Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 7


Verheven Trees van de Marne nieuwe fokdagkampioene

Posted: 30 Aug 2017 12:21 AM PDT

BLAUWHUIS Ze is klein van stuk maar kan zich groots maken. Trees van de Marne, van Douwe van Foeken uit Bolsward, werd de nieuwe kampioene op de bijzonder kwaliteitsvolle Friezenkeuring van fokvereniging It Fryske Hynder in Blauwhuis.

De driejarige merrie werd op de tweedaagse keuring als eerste voorgebracht in Sint Nicolaasga en liet zich daar al heel goed zien. De luxe en jeugdige merrie draafde heel fier en lichtvoetig door de baan en had beslist alle kijkers op haar gericht. Ze mocht in Blauwhuis terugkomen voor het kampioenschap en kreeg daar onder andere concurrentie van haar nichtje Talina van de Marne die net als zijzelf een dochter is van Tsjalle 454. Trees was echter zo goed en zo fijntjes met een sublieme draf dat zelfs de twee modelmerries van de fokvereniging daar niet tegenop konden. “Als je kijkt naar het fokdoel van het KFPS dan is deze Trees van de Marne daar wel een heel goed voorbeeld van” zei de jury over haar.

Pieter Okkema uit Witmarsum was ook ‘ut de skroeven’ nadat zijn oogappel Elza Maaike van de Noeste tot kampioen oudere merries werd uitgeroepen. Ze versloeg in de kampioensring deze keer drievoudig fokdagkampioene Wealtsje A. van de combinatie de Vries uit Wieuwerd. Kijkend naar de jeugd dan mag het gerenommeerde fokgebied Blauwhuis de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Bij de veulens vielen heel veel eerste premies en ook bij de enters en twenters was de kwaliteit goed. De mooi gelijnde Yldou fan Wettersicht van Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen uit Oosterzee is een prachtig boegbeeld voor de jeugd. Evenals het bijzonder opvallende hengstveulen Ewout K. van Hindrik Kuiper uit Oosterend. De drukbezochte fokdag levert kwaliteit, ook bij de oudere merries. Vooral de model- en kroonmerries lieten zich uitstekend zien en mogen op 15 en 16 september op de Centrale keuring in Drachten met verve strijden tegen de andere toppers uit het hele land. Blauwhuis drukt daar dit jaar een hele stevige stempel.

Johanna Faber.

Feestweek bij heropening Gasthuiskerk Bolsward

Posted: 30 Aug 2017 12:19 AM PDT

BOLSWARD De Gasthuiskerk in Bolsward wordt op 3 september weer officieel in gebruik genomen. In die week zijn allerlei bijzondere activiteiten in de kerk. Vanaf gisteren is de kerk de uitvalsbasis voor de jaarlijkse VakantieBijbelWeek. Deze duurt nog tot en met donderdag.

De Gasthuiskerk was vanaf 1 januari gesloten in verband met een grondige renovatie. De diensten werden gehouden in de bijzaal of samen met de Martinikerkgemeente.

De kerk ziet er geheel anders uit. Voorheen was de kerkzaal volledige gevuld met banken, die wel een verfje konden gebruiken. Nu is de kerkzaal een lichte ruimte met stoelen. De vloer is geheel vernieuwd. De entree voor en de hal achter zijn vergroot, zodat er meer ruimte is voor ontmoeting. De verbouwing liep behoorlijke vertraging op doordat ook asbest van onder de vloer verwijderd moest worden. De kerk is multifunctioneel geworden.

In de week van 3 tot 9 september zijn er allerlei activiteiten waarmee de opening gevierd wordt. Naast diensten is er ook een gratis toegankelijke muziekavond op 8 september en een ‘Fergeesfair’ op zaterdag 9 september.

De Fergeesfair is een evenement in samenwerking met goede doelen in de stad. Er zal om 15.00 uur een modeshow gehouden worden door de kledingbank. Ook wordt iedereen gevraagd tussen 14.00 en 16.00 uur goede spullen naar de kerk te brengen die gratis worden weggegeven aan mensen die er belangstelling voor hebben.

Voorafgaand aan de heropening van de kerk, vindt de jaarlijkse VakantieBijbelWeek plaats. Een driedaags evenement dat gisteren (dinsdag) is begonnen en duurt tot en met donderdag.

De Bijbelweek wordt georganiseerd door de kerken van Bolsward samen. Voor de kinderen van 4 tot 12 jaar is er een leuk programma met spelletjes, verhaal, toneel, knutselen, zingen en sportieve momenten. Het thema dit jaar is (T)op Survival. Morgenavond wordt het programma tussen 19.00 en 20.00 uur afgesloten. Ook de ouders zijn dan uitgenodigd.

