Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 6


COLUMN | Ik vertrek

Posted: 20 Sep 2017 12:00 AM PDT

Nee, ik ga niet meedoen aan het populaire televisieprogramma Ik vertrek, waarbij Nederlanders onvoorbereid en zonder enige kennis van taal of cultuur naar het buitenland verkassen om daar van een op instorten staande bouwval een B&B te maken. Het levert mooie leedvermaaktelevisie op, maar ik vertrek gewoon naar Harlingen. De liefde achterna. Zo gaan die dingen in het leven. Maar geen paniek. Bolsward is niet helemaal van mij af. Daarvoor ben ik
inmiddels teveel verknocht aan mijn stadje. Dus blijf ik het wel en wee hier op de voet volgen. Ik zal hier nog geregeld zijn vanwege mijn vrijwilligersactiviteiten voor SC Bolsward en daar blijf ik ook voetballen.

Bovendien heb ik vrienden in Bolsward die eveneens geregeld met een bezoek vereerd zullen worden. Dus helemaal uit zicht zal Bolsward niet verdwijnen. In de 14 jaar dat ik hier nu heb gewoond, is de stad met al zijn activiteiten, evenementen en vooral leuke, creatieve, ondernemende en vriendelijke mensen echt een onderdeel van mijn leven geworden. De stad zit in mijn hart en dat zal altijd zo blijven. De afstand Harlingen-Bolsward stelt tenslotte niet al teveel voor.

Dan ruil je de geur van de koffiefabriek in voor de zeelucht, zei een kennis laatst. En zo is het ook. Ik houd van de zee en de zeelucht. Ik ben tenslotte geboren op de grens van Scheveningen en Den Haag en opgegroeid bij zee, maar die typisch Bolswarder koffielucht heb ik ook nooit vervelend gevonden. En ik blijf gewoon columns schrijven.

Max van den Broek.

Bemoedigende Troonrede voor Friese ambities in nieuwe kabinetsperiode

Posted: 19 Sep 2017 06:09 AM PDT

DEN HAAG – In de Troonrede zijn dinsdag voldoende aanknopingspunten te vinden voor de ambities die Fryslân in de nieuwe kabinetsperiode gerealiseerd wil zien. De financiële huishouding en de economische groei maken nieuwe investeringen van het Rijk mogelijk. Hiervoor heeft Fryslân al eerder de sluis en brug in de Afsluitdijk in beeld gebracht.

Gedeputeerde Sander de Rouwe: ,,Het was een bemoedigende troonrede voor Friese ambities. De betere financiële positie biedt vertrouwen dat kabinet kan investeren in bijvoorbeeld de Afsluitdijk.”

Het kabinet gaat onverkort verder met het uitvoeren van het Energieakkoord en het verankeren van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit past bij de Friese wensen om woningen energieneutraal te maken. Ook hiervoor wil de provincie in overleg met het nieuwe kabinet.

Gedeputeerde Staten vinden het terecht dat de Koning andermaal aandacht besteedde aan de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Met daarbij de vaststelling dat de zorgen bij de bevolking niet zomaar zijn weg te nemen. De winning zal verder dalen en nieuwe schademaatregelen op stapel staan.

Met het nieuwe kabinet wil ook spreken over de lusten en lasten van gaswinning in Fryslân.

Verheugend is het dat er landelijk meer geld komt voor verpleeghuiszorg. In een regio met vergrijzing is dit positief voor de ouderen en voor de werkgelegenheid. De provincie roept het nieuwe kabinet op oog te hebben voor een blijvende bereikbaarheid van goede zorg.

De Koning sprak van de gedeelde verantwoordelijkheid voor een verbonden samenleving. De provincie Fryslân draagt daar aan bij met LF2018 en onder andere het Kansenfonds, een fonds om sociale infrastructuur te versterken en te bevorderen.

De inzet van het kabinet om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen profiteren van de florissante financiële situatie van het Rijk vindt de provincie het juiste uitgangspunt.

Onderzoek: 65-plusser uit Noord-Nederland thuis meest gelukkig

Posted: 19 Sep 2017 05:37 AM PDT

LEEUWARDEN – 65-plussers uit het noorden van Nederland voelen zich thuis het meest op hun gemak; een boek of krant lezen, puzzelen of handwerken staan bovenaan de lijst met activiteiten die hen het gelukkigst maken.

Bij meer dan de helft van de noordelingen staat dit op nummer één, terwijl dit in het westen bij 46% bovenaan de lijst staat. Tijd doorbrengen met de (klein)kinderen en het buitenleven staan bij de noorderlingen op plek twee en drie. Dat blijkt uit onderzoek naar geluk door Espria en Icare Ledenvereniging, onder ruim 1.000 65-plussers.

Ondanks dat de 65-plussers in het noorden van Nederland thuis het meest gelukkig zijn, zitten ze niet stil: zo trekt 1 op de 3 er minstens één keer per week op uit. 1 op de 10 is zelfs elke dag de hort op, in tegenstelling tot de 65-plussers uit het oosten: daar gaat 1 op de 20 er dagelijks op uit. Naast het buitenleven worden de noordelingen gelukkig van sporten, weekendjes weg/vakanties of wanneer zij anderen helpen, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk.

Noorderling meest zorgeloos
65-plussers uit het noorden zijn het meest zorgeloos: 18% van de mensen geeft aan ‘zich nergens zorgen over te maken’. Dit ten opzichte van 12% in het zuiden van ons land. Toch maken de meeste ouderen zich zorgen over het verliezen van hun onafhankelijkheid. Vooral vrouwen maken zich hier zorgen over: 24% ten opzichte van 16% van de mannen. 1 op de 10 maakt zich zorgen of ze nog wel financieel rond kunnen komen, in het zuiden van het land is dit voor slechts 3% een punt van zorg. Toch bepaalt weinig zorgen over geld voor slechts 5% de mate van geluk voor de noordeling, het meest belangrijk vinden ze een goede gezondheid (47%).

