Beste ,

Wat hebben de Waddenzee, Europapa en de parlementaire enquête Fraudebeleid en Dienstverlening met elkaar te maken? Ze hebben elk een eigen plekje in de allernieuwste nieuwsbrief van GroenLinks-PvdA. Veel leesplezier!

3, 2, 1… GO! Op 20 april 2024 vliegen we uit de startblokken voor niet één, niet twee, maar drie congressen op één dag. In Omnisport in Apeldoorn houden GroenLinks en de PvdA allebei hun eigen partijcongres, én organiseren we een gezamenlijk congres voor de Europese verkiezingen.

Maar er is meer! We komen in beweging met clinics van professionele sporters en onze Kamerleden Mohammed Mohandis en Lisa Westerveld houden sessies over hoe zij zich inzetten voor toegankelijkheid van sport en beweging. Noortje Thijssen en Tim ’S Jongers geven hun ‘Drees-lezing’, en we gaan in gesprek over de toekomst van de linkse samenwerking. Het complete programma delen we enkele weken van tevoren met je.

Hopelijk ben je erbij. Meld je hier aan!

(Je kunt in de PvdA-webshop alvast je vegetarische of vegan lunch bestellen, handig! Deze linkjes gelden voor GroenLinks-leden én PvdA-leden.)

Motie bestuur

Op de congressen zullen de partijbesturen van GroenLinks en PvdA een motie indienen over de vraag hoe we in de toekomst onze samenwerking willen voortzetten. In de motie staat een planning waarin we in 2026 een besluit nemen over de vorm van de samenwerking. Wordt het een fusie, nieuwe partij of blijvende alliantie? Het is aan de leden van GroenLinks en PvdA om dat de komende jaren te bepalen.

In aanloop naar het congres vertellen we je meer over de motie en onze plannen voor de komende jaren. Op de sites van GroenLinks en de PvdA kun je de motie bekijken.

Al jaren strijden we om gasboringen onder één van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland, de Waddenzee, tegen te gaan. Kamerleden Tom van der Lee, Laura Bromet, Suzanne Kröger en Joris Thijssen dienden talloze amendementen en moties in, en vorige maand stelden woordvoerders Glimina Chakor en Julian Bushoff (foto) nog vragen aan de staatssecretaris.

En – eindelijk – met resultaat!

Deze week kondigde de staatssecretaris aan dat er voorlopig geen nieuwe gasboringen onder de Waddenzee plaats zullen vinden. Een prachtige overwinning voor ons unieke Waddengebied en iedereen die hiervoor gestreden heeft.

Het is tot aanstaande maandag 11 maart 09:00 nog mogelijk om amendementen op het concept-verkiezingsprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen in te dienen en te ondersteunen. Een amendement heeft 100 ondersteuners nodig om in stemming te worden gebracht.

Er staan al meer dan 200 amendementen in de tool, dus pak dit weekend er een drankje bij en ga ervoor zitten!

Voor vragen kun je mailen naar amendementen@groenlinkspvda.nl. Ga hier direct naar de amendemententool.

Wij lezen/luisteren/kijken...

  • De gaskraan in Groningen gaat dicht, en dat is goed nieuws. Maar hiermee zijn we er nog niet. Oliereuzen Shell en ExxonMobil doen er alles aan om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Julian Bushoff roept samen met zijn SP-collega Sandra Beckerman in een opiniestuk in het AD op om de Groningers op één te zetten en van de fossiele multinationals hun eerlijke bijdrage te eisen.
  • De parlementaire enquetecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening presenteerde deze week haar rapport, met kritiek aan kabinet, Kamer, rechters én pers. Hoe is het om in zo'n commissie te zitten? Kamerlid Senna Maatoug vertelt erover in de podcast De Rudi en Freddie Show én vertelt welke onderwerpen ze zich gaat storten nu ze weer tijd heeft voor het reguliere Kamerwerk.
  • Europapa, de Eurovisieinzending van Joost Klein, houdt de gemoederen in ons land bezig: de één vindt het herrie, de ander geweldig. Frans Timmermans schaart zichzelf in het tweede kamp: op Instagram plaatste hij een ode aan het lied. "Joost Klein maakt ons bewuster van de culturele verschillen die Europa kenmerken. Als iemand die als kind in verschillende Europese landen heeft gewoond, kan ik bevestigen: door te zien wat anders is, zie je nog beter wie je zelf bent." Wij hadden het niet beter kunnen verwoorden!

Evenementen

Op 20 april is het GroenLinks-PvdA Congres! Meld je hier aan.

Agenda

Dit was 'm weer voor deze nieuwsbrief, ! Heb je suggesties of opmerkingen over de nieuwsbrief, of wil je iets anders kwijt? Je kunt ons bereiken op vragen@groenlinkspvda.nl.

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.