Bijzondere seizoensstart MeinTheater

Posted: 30 Aug 2017 12:18 AM PDT

BOLSWARD Omdat MeinTheater de eerste prijs heeft gewonnen met Tsjillen in de sloep, een nieuwe activiteit tijdens het pinksterweekend in Bolsward, zal de start van het toneelspeelseizoen dit jaar spectaculair geopend worden.

Gastdocent Rob van Houten, bekend van onder andere Sesamstraat, zal het seizoen inluiden met twee mime-workshops op vrijdag 22 september. Cursisten hebben gratis toegang, andere belangstellenden betalen vijf euro.

Mime is meer dan alleen uitbeelden. Het is met lichaam en mimiek laten zien wat je wilt vertellen. Taal lijkt altijd van meer gewicht terwijl dát wat wij uitstralen, soms meer zegt dan 1000 woorden. Hier bewust van worden en hier mee kunnen omgaan én spelen, is het doel van het toneelseizoen voor 17-18.

Naast de lessen SpeelTheater (6/7 jaar), TheaterPlus (8/9 jaar), winnaar van de prijs met het Land van Ooit, TheaterExpress (10-12 jaar), en ImproTheater (13-14 jaar), komt MeinTheater deze jaargang voor het eerst met een JongerenTheater, waarbij wordt toegewerkt naar een voorstelling gericht op het puberende brein. Over hoofd- en bijzaken, wat je denkt, wat je beïnvloedt, over anderen & jezelf. Een thema wat bij alle toneelgroepen centraal staat, maar bij deze in het bijzonder.

Daarnaast gaat MeinTheater door met De Vloer Op! voor volwassenen. Vijf keer, om de week, een avond in het najaar, waarbij actuele, relationele situaties worden aangegrepen om in kleine scènes vorm te geven. Spelers worden uitgedaagd om vanuit een rol -en niet vanuit hun hoofd- te reageren, te incasseren en dus te improviseren. Iedere scène biedt vervolgens materiaal om van te leren en nieuwe dingen uit te proberen. Voor beginnende en gevorderde spelers die uit hun comfortzone willen stappen en willen experimenteren met deze vorm van theater. Er wordt in overleg toegewerkt naar uitdagende optredens zoals afgelopen voorjaar De dames van ‘Gevloerd’ waren te zien waren tijdens Tsjillen op de brug en het Straatfestival Bolstjurrich.

Meer informatie en opgave via meintheater.nl.

COLUMN | Slapen

Posted: 30 Aug 2017 12:11 AM PDT

Iets wat ik mij een enkele keer weleens heb afgevraagd is het volgende: “ In hoeverre weten jonge kinderen eigenlijk wat slapen is”. “Op die vraag zal men wel nooit een antwoord krijgen”, bedacht ik mij toen.

Maar na een bepaalde uitspraak van een vierjarig jongetje is mij daarover wel iets meer duidelijk geworden. “Mijn opa slaapt hard”, zei dat jongetje namelijk, nadat hij op zeker moment te weten was gekomen dat zijn opa in slaap was gevallen. “Weer zo’n uitspraak uit de mond van een kind waarvan de ware betekenis onduidelijk is”, dacht ik in eerste instantie. Tenminste tot het moment dat dat jongetje een tijdje later ook over zijn zusje zei dat zij hard sliep. Zijn zusje was in die dagen erg verkouden. En net zoals volwassenen, kunnen kinderen onder die omstandigheden ook weleens snurken. En ja, zijn zusje had in die tijd tijdens haar slaap ook werkelijk wel gesnurkt. Nu is het mij duidelijk wat het jongetje bedoelt met de uitdrukking: “hard slapen”, bedacht ik mij.

Als mensen slapen zonder dat zij snurken, hebben zij over het algemeen een, regelmatige en duidelijk hoorbare manier van ademhalen. Dat was dat jonge kind blijkbaar al opgevallen. En blijkbaar was bij dat kind de gedachte

opgekomen dat die typerende wijze van ademhalen datgene is wat mensen “slapen” noemen. En ja, als dat slapen dan op zeker moment luidruchtiger wordt dan normaal het geval is, dan is het goed te verklaren dat dat kind de betreffende wijze van ademhalen, “hard slapen” noemt.

Jelle Ybema.

Sport, spel en spektakel bij jubileum SV Mulier

Posted: 29 Aug 2017 06:35 AM PDT

WITMARSUM – SV Mulier uit Witmarsum vierde afgelopen weekend het feit dat ze vijftig jaar bestaan. Een tweedaags programma werd opgetuigd, met daarin uiteraard veel sport en spel, maar er was ook voldoende gelegenheid voor leden en oud-leden om bij te praten en herinneringen op te halen. ,,Het hele weekend was een reünie”, zo omschrijft Lena Wijbenga, voorzitter van de speciale jubileumcommissie, treffend.

