Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 6


Krachtsverschillen bij Westergoo gering

Posted: 02 Nov 2017 02:24 AM PDT

BOLSWARD – De krachtsverhoudingen bij schaakclub Westergoo zijn dit jaar klein. Er is niemand die er tot dusverre uitpiekt en dat is goed voor de spanning.
Regerend clubkampioen Jan Nota bijvoorbeeld grossiert de laatste tijd in remises. Deze week kwam hij tegen Siebe de Jong niet verder dan een puntdeling. Dat zelfde gold voor Banning die tegen de snel maar goed spelende Sikma remiseerde.
Jos Dölle won wel. Hij maakte een eind aan de zegereeks van Hylke Feenstra. Boomsma zit ook weer in de lift. Hij versloeg   Niemarkt. Ook Brandsma en Hykema wonnen. De Leeuw en Stapersma waren hun slachtoffer. Van der Pal zakt op de ranglijst. Hij verloor van Bergsma. Leeverink en Stornebrink deelden het punt. Bottema begint op stoom te komen. Hij versloeg Jan Altena.
Volgende week wordt er gebekerd.

Verkiezingsavond: Leefbaarheid in dorpen Súdwest-Fryslân

Posted: 02 Nov 2017 01:28 AM PDT

KIMSWERD – De inwoners van Súdwest-Fryslân kunnen vanwege gemeentelijke herindelingen op 22 november al stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. In aanloop naar deze verkiezingen is er een politieke avond waarop de kiezers in gesprek kunnen gaan met vertegenwoordigers van deelnemende politieke partijen.

Lijsttrekkers en andere kandidaten zijn aanwezig om hun standpunten over actuele zaken kenbaar te maken. De leefbaarheid in de dorpen staat centraal. Door bevolkingskrimp en het verdwijnen van voorzieningen wordt het platteland voor nieuwe uitdagingen gesteld. Wat zijn de plannen van de politieke partijen om het leven op het platteland mooi te houden? Met stellingendiscussie, informatietafels en gelegenheid tot persoonlijk contact met verkiezingskandidaten.

De avond vindt plaats op maandag 6 november van 20.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De locatie is MFC Piers’ Stee, Harlingerweg 26A, Kimswerd. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Man uit Súdwest met 220 kilometer per uur over Afsluitdijk

Posted: 01 Nov 2017 10:02 AM PDT

AFSLUITDIJK- Een 40-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân reed dinsdag met 220 kilometer per uur over de Afsluitdijk.

De man werd opgemerkt door surveillanten van het Team Verkeer Noord-Nederland. Ze volgden hem en zetten hem uiteindelijk aan de kant.

Gecorrigeerd reed de man 199 kilometer per uur. Zo hard, dat hij zijn rijbewijs per direct moest inleveren.

Bron: Leeuwarder Courant

Jongerenwerk Bolsward stopt noodgedwongen: ‘Het kon niet anders’

Posted: 01 Nov 2017 06:45 AM PDT

BOLSWARD – Stichting Jongerenwerk Bolsward (JwB) stopt noodgedwongen. Het jongerencentrum, dat drie jaar aan de Burgemeester Praamsmalaan zat, sluit definitief haar deuren. ,,Het kon niet anders”, zegt voorzitter Jelle Weijer.

De oorzaak? Steeds verder teruglopende subsidies en bezoekersaantallen. ,,Het is een vicieuze cirkel”, gaat Weijer verder. ,,Als je geen geld hebt, kun je minder organiseren en krijg je ook minder bezoekers.” Het bestuur heeft in het laatste jaar nog een ultieme poging gedaan om extra gelden binnen te halen door een extern bureau in te schakelen, maar het mocht niet baten. Ook het voortzetten van de overeenkomst met de gemeente om het pand huurloos te gebruiken, was allerminst zeker. De stekker eruit trekken bleek, na maanden vergadering, de enige oplossing.

,,Het is niet iets wat we van harte doen”, zegt Weijer. ,,Maar we hebben met een aantal factoren rekening te houden. We willen als stichting niet in de rode cijfers terechtkomen. De onzekerheden waren dermate groot en we zagen in dat we dit niet nog een jaar konden volhouden. Voorkomen is beter dan genezen.”

