlak bij voormalig Kamp Amersfoort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier 101 Sovjetsoldaten omgekomen. 24 van hen stierven als krijgsgevangenen in het kamp aan honger, ziekte en mishandeling. De overige 77 soldaten werden op 9 april gefusilleerd. Andere Tijden maakte in 2017 een aflevering over deze 101 Russen van Kamp Amersfoort. Zowel getuigen als oud-kampgevangenen komen aan het woord.
 
Bekijk hier de uitzending
 
De vergeten treinramp bij Schiedam

De vergeten treinramp bij Schiedam

Nederland is deze week opgeschrokken door wat het grootste treinongeluk in jaren wordt genoemd. Een intercity en een goederentrein botsen ’s nachts op een bouwkraan bij Voorschoten, waardoor de passagierstrein ontspoort. Het is een zeldzame situatie in Nederland die veel schade achterlaat. Andere Tijden maakte in 2016 een aflevering over een andere treinramp. Tijdens de ochtendspits van 4 mei 1976 bij Schiedam botsen twee treinen frontaal. De klap is enorm. Het is een van de zwaarste treinrampen in de Nederlandse geschiedenis. Maar enkele dagen na het ongeval lijkt de ramp alweer ‘vergeten. Andere Tijden kijkt terug op deze vergeten ramp.

Bekijk hier de uitzending
Herrie om Schiphol

Herrie om Schiphol

Schiphol maakte deze week nieuwe maatregelen bekend. Binnen twee jaar moeten alle nachtvluchten verboden worden en moet er een verbod komen op privéjets. Het kabinet kondigde vorig jaar al aan dat het aantal vluchten op Schiphol drastisch moet verminderen. Maar dat zal dit jaar nog niet gaan gebeuren, oordeelde de rechter deze week. Bij het maken van de plannen is te weinig geluisterd naar de belangen van de luchtvaartmaatschappijen. Het is een voortdurende afweging tussen de groei van het luchtverkeer en de hoeveelheid geluidshinder en schade aan het milieu. In 2018 maakte Andere Tijden een aflevering over de groei van Schiphol. Kan een luchthaven blijven groeien?

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 9 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

Het einde van de Finlandisering
Finlandisering werd na de Tweede Wereldoorlog een bekend diplomatiek begrip. ‘De kunst van het buigen naar het oosten zonder het westen je blote billen te laten zien’, zo beschreef de Finse cartoonist Kari Suomalainen het uitzonderlijke buitenlandbeleid van Finland. Enerzijds hield Finland Rusland zoveel mogelijk te vriend en anderzijds bewapende Finland zich en bevinden de Finnen zich al decennialang in staat van militaire paraatheid. Met de toetreding tot de NAVO afgelopen dinsdag zet Finland definitief een punt achter deze, misschien wel wat paradoxale, politiek. Historicus en Europa-correspondent van NRC Clara van de Wiel bezocht het Finse grensgebied en vertelt meer.

Verder in de uitzending:
• De bloedwenende Maria in Limburg – Ernst van den Hemel
• Hoe Italiaans is de Italiaanse keuken? – Daniela Tasca
• De wonderlijke geschiedenis van een kleine kraal - Christien Meindertsma
• Het Spoor Terug: Boerenpartij I

Vorige week in OVT:
• De koloniale wortels van Oeganda’s anti-LHBTI-wet
• De Sovjet-oorsprong van het spelletje Tetris – Ivo van de Wijdeven
• De maan als nieuw koloniaal wingewest - Marjolijn van Heemstra
• De column van Micha Wertheim
• De jurk en het scheepswrak – Arnold van Bruggen en Teunis van der Bor
• Historische boeken – Lotfi El Hamidi
• Het Spoor Terug: de Matroos en het Meisje
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat vieren we met Pasen?
Van eieren eten en zoeken tot het paasontbijt en paasvuren: Pasen staat bomvol tradities. Pasen is de belangrijkste feestdag van het christendom. Maar wat vieren christenen eigenlijk met Pasen? En waar komen al die tradities vandaan? Je leest en bekijkt het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Zwolle viert vrijheid | ANNO

Zwolle viert vrijheid | ANNO

Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijd. Daarom organiseert het ANNO in Zwolle de hele komende week evenementen om dit te vieren. Zo wordt de film ‘Oorlog in Overijssel’ vertoond. Deze film is een bijzondere weergave van hoe de oorlog er in Overijssel uitzag, met unieke beelden van de bezetting door de Duitsers tot aan de bevrijding door de Canadezen. Ook is er een vrijheidsvertelling door Zwollenaren over Zwollenaren. En in de museumtuin kan je deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd waarbij verhalen over vrijheid worden gedeeld.

Bekijk online
 

Op zoek naar onbekend China | AVROTROS

Op zoek naar onbekend China | AVROTROS

In de jaren dertig van de vorige eeuw verliet de fotograaf Zhuang Xueben zijn thuisbasis Shanghai om foto's te maken van de mensen die aan de uiterste westgrenzen van China woonden. Hij zette onbekende volkeren op de foto en introduceerde de wereld zo aan deze mensen en hun culturen. Op zijn verre reizen bracht de fotograaf langdurig tijd door met de groepen die hij fotografeerde en sloot hij vele vriendschappen. Zijn foto's vormden voor vele Chinezen een eerste kennismaking met tot dan toe onbekende landgenoten.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.