Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 3


Auto’s botsen op N359

Posted: 02 Jan 2018 10:03 AM PST

HICHTUM – Op de Westergoawei (N359) bij Hichtum zijn dinsdagmiddag twee auto’s tegen elkaar gebotst. Het ongeval gebeurde op de kruising met de Easthimmerwei en de Wibrandaweg.

Bij het ongeval raakte een persoon lichtgewond. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar mogelijk gaat het om een voorrangsfout. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Storm op komst: windkracht 9 tot 10 voorspeld

Posted: 02 Jan 2018 08:09 AM PST

FRIESLAND – Woensdagochtend wordt enkele uren storm verwacht met in Friesland uitschieters tot windkracht 9 of 10. Het KNMI heeft voor woensdag vanaf 2.00 uur tot 18.00 uur code geel afgegeven.

Vanwege de voorspelde storm zijn dinsdagmiddag al vier Friese keersluizen gesloten. Het gaat om de sluis bij Goingaryp, de sluis in de Noardbroekster Feart bij Broek, de Joustersluis en de keersluis in de Lange Sleat. De keersluizen blijven in elk geval dicht tot 15.00 uur woensdagmiddag dicht. Scheepvaartverkeer kan er zo lang niet door.

Veerdiensten geschrapt

Door de verwachte storm schrapt Rederij Doeksen woensdag meerdere afvaarten naar Terschelling en Vlieland.

De veerdienst van Harlingen naar Terschelling van 9.45 uur vervalt – net als die van Terschelling naar Harlingen (12.30 uur). Er vaart een extra veerdienst van Terschelling naar Harlingen om 17.30 uur.

Verder varen de sneldiensten tussen Harlingen en Vlieland niet. De sneldiensten tussen Harlingen en Terschelling varen wel volgens schema.

De veerdienst van Harlingen naar Vlieland (9.00 uur) gaat ook niet door – net als de retourdienst vanaf Vlieland die normaal gesproken om 12.00 uur vertrekt. Wel vaart er een extra boot van Vlieland naar Harlingen om 17.00 uur.

Hoog water

De laatste boot van Harlingen naar Vlieland vertrekt woensdag om 20.30 uur. De tijd is aangepast in verband met hoog water op het eiland.

Om die laatste reden adviseert de gemeente Terschelling woensdag geen auto’s te parkeren op het haventerrein en de Willem Barentszkade.

 

Jaarwisseling rustig verlopen

Posted: 02 Jan 2018 02:56 AM PST

REGIO Hier en daar een brandje, hier en daar een ludieke oudejaarsstunt, maar verder geen noemenswaardige incidenten: de laatste dag van 2017 is rustig verlopen.

Want waar was ineens de Kameleonboot gebleven, moet regisseur Steven de Jong uit Hartwerd hebben gedacht. Hij miste het bekende voertuig van de gebroeders Klinkhamer sinds 20 december. Diefstal of een nieuwjaarsgrap, was de vraag. Dat laatste bleek waar: de boot verscheen op 1 januari in Haskerhorne.

In Easterein liet de plaatselijke Âldjiersploech zich ook niet onbetuigd. Zij kwamen met stunt, voorzien van een politieke boodschap. Zij ‘stalen’ de Piemelfontein uit Workum -een plaatselijke variant op het 11Fountains-project- en leenden ook het vrijheidsbeeld uit Sneek. Hier voor hingen twee spandoeken.

‘11Fountains, is dat net wat flauwekul? Súdwest stipet in soad oan de stêd, binne wy aanst net de lul?’ en ‘Al soene se ús ferpauperje litte yn Easterein, ús frijheid as Mienskip bliuw stiif oerein!’ De Eastereinders zijn niet bang hun vrijheid te verliezen, maar vrezen wel voor de steun van de gemeente Súdwest-Fryslân, waar zij sinds de herindeling sinds 1 januari deel van uitmaken.

Brandjes en vuurwerk

Brandweer Bolsward moest rond de jaarwisseling een paar keer uitrukken. Op oudjaarsdag stond een kledingcontainer in brand. Deze staat vlakbij het tankstation aan de Snekerstraat, maar de brandweerlieden hadden het vuur snel onder controle. Dat geldt ook voor het vuurtje in Nijland, eveneens in een container. Vuurwerk lijkt in beide gevallen de oorzaak.

De politie heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar het bezit van zwaar/professioneel (illegaal) vuurwerk. Hierbij zijn meerdere aanhoudingen verricht.

Bij diverse minderjarigen uit Bolsward, Witmarsum, Koudum, Hindeloopen en Workum is professioneel vuurwerk in beslag genomen. Veel van de ouders waren niet op de hoogte van het bezit. De politie heeft de jongeren gehoord; deze hebben een HALT-straf gekregen.