Nieuwsbrief DBC-Onderhoud december 2013

4 years ago


Text only:

Verstuurd naar Nnewsletter@newslettercollector.com — waarom heb ik dit gekregen?
afmelden voor deze nieuwsbrief |
abonnementopties aanpassen
DBC-Onderhoud, ziekenhuiszorg · Europalaan 40 · UTRECHT, Utrecht 3526 KS · Netherlands
 
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk hem in uw browser
Inhoudsopgave:
Kerstgroet van DBC-Onderhoud
Klaar voor DBC-pakket 2014
Aanlevering DOT komt op gang
Lijmen wond is geen operatieve verrichting
Nieuwe groupertabellen beschikbaar
Zorgomschrijving op de nota: ICT-eisen bekend
Scope DBC-pakket ziekenhuiszorg 2015 bekend
Vraag en antwoord

Nieuwsbrief December 2013Kerstgroet van DBC-Onderhoud


 


Klaar voor DBC-pakket 2014

Nog een paar dagen en dan gaat het DBC-pakket voor 2014 in. Ieder jaar brengt DBC-Onderhoud een nieuw DBC-pakket uit, zodat het systeem goed aan blijft sluiten bij de innovaties en ontwikkelingen in de zorgpraktijk. Per 1 januari 2014 wordt in de DBC-systematiek daarom gewerkt met release RZ14a en RZ14b. RZ14a is op vrijdag 27 september 2013 aan het veld uitgeleverd, RZ14b volgde op vrijdag 15 november 2013.


Lees verder


Aanlevering DOT komt op gang

Na bijna twee jaar werken met DOT beginnen de landelijke resultaten zichtbaar te worden in het DBC Informatiesysteem (DIS). Inmiddels hebben ruim 265 ziekenhuizen en zelfstandige klinieken 7,5 miljoen DBC-trajecten aangeleverd, met een omzet van 7, 6 miljard  euro.  Dit blijkt uit analyse van DBC-Onderhoud.


Lees verder


Lijmen wond is geen operatieve verrichting

Het lijmen van een wond kan op een Spoedeisende hulp (SEH) soms tot een hoge rekening leiden, zo bleek uit de Volkskrant van zaterdag 7 december. Een tarief van 450,- euro voor het plakken van een wond ligt boven de reële kostprijs van deze individuele verrichting. Behandelaars kunnen er daarom ook voor kiezen om bij een dergelijk simpele ingreep alleen een consult te registreren (kosten rond de 150 euro). Het hogere tarief van 450 euro geldt alleen voor een operatieve verrichting. Dit blijkt ook uit advies van de helpdesk van DBC-Onderhoud. Medisch specialisten hebben hierin wel degelijk een keuze.


Lees verder


Nieuwe groupertabellen beschikbaar

De aangepaste groupertabellen voor het  DBC-pakket van 2014 (RZ14b) zijn beschikbaar. Er is een correctie doorgevoerd op de  tabellen van de testomgeving van de grouper, de zogenaamde acceptatieomgeving.  De aanpassing heeft geen gevolgen voor zorginstellingen die gebruik maken van de grouper.


Lees verder


Zorgomschrijving op de nota: ICT-eisen bekend

De zorgnota biedt vanaf 1 juni 2014  extra informatie over de behandeling in een ziekenhuis. Hiermee krijgen patiënten en zorgverzekeraars meer inzicht in de geleverde zorg en ontvangt de patiënt een begrijpelijke ziekenhuisrekening. Zo wordt het ook makkelijker om de rekening te controleren. Om dit mogelijk te maken, wordt de zorgactiviteitentabel per 1 juni aangepast. DBC-Onderhoud stelt nu al de ICT-eisen in concept beschikbaar, zodat zorginstellingen en ICT-leveranciers zich op deze wijziging kunnen voorbereiden.


Lees verder


Scope DBC-pakket ziekenhuiszorg 2015 bekend

Elk jaar ontwikkelt DBC-Onderhoud op basis van signalen vanuit de overheid en het zorgveld een nieuw DBC-pakket. De voorbereidingen voor het DBC-pakket 2015 zijn in volle gang. De thema’s en wijzigingen in  dit nieuwe pakket zijn inmiddels in grote lijnen bekend. Deze worden de komende maanden  beoordeeld op haalbaarheid en impact.  


Lees verder


Vraag en antwoord

Is het lijmen van een wond op de SEH even duur als het maken van een CT-scan?


Het is niet even duur. Maar, het kan wel zo zijn dat deze zorgactiviteiten tot eenzelfde zorgprestatie leiden. Er is een samenhang tussen de wijze waarop zorg wordt geregistreerd in ziekenhuizen en de tarieven die zij onderhandelen voor de zorgprestaties. Hierbij kan het voorkomen dat er verschil is in de wijze van registratie. Lichte ingrepen (een hechting, een eenvoudige injectie, het lijmen van een wond) horen eigenlijk inbegrepen te zijn in de prijs van een gemiddeld consult op de poli. Deze mag een arts dus niet apart te registreren als een ingreep. Als deze lichte ingrepen in het ziekenhuis wel worden geregistreerd als een ‘zwaardere’ zorgactiviteit, kan dit leiden tot hoge rekeningen.


Meer hierover vindt u in het document 'DOT op de SEH' op onze website.


Wij sturen u nieuws over DBC-Onderhoud, ziekenhuiszorg omdat u bent ingeschreven op de nieuwsbrief.


Klik op
afmelden om Nnewsletter@newslettercollector.com af te melden voor deze lijst.
Ons postadres is:
DBC-Onderhoud, ziekenhuiszorg
Europalaan 40
UTRECHT, Utrecht 3526 KS
Netherlands
Copyright (C) 2013 DBC-Onderhoud, ziekenhuiszorg Alle rechten voorbehouden
Stuur deze nieuwsbrief door


Dbconderhoud.nl

Categories: Medical
Age: 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018