Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 4


Vechtschaak bij Westergoo

Posted: 26 Oct 2017 12:26 AM PDT

BOLSWARD – De Westergooers die dinsdag niet herfstvakantie vierden streden ongekend hard om de competitiepunten.

Zo moest Jan Nota tegen Hessel van de Pal diep in de denkstand om de beslissende combinatie te vinden en dat zelfde gold ook voor Cees Banning die Garmen Hageman tegenover zich vond. Zowel Nota als Banning slaagden daar in maar toen hadden de klokken van de Martinikerk al elf maal gebeierd.  Siebe de Jong en HarmJan Dijkstra speelden een onvervalst koningsgambiet en dus spatten de vonken er vanaf zet een vanaf. Het werd uiteindelijk remise.

Johan Leeverink was twee weken niet in actie geweest en verscheen daardoor ‘hongerig naar de stukken’ achter het bord. Bersma moest het ontgelden. Niermarkt en Stornebrink speelden een snelle remise waardoor hun derde helft aan de bar van het Convent vrij lang duurde. Feenstra versloeg opnieuw een Altena. Deze keer werd Jan geslachtofferd. Jans neef Rintsje was te sterk voor Bottema.

Bolswards Nieuwsblad onderzoekt organisatie gezinsleven

Posted: 26 Oct 2017 12:21 AM PDT

BOLSWARD – Het runnen van een gezin en daarnaast ook nog (fulltime) werken, je zou het topsport kunnen noemen. Het Bolswards Nieuwsblad is benieuwd naar hoe ouders hier toch elke dag in slagen, en hoe zij hun gemiddelde dagen ervaren.

Kinderen naar school brengen en weer ophalen, werken, huishouden doen, familiebezoek, hobby’s; ouders van kinderen tussen de nul en twaalf jaar hebben vaak een bomvolle agenda. Het roept de vraag op hoe ze er elke dag in slagen om alles voor elkaar te krijgen.

Daarom voert het Bolswards Nieuwsblad een onderzoek uit naar hoe ouders van kinderen tussen de 0 en 12 jaar hun gezinsleven organiseren, naast werk, eigen hobby’s en overige bezigheden. Op www.ersm.nl/weekbladen staat een korte vragenlijst die ouders kunnen invullen. De antwoorden worden gebruikt voor een artikel, dat binnenkort in deze krant verschijnt.

De vragenlijst gaat onder andere in op de rol van beide ouders binnen het gezinsleven, hoe druk of juist rustig ouders de gemiddelde dag beleven, en hoe ze plotselinge problemen oplossen. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer vijf minuten in beslag.

Het Bolswards Nieuwsblad voert dit onderzoek uit in samenwerking met marktonderzoeksbureau Enigma
Research. Anonimiteit is gegarandeerd, de antwoorden worden vertrouwelijk behandeld en uitsluitend gebruikt voor het artikel dat binnenkort in deze krant verschijnt.

Nieuwe stichting voor sociaal werk Súdwest-Fryslân

Posted: 25 Oct 2017 09:24 AM PDT

SNEEK/BOLSWARD – De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een nieuwe zelfstandige stichting opgericht voor het sociaal werk in haar gemeente, Stichting Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân. Deze stichting gaat per 1 januari 2018 het collectieve sociaal werk in de gemeente vorm geven, vernieuwen en uitvoeren.

Eerder werden deze activiteiten onder andere uitgevoerd door Stichting Timpaan Welzijn en Stichting Ouderenwerk Bolsward. Bij de nieuwe stichting zijn straks zo’n acht tot tien mensen werkzaam.

Het doel van de nieuwe stichting is het ondersteunen van inwoners bij het behouden en verder ontwikkelen van verschillende sociale initiatieven en activiteiten in buurten, wijken en dorpen in de gemeente. Op deze manier zorgt de stichting er voor dat inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers elkaar weten te vinden. Hierdoor kunnen zij gezamenlijk hun kwaliteiten en deskundigheid inzetten voor inwoners die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Veel activiteiten binnen het sociaal werk krijgen pas echt vorm dankzij de inzet van vrijwilligers. Wethouder Gea Akkerman beseft dit heel goed. ,,Deze mensen zijn een onmisbare schakel in het verbinden van ideeën en initiatieven naar de uitvoering voor de inwoners die ondersteuning verdienen. Hun rol is ontzettend belangrijk.” Daarom houdt de nieuwe stichting op 7 en 8 november informatiebijeenkomsten in Sneek en Bolsward. Deze zijn bedoeld om de vrijwilligers bij te praten en samen met hen te bekijken hoe het vrijwilligerswerk binnen de nieuwe stichting vorm moet krijgen.