Voor de jeugd werd op vrijdag een clinic door SC Heerenveen verzorgd. ‘s Avonds volgde het officiële gedeelte, met een aantal sprekers. Eén van hen was de heer Cnossen, die een halve eeuw geleden betrokken was bij de oprichting. Verder spraken onder andere de voorzitter, een oud-trainer en een afgevaardigde van de KNVB. ,,Het was gezellig. Ze vertelden mooie verhalen”, blikt Wijbenga terug.

Het einde van de vrijdagavond was spectaculair. Een spetterende lasershow op het hoofdveld toonde middels een soort virtuele terugblik beelden en belangrijke momenten uit de geschiedenis van de voetbalvereniging. Ook de hal naar de kantine werd voorzien van een tijdlijn, al is dit een blijvende variant. Een wand met foto’s vertelt de historie van de club uit Witmarsum die sinds dit weekend een halve eeuw bestaat.

Zaterdag was er eerst weer de focus op het sportieve gedeelte. In een mixtoernooi speelden jong en oud -ingedeeld op leeftijd- tegen elkaar. De middag werd afgesloten met een barbecue en ‘s avonds onthulde Sipke de Boer het nieuwe clublied van Mulier. Ook heeft de club vanaf dit weekend een nieuw logo. ,,Een moderne versie van het oude”, legt Wijbenga uit. ,,Allemaal net even wat strakker.”

Ze heeft niet veel woorden nodig om het gehele weekend te omschrijven: ,,Het was één groot feest.”

Fitheidsdag voor 65-plussers in Bolsward

Posted: 29 Aug 2017 04:06 AM PDT

BOLSWARD Zorgorganisatie Patyna, de Buurtsportcoaches van de gemeente Súdwest-Fryslân en Sport Fryslân organiseren op 7 oktober een fitheidsdag voor senioren. De fitheidsdag bestaat uit een fittest en een fitmarkt. Alle 65-plussers uit Bolsward worden persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen.

Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Vooral senioren voldoen vaak niet aan de beweegnorm. Terwijl de positieve gevolgen van een half uur beweging per dag meteen merkbaar zijn in het dagelijks leven. Speciaal voor deze doelgroep wordt een fitheidsdag georganiseerd in woonzorg- en behandelcentrum Bloemkamp in Bolsward.

Tijdens de fittest worden onder andere het reactievermogen, de knijpkracht en de bloeddruk gemeten. De test duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop krijgen de deelnemers een advies over mogelijke passende vervolgactiviteiten. Op de fitmarkt kunnen de deelnemers kennis maken met verschillende organisaties en verengingen op het gebied van gezondheid en bewegen.

De fitheidsdag in Bloemkamp begint rond 09.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Voor deelname aan de fittest is aanmelding verplicht. De fitmarkt is vrij toegankelijk.

FOTO’S | Visserijdagen Makkum kennen prachtige omstandigheden

Posted: 29 Aug 2017 03:08 AM PDT

MAKKUM – ‘It twadde bêste doarp fan de wrâld’. Dat was het thema van de Visserijdagen in Makkum, die van donderdag tot en met zaterdag plaatsvonden. Zo beaamde ook de imitatie-Donald Trump, die met zijn ‘Melania’ een toespraak hield in het dorp.

De huidige president van Amerika heeft een schimmig zakelijk verleden in Makkum, maar gaf vrijdag wel acte de présence. De geestige sketch was slechts een klein onderdeel van het volle driedaagse programma.

Een aantal terugkerende items waren het palingroken en de onderdelen ‘pimp je boot’ en de parade van sleepboten, die zorgden voor volle grachten in Makkum. Door de perfecte weersomstandigheden waren ook de kades goedgevuld met toeschouwers. Nieuw dit jaar waren onder andere het grachtenconcert op donderdagavond en de ‘Fiskwiven pubquiz’. Daarnaast was er voor belangstellenden de mogelijkheid om een aantal monumenten te bezoeken en werd de kofferbakverkoop goed bezocht. De jeugd kon vissen en voor hen was een SUP-wedstrijd georganiseerd. Wiebe Visser toont zich na afloop een tevreden voorzitter: ,,Het was fantastisch! Het was druk, we hadden mooi weer en we hebben geen onvertogen woord gehoord”, zo steekt hij van wal. ,,We hadden een nieuwe routing, maar het was allemaal even succesvol. De mensen waren vrolijk en iedereen heeft meegewerkt. Als ik het moet samenvatten in één zin: het was één groot feest!”

(Foto’s: Gerben van der Weerd.)