Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 6


Lezing van Henk G. Kamsma in Galerie Badweg 3

Posted: 19 May 2017 01:17 AM PDT

 – Galerie Badweg 3 organiseert op zondag 21 mei (aanvang: 15.00 uur) een lezing met de titel ‘Een onvermijdelijk toeval’, waarin kunstenaar Henk G. Kamsma vertelt over zijn werk, de achtergronden ervan en zijn drijfveren.

Kamsma put inspiratie uit het denken van de fenomenoloog Maurice Merleau-Ponty. ‘Er bestaat geen waarheid die voor altijd kan worden vastgelegd, er kan geen absolute waarheid bestaan: een absolute waarheid is even irreëel als een absolute onwaarheid.’

Recreatieboerderij Slachtehiem viert 10-jarig bestaan

Posted: 18 May 2017 07:13 AM PDT

LOLLUM/ARUM – De eerste zorgboerderij voor ouderen in Friesland vierde maandag haar 10-jarig jubileum. Het is dan een decennium geleden dat Klaas Bakker en Lenie Hoitema besloten het roer om te gooien. Ze openden een dagbesteding voor ouderen en stelden de boerderij in de weekenden en avonduren open voor feesten en partijen. Het blijkt na al die jaren nog altijd een succesformule te zijn.

Plezier maken staat voorop bij Slachtehiem. Dit geldt voor de gasten van de boerencamping, de logeergasten van de groepsaccommodatie,  familiedagen en vele feesten, maar evengoed voor de ouderen die de dagzorg bezoeken. Een team van 30 enthousiaste medewerkers zorgt voor een aantrekkelijk programma. Een vast onderdeel is het gezamenlijk bereiden van de dagelijkse warme maaltijd en de gymnastiek. Bewegen in welke vorm ook, geeft beleving en beleving geeft verbinding.

De jongste bezoeker van de dagzorg is 70 en de oudste 91 jaar. Een van de bezoekers is al sinds de oprichting vaste gast. Lenie Hoitema zag door de jaren heen een verschuiving bij de daggasten, zowel qua aandoening als leeftijd. ,,In het begin lag de nadruk op mensen die veel alleen waren en beginnende dementie hadden, maar nu ontvangen we ook ouderen met het syndroom van Korsakov, depressie of somatische klachten. Op dit moment ontvangen we ruim 40 cliënten”.

Naast de zorg voor de cliënten, houdt Slachtehiem ook oog voor de mantelzorgers. Voor hen worden bijvoorbeeld koffieochtenden georganiseerd voor ontmoetingen , informatie, vragen en een luisterend oor.

Vorig jaar is het terrein rondom Slachtehiem grondig onder handen genomen met onder andere nog meer ruimte voor activiteiten en ontspanning. Ook is er een eigen boomgaard en groentetuin voor de nodige verse vitaminen. ,,Onze cliënten van de dagzorg kunnen mee helpen als ze willen, maar er is ook de vrijheid om te doen wat je graag zou willen”, legt Hoitema uit.

Na 10 jaar is Slachtehiem een begrip in de omgeving. Hoitema kijkt met dankbaarheid en verwondering terug op de afgelopen periode. ,,Dat het nog steeds zo goed loopt, daarvan hebben we alleen maar durven dromen. Het hele jaar door zijn er feesten en partijen en onze cliënten genieten dagelijks. Dit is te danken aan alle creatieve en lieve collega’s die iedere dag met een lach aan de slag gaan voor onze gasten. We doen het met elkaar.”

Opening TJERKWERD TE KIJK

Posted: 18 May 2017 04:20 AM PDT

TJERKWERD – Vanwege tragische omstandigheden is een dag later dan gepland, op zondagmiddag om drie uur, de kijkdozenroute geopend in de St. Petruskerk, startplaats van de route, in Tjerkwerd.

Als de bezoekers de kerk binnen komen zijn de tentoongestelde schilderijen, tekeningen en foto’s nog bedekt.

Wel kunnen ze al meteen kennis maken met de interessante plakboeken van Hinke Brandsma. Vanaf 1985/1986 heeft ze nauwgezet bijgehouden wat er op papier over Tjerkwerd is verschenen. Meer dan tien aangrijpende brieven van Freerk Schakel, geschreven in oorlogstijd aan familie, trekken eveneens de aandacht.

Joke Schukken toont in twee vitrines interessante tekeningen uit een dik plakboek van haar pake Uilke Evert Bakker, waaronder een situatieschets rond de ‘Plaats van S. Postma 1718’ en een tekening van het oude Waltaslot. Een groepje bezoekers staat bewonderend bij de fotopresentatie van Sam Dijkstra.

Om drie uur eerst prachtige muziek van Edith en Roelof Bakker. Heel passend bij de informele sfeer van deze opening. Dan een korte toespraak van Fokko Rollema, voorzitter van de Werkgroep Cultuur Tjerkwerd. Vervolgens de onthulling van de schilderijen, tekeningen en foto’s over Tjerkwerd.

De hele zuidwand van de kerk is er vrijwel geheel mee bedekt. Op de noordelijke lambrisering staan grote schilderijen en foto’s van Michiel Galama, Ada Stel en Jetske Dijkstra te pronken. Alle hangende werken worden sfeervol verlicht door spots.

Er valt heel veel te zien voor de meer dan tachtig bezoekers. Ze nemen er de tijd voor. Wijzen elkaar op bekende en onbekende dingen. Zien verrassende details, zoals de eigen auto uit de jaren tachtig, op een schilderij van Michiel. Deze kijkt op zijn beurt met grote interesse naar een persoonlijk werk uit 1978 dat hij sindsdien nooit heeft teruggezien.