Lidl-plannen in volgende fase

Posted: 25 Oct 2017 03:00 AM PDT

De komst van een Lidl naar Bolsward is weer een stapje dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân heeft ‘planologisch ingestemd’ met het voorstel van de vestiging van de Duitse supermarkt aan de Snekerstraat.

Het is een volgende stap in het besluitvormingsproces, maar hiermee is het plan nog niet definitief. Op 31 oktober volgt een commissievergadering en twee weken later -14 november- beslist de gemeenteraad over het idee.

Mocht daar groen licht komen, dan wordt de formele uitgebreide procedure opgestart. Ook dan ligt het plan eerst zes weken ter inzage en kan iedereen een zienswijze indienen. De zienswijzen worden daarna beantwoord in een reactienota. Die nota gaat weer terug naar het college, die daarna een beslissing neemt. Na dit besluit is er voor belanghebbenden eveneens zes weken de tijd om beroep in te stellen.

Voorontwerpplan

Het voorontwerpplan was deze zomer al in te zien. De gemeente ontving daarop zeven reacties. In een reactienota beantwoordt Súdwest de vragen en zorgen van omwonenden en belanghebbenden.

Die zorgen spitsen zich met name toe op verkeersveiligheid, parkeergelegenheid en de noodzaak van een vierde supermarkt in Bolsward.

Toenemende verkeersdrukte

Het item over de toenemende verkeersdrukte komt in de meeste bezwaren naar voren. Het college heeft daarvoor de huidige verkeersdruk en de toekomstige verkeersdruk van de Lidl getoetst aan de hand van een dynamisch verkeersmodel. Hieruit blijkt dat er geen grote problemen ontstaan. Verder houden b. en w. rekening met de zelfredzaamheid van de weggebruikers, getuige hun aanvullende reactie: ‘Daar waar verschillende verkeersstromen bij elkaar komen zullen weggebruikers juist vaak alerter en voorzichtiger zijn. De gemeente blijft dit monitoren’, zo valt te lezen.

De parkeerplaatsproblematiek is volgens het college relatief simpel op te lossen: de voormalige CAB-kantine -deze wordt gesloopt- biedt ruimte voor auto’s. Ook is het parkeerterrein naast de voormalige Garage De Jong -de plek waar de Lidl komt- openbaar en vrij toegankelijk.

Daarmee countert b. en w. direct de grootste zorgen die Snackbar De Tramhalte uitte. De onderneming vreesde voor verlies aan parkeerplekken, maar die vrees is volgens de gemeente niet terecht.

Bezwaren Jumbo en Aldi

Bezwaren kwamen er ook van de Jumbo en de Aldi. Laatstgenoemde vindt het plan strijdig met het detailhandelsbeleid en ziet de ontwikkeling als ‘ongewenst’. De Jumbo deelt deze zorgen en voegt daar aan toe dat er volgens hen geen behoefte is aan een vierde supermarkt, mede door ‘afvlakkende bevolkingsgroei en afnemende uitgaven in fysieke winkels’.

De Jumbo gaat zelfs nog een stap verder: in hun bezwaar valt te lezen dat ze de forse investeringen in hun winkel niet hadden gedaan als het had geweten dat de gemeente zou afwijken van de Detailhandelsvisie. In die visie is op de plaats aan de Snekerstraat geen ruimte ingetekend voor de komst van een supermarkt. Volgens b. en w. past de locatie aan de Snekerstraat 9A wel binnen de aangegeven supermarktlocatie. ‘De locatie is, net als de bestaande supermarkten, gunstig gelegen op loopafstand van het centrum. Daarnaast is een goede en veilige verbinding voor bezoekers met de binnenstad te realiseren. Het verzoek om op deze locatie een supermarkt te vestigen past dan ook binnen het nu geldende detailhandelsbeleid’, is de reactie.