Hoogste punt Afsluitdijk Wadden Center bereikt

Posted: 19 Sep 2017 05:26 AM PDT

KORNWERDERZAND – Het hoogste punt in de bouw van het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand is bereikt.

Als dank voor hun harde werk, trakteerde opdrachtgever provincie Fryslân de bouwers van aannemer Dijkstra Draisma op een warme lunch met kibbeling. Volgens traditie streek de opdrachtgever de vlag en haalde deze van het dak.

Het hoogste punt van het gebouw ligt op 9,25 meter. Vanaf het dak kunnen bezoekers straks uitkijken over het IJsselmeer en de Waddenzee. Traditioneel wordt het bereiken van het hoogste punt in de bouw gevierd met het drinken van ‘pannenbier’. Na de lunch kregen de bouwvakkers een flesje pannenbier voor thuis mee.

Volgens planning

De bouw van het Afsluitdijk Wadden Center loopt geheel volgens planning. Als dit zo blijft, levert Bouwgroep Dijkstra Draisma het gebouw eind december op. Exploitanten Bert Kranendonk en Theo op de Hoek nemen vervolgens de inrichting voor hun rekening. In maart 2018 opent het bezoekerscentrum haar deuren voor het publiek, zodat het mee kan in het jaar van Leeuwarden-Fryslân 2018.

In het Afsluitdijk Wadden Center krijgen bezoekers een totaalbeleving van de Afsluitdijk. Beelden en beleving vertellen hier het verhaal van de geschiedenis en toekomst van de dijk, de Vismigratierivier, het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en het IJsselmeer. Doel van het project is het versterken van de toeristisch-economische structuur door het ontwikkelen van de Afsluitdijk als belangrijke toeristische toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. Naar verwachting trekt het centrum straks 60 tot 100 duizend bezoekers per jaar.

Provincie Fryslân is initiator, opdrachtgever en hoofdfinancier van het project. Daarnaast financieren Waddenfonds, Rijkswaterstaat, gemeente Súdwest-Fryslân, de Nationale Postcode Loterij en de exploitanten Kranendonk en Op de Hoek mee aan het Afsluitdijk Wadden Center.

De Nieuwe Afsluitdijk

Het Afsluitdijk Wadden Center maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. De Nieuwe Afsluitdijk is het samenwerkingsverband van de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Harlingen, Súdwest-Fryslân en Hollands Kroon. Samen met Rijkswaterstaat, die de Afsluitdijk gaat versterken, werken we nauw samen aan een veilige, aantrekkelijke en duurzame dijk. Meer informatie: www.deafsluitdijk.nl.

Pearkekeatsen op Slotpartij in Kimswerd

Posted: 19 Sep 2017 05:11 AM PDT

KIMSWERD – Het (veld-)kaatsseizoen in Kimswerd is zondag afgesloten met het traditionele ‘Pearkekeatsen’.

Er is gekaatst in een A- en B-klasse en een speciale klasse voor de allerjongsten/senioren. Spannende partijen, flinke strijd en prachtige slagen waren te zien. De laatste slag in de B-klasse viel pas met alles aan de hang. Met prachtig kaatsweer is er gestreden om de fraaie kransen gemaakt door Feike de Jong en vleespakketten. Voor de verliezersronde waren er (fipronilvrije) eieren. Na het kaatsen was er een heerlijk buffet.

Voorzitter Michiel de Boer sloot  het seizoen af met mooie woorden over het afgelopen kaatsseizoen. Menno Johnson heeft met Douwe Faber voor Pingjum de derde prijs op het NK Pupillen gewonnen, een prachtige prestatie. Menno won ook het KNKB jeugdklassement. Ruurd Faber was de winnaar van het competitiekaatsen.

Uitslag Pearkekeatsen
A-klasse:
1e prijs: Sanne El van der Vlugt & Sjoerd Atze de Jong
2e prijs: Djoeke Eringa & Sybren Beert de Jong

B-klasse:
1e prijs: Anna & Henk Rijpma
2e prijs: Lenie & Michiel de Boer
Verliezersronde:
1e prijs: Rian Faber & Jan Vrieswijk

Jeugd:
1e prijs: Nynke Rijpma & Redmer Fokkema

FOTO’S | Zwoegen en ploeteren bij eerste obstacle run

Posted: 19 Sep 2017 03:23 AM PDT

BOLSWARD – Zo’n tweehonderd deelnemers waagden zich zondag over en door verschillende hindernissen tijdens de eerste editie van de obstacle run Bolsward.

Rond de Ugolaan was een parcours van ongeveer drie kilometer uitgezet. De deelnemers kwamen moesten onder meer over muurtjes klimmen, onder een net doorkruipen en zich door sloten banen. De obstacle run is de opvolger van de Bolswarder slootloop, die inmiddels ter ziele is gegaan. Organisator Thomas van Zuiden kijkt tevreden terug: ,,We hebben een mooie dag gehad”, vertelt hij.

Van Zuiden organiseerde de run samen met zijn vriendin Sanne Vellinga, maar kreeg veel hulp van vrijwilligers, vrienden en familie. ,,Zonder hen was dit niet mogelijk geweest”, klinkt het dankbaar. Op de vraag of het evenement een vervolg krijgt, antwoordt hij stellig: ,,Zeker. Volgend jaar weer!” Van Zuiden hoopt dan op iets meer armslag in de voorbereiding. ,,Het was nu wel erg druk soms”, erkent hij.

(Foto’s: Henk Tigchelaar)