Voor sommigen schiet de ronde langs de kijkdozen er gedeeltelijk bij in. Later nog maar eens kijken, want de kijkdozenroute is als hoofddoel van TJERKWERD TE KIJK  het bekijken meer dan waard. Sommigen hebben tot op het laatste moment aan de kijkdozen gewerkt. In en bij het parkje staan ‘inkijkdozen’ (schaftketen) en op de Âld Dyk en Trekdyk ‘uitkijkdozen’.

TJERKWERD TE KIJK duurt nog tot en met 28 mei.

Waste Battle van start

Posted: 18 May 2017 04:14 AM PDT

BOLSWARD – De tweede editie van de Waste Battle is woensdagochtend van start gegaan. Bijna 400 leerlingen uit de gemeente Súdwest-Fryslân strijden in groepjes tegen elkaar wie de beste oplossing voor het zwerfafvalprobleem kan bedenken.

In mei, juni en begin juli zijn de voorrondes. Op 7 juli is de finale in Het Bolwerk in Sneek. ,,We dagen de leerlingen uit om met creatieve oplossingen te komen”, aldus wethouder Mirjam Bakker. Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan veel mensen zich ergeren. ,,Door de Waste Battle snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Bakker. ,,De deelnemers worden zich bewust van zwerfafval en de rol die zij hierbij kunnen spelen én ze bedenken een leuke oplossing.”

De tweede Waste Battle
Vorig jaar organiseerde Súdwest-Fryslân samen met de scholen de eerste editie van de Waste Battle op het voortgezet onderwijs in de gemeente. ,,Een ontzettend leuk en leerzaam project”, aldus de wethouder. ,,Vorig jaar hebben we veel enthousiasme en verrassende ideeën gezien. Dat is voor ons ook de reden om ook dit jaar weer, samen met de scholen, te gaan voor een nieuwe ronde.”

Tijdens drie voorrondedagen gaan leerlingen in groepjes aan de slag. De voorronde voor Mavo 2 op CSG Bogerman is ondertussen geweest. De komende voorrondes zijn:
– 22-24 mei Marne College (2 GT);
– 7-9 juni op het Nordwin College (leerjaar 2);
– 14-16 RSG Magister Alvinus (VWO 3);
– 3-5 juli CSG Bogerman (Technasium).

Per school gaan de beste twee ideeën door naar de finale op 7 juli.

Zomersportdag Koudum op 20 mei

Posted: 18 May 2017 03:19 AM PDT

KOUDUM – De zomersportdag van Sportdorp Koudum is zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Op het terrein van camping De Kuilart worden door lokale sportaanbieders clinics en trainingen gegeven. 

Ook is het mogelijk kennis te maken met ‘Slackline’, de conditie te laten testen onder leiding van fysiotherapie Koudum en kunnen liefhebbers van iets meer actie Flyboarden.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 – 14.00: Bootcamp, Tennis, Sloeproeien
14.00 – 15.00: Yoga, Zeilen, Suppen en Surfen
15.00 – 16.00: Chi running, Fitness50+ en Beachvolleybal

Aanmelden kan via het aanmeldformulier die te vinden is via deze link.

Tsjillen in de sloep en te water tijdens Pinksterweekend, eerst aanmeldingen binnen

Posted: 18 May 2017 12:14 AM PDT

 – De eerste aanmeldingen zijn binnen en booteigenaren reageren enthousiast: dit jaar wordt voor de eerste keer het Pinksterweekend opgeluisterd met watergerelateerde evenementen.

Op vrijdagavond 2 juni is er van 21.00 uur tot 23.00 uur een sloepentocht door de grachten waarbij men tijdens het varen kan genieten van ruim twintig acts op de wal. De acts brengen muziek, dans, theater en kunst en komen allemaal uit Bolsward en omstreken. Hiermee wordt het lokale talent een prachtig podium geboden. Alles wat ook maar enigszins drijft mag meevaren, maar moet wel rekening houden met de lage bruggen van Bolsward. De laagste brug is 120 centimeter. Om de sfeer te vergroten wordt van de booteigenaren gevraagd om hun vaartuig te versieren en verlichten. Voor de mooist uitgedoste boot ligt een geldprijs klaar van 250 euro. Muziek aan boord wordt niet op prijs gesteld omdat dit de acts kan verstoren. Aanwonenden van de route worden ook uitgenodigd om hun huis, tuin en stoep te versieren en verlichten. De sloepentocht begint en eindigt op het kruiswater. Aldaar wordt men vervolgens getrakteerd op een ‘vurige’ slotact. Voor mensen die geen eigen boot bezitten, bestaat de mogelijkheid om mee te varen op beschikbaar gestelde sloepen. De opstapplek hiervoor is bij de steiger bij het busstation.

Op zondagmorgen wordt de wedstrijd Tsjillen te water gehouden voor jongeren die met een eigengemaakt vaartuig een parcours afleggen. In het vaartuig moet tenminste één fietswiel zijn verwerkt. Het vaartuig moet met eigen spierkracht of zeil worden aangedreven, dus niet met een (electro)motor. De wedstrijd vindt plaats van 11.00 tot 13.00 bij het Hoog Bolwerk.

Bij beide evenementen is een deskundige jury aanwezig en zijn er verschillende geldbedragen te winnen. Tsjillen in de sloep en Tsjillen te water worden georganiseerd door Tsjillen in Bolsward met de bedoeling om hier jaarlijks terugkerende evenementen van te maken.

Meer informatie via Facebook.

Petra de Wijn.