Het besluit komt niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. Het gevoel bij Weijer is dan ook ‘tweeledig’: ,,We wisten dat het er aan zat te komen, maar het geeft wel een apart gevoel. Dit was het dan.”

Het jongerencentrum is per direct gesloten. Een reeds geboekt feest gaat nog wel door.

Eerste Inspiratiemarkt Workum zaterdag in de Klameare

Posted: 01 Nov 2017 05:27 AM PDT

WORKUM Het Stipepunt IJsselmeerkust organiseert in samenwerking met de gemeente Súdwest

Fryslân, Timpaan Welzijn en Patyna op zaterdag 4 november de allereerste Inspiratiemarkt in de Klameare in Workum.

De Inspiratiemarkt, het woord zegt het al, is een aantrekkelijk en interessant evenement voor alle inwoners van het gebied langs het IJsselmeer. Het doel van de jaarlijks terugkerende markt is om allerlei organisaties uit de regio IJsselmeerkust met de inwoners van de streek in contact te brengen. De organisaties hebben de kans om zichzelf te presenteren met een stand of op een andere manier, zodat de bezoekers van de markt weten waarvoor ze bij een organisatie terecht kunnen. En potentiële vrijwilligers kunnen de organisaties ontmoeten, om een keus te kunnen maken uit het diverse aanbod aan vrijwilligerswerk.

Er zijn stands, demonstraties en workshops, met daarbij gezellige attracties, zoals een

springkussen en een draaiorgel. De Inspiratiemarkt is van 10.00 tot 15.00 uur.

De Vrijwilliger | ‘Gezelligheid is de hoofdmoot’

Posted: 01 Nov 2017 05:00 AM PDT

In de rubriek de Vrijwilliger wordt iedere week iemand uitgelicht die zich geheel belangeloos inzet voor anderen. Deze week is dat Siebe Sikma.

HINDELOOPEN ,,Dit liedje is in een driekwartsmaat, dus we tellen af vanaf drie: Drie, twee, een..” Siebe Sikma vervult een dubbelfunctie tijdens de eerste cursusavond van het nieuwe seizoen van de trekharmonicavereniging in Hindeloopen. Hij is voorzitter, cursusleider en dirigent inéén.

Het clubje muziekliefhebbers dat naar de nostalgische oefenruimte in zalencentrum De Foeke komt, is klein. Naast Sikma en zijn vrouw -de secretaresse van de vereniging- komen nog drie cursisten naar Hindeloopen. Zij komen uit omliggende plaatsen, zoals Workum, Koudum en Oudemirdum. Hoe anders was dat eind jaren negentig, toen wel honderd aspirant-muzikanten een cursus volgden bij Sikma. ,,De jaren daarna werd het minder. Vele verenigingen schoten uit de grond. Je kreeg het Viswijvenkoor, het Mannenkoor..”, somt Sikma op. Hij verklaart daarmee het deels het drastisch gedaalde ledenaantal. Toch bestaat de vereniging al meer dan 25 jaar.

Het muzikale niveau is daarbij van ondergeschikt belang: ,,Gezelligheid is de hoofdmoot”, klinkt het stellig. ,,Maar er mogen wel wat meer leden bijkomen”, erkent de voorzitter van de vereniging die in 1991 werd opgericht. Elke dinsdagavond vanaf eind oktober tot en met maart komt de club samen. Sikma is verantwoordelijk voor het repertoire: ,,Ik zorg elke week voor een nieuw liedje. Ik probeer bekende nummers uit te zoeken, zoals iets van Abba of van The Dubliners, of Rob de Nijs”, schetst hij de variatie aan liedjes. ,,Dan hoor ik dat en vervolgens werk ik het uit op papier.” Op de eerste dinsdagavond van het seizoen, beperkt de club zich tot liedjes van vorig jaar. Op commando van Sikma begint het viertal te spelen. Tussendoor een paar gevatte opmerkingen, en vervolgens moeiteloos door naar het volgende nummer. ,,Drie, twee, een…”