‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

26 september 2024

 
 

Nieuwsbrief Centrum

 

Donderdag 3 oktober Groninger Marktendag in binnenstad

Op donderdag 3 oktober wordt de binnenstad omgetoverd tot één groot marktparadijs. Het is dan Groninger Marktendag, de grootste markt van Noord-Nederland. Het marktterrein loopt van de Grote Markt via Tussen Beide Markten en de Vismarkt door via het Akerkhof tot en met de Brugstraat.

Op de Groninger Marktendag vind je boeken, platen, vintage kleding, brocante, lokale lekkernijen en nog veel meer. Op de website van Groninger Marktendag vind je meer informatie. De markt is geopend van 09:00 tot 17:00 uur. 

 

Laatste stadsmonumentenbordje Beno Hofman aangebracht op voormalige Borgmanschool

Bij de voormalige Borgmanschool in de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat hebben nabestaanden van Beno Hofman samen met wethouder Rik van Niejenhuis op zaterdag 21 september het nieuwste stadsmonumentenbordje onthuld. Dit is niet alleen het 105e stadsmonumentenbord in de stad Groningen, maar ook het laatste waarvan de tekst door de in 2023 overleden stadshistoricus Beno Hofman is geschreven. Beno Hofman was een van de drijvende krachten achter het project Stadsmonumenten. In de oude school zijn woningen gemaakt. De groep bewoners heet ‘LAIV’, Living Apart In Verbinding.

 

Ontdek de wereld van waterstof

Van maandag 30 september tot en met zaterdag 5 oktober staan er twee dome-tenten op de Grote Markt. Hier maak je kennis met de toekomst van waterstof en de energietransitie. In de ene tent vind je een mini-bioscoop. Een korte film toont waarom Nederland in 2030 ‘waterstof-kampioen’ wil zijn. Enkele meters verder stap je de interactieve Waterstof Expo binnen. Hier ervaar je wat waterstof betekent voor onze toekomst. 

Wil je weten hoe de wereld van waterstof er nu en in de toekomst uitziet? Kom dan tussen 30 september en 5 oktober naar de Grote Markt. De tenten zijn gratis toegankelijk en geopend tussen 9:00 en 17:00 uur, op donderdag en zaterdag vanaf 10:00 uur.

 

Initiatieven voor en door ouderen: ‘Houd er plezier in!’

‘Houd er plezier in!’. Een motto dat ouderen in de gemeente Groningen uitnodigt om actief te blijven en elkaar te ontmoeten. Op talloze plekken zijn initiatieven voor en door ouderen, om samen met anderen plezier in het leven te houden of te (her)vinden. 

Zo worden in de gemeente Grip & Glans-trainingen gegeven, UP!-gesprekken gevoerd en kunnen ouderen nieuwe energie opdoen bij Samen Vitaal. Meer informatie hierover vind je op de website Drie Manieren. 

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 26 september tot en met woensdag 2 oktober zijn er ook in de wijken allerlei activiteiten te ondernemen. Wethouder Inge Jongman nam bijvoorbeeld een kijkje bij Beijum Kookt. Lees meer over het aanbod en de ervaringen van een deelnemer aan de Grip & Glans-training op de website Week tegen Eenzaamheid.

 

Feestelijke (her)opening van de Groninger Archieven

Op zaterdag 28 september openen de Groninger Archieven van 11:00 tot 17:00 uur de deuren na een grote verbouwing. Tijdens deze Open dag leer je de Groninger Archieven beter kennen met een programma van rondleidingen, lezingen en andere activiteiten voor jong en oud. Verken het vernieuwde gebouw, neem een kijkje achter de schermen en ontdek de rijke collectie. Wil je gewoon even rondneuzen? Ook dan ben je van harte welkom. Kijk voor meer informatie op de website van Groninger Archieven.

Voorgevel Groninger Archieven. Foto: Ivo Niemeijer.

 
                                                          Â