Nieuwsbrief ECP
Bekijk deze mail in uw browser

Het regeerakkoord:
de mooie kralen zonder touwtje

“…de missie van mijn aanjaagclub is alle hens aan dek voor ’een betrouwbare en kansrijke digitale samenleving’. Dus ongetwijfeld een beetje als beroepsgedeformeerde (of is het gezond verstand?) ging ik op zoek naar ’De Integrale Digitaliserings Paragraaf’. Want de kanteling naar een horizontale data-samenleving die zowel onze verdienmodellen als onze samenleving fundamenteel verandert, is dat toch een centraal onderwerp voor iedere regering. ..”  

> Lees hier de blog van Arie van Bellen

Plan tegen digitale ongelijkheid in onderwijs

Op naar schatting 50% van de basisscholen is nauwelijks aandacht voor digitale vaardigheden. Daarom lanceerden CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet het plan Samen Digiwijzer, een nieuwe aanpak om scholen en leerkrachten te helpen digitale geletterdheid in te voeren in het basisonderwijs. Dit kondigden zij op 7 oktober aan in een paginagrote advertentie in de Telegraaf. 

Lees verder

Codeweek 2017: 7 t/m 22 oktober

De Codeweek vraagt elk jaar aandacht voor het belang van leren programmeren. Tijdens deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met als doel kinderen kennis te laten maken met programmeren. Zelf ook aan de slag met uw school? Download dan de toolkit met 5 introductielessen en kijk op de kalender voor activiteiten bij u in de buurt. De Nederlandse Codeweek 2017 is een initiatief van ECP.
Lees verder

Samen werken aan een veilig Internet of Things

Het Internet of Things is de volgende iteratie van het internet. Daarom organiseerde ISOC-NL, ECP en NL IGF op 28 september de bijeenkomst Meeting of the Minds: Internet of Things waarbij veiligheid centraal stond. De drie partijen willen een brede coalitie bouwen van de verschillende actoren in het IoT domein die samen optrekken voor een #veiligIoT. Lees hier het verslag.
Lees verder

Veilig Internetten in weekblad Margriet

Veilig internetten is door weekblad Margriet geïnterviewd over hoe je jezelf tegen cybercriminelen kunt beschermen. Het dossier 'Houd de (cyber)dief!' is te lezen in Margriet 2017-39 van 14 september. In het interview zet Veilig internetten de belangrijkste tips voor het weekblad op een rij, zoals updaten, het maken van een back-up en het herkennen van phishingmails. 
Lees verder

De Grote (virus) Schoonmaak

Tussen de 5 en 10% van alle computers is onderdeel van een botnet. Daar willen de internetproviders van Nederland tijdens De Grote Schoonmaak gezamenlijk een eind maken. Veiliginternetten.nl maakte een speciale campagnepagina om je computer direct schoon te maken
Lees verder

Gemeenten tijdens ontbijt in gesprek over cybercrime

Afgelopen weken, tijdens de Week van de Veiligheid en de campagne Alert Online, organiseerden verschillende gemeenten een ‘Cybercrime ontbijtje’. Daar kregen ondernemers informatie over cybercrime en wat de grootste dreigingen zijn. Veiliginternetten.nl leverde informatiemateriaal en experts.
Lees verder

E-magazine belicht kansen en aandachtspunten

Patiëntgegevens die veilig tussen ziekenhuislabs gedeeld worden. Huishoudens die zelf energie verhandelen. Slimme contracten die ervoor zorgen dat containers efficiënt worden vervoerd via weg, water en spoor. Het E-magazine van de Dutch Blockchain Coalition laat zien hoe blockchaintoepassingen onze economie en maatschappij verder vooruit kunnen helpen.
Lees verder

Cybertips op Generation Discover Festival

Veiliginternetten.nl was partner van de cyberdome die te vinden was op het Generation Discover Festival begin oktober op het Malieveld in Den Haag. In deze dome kregen jongeren de opdracht een hacker uit te schakelen. Naast een korte kennismaking met het programma Scratch kregen ze tips mee van de politie om hun online gedrag veilig te houden. Bekijk hier de video.
Lees verder

Finalisten Icarus Award 2017 bekend

De jury van de Icarus Award 2017 heeft de drie finalisten van 2017 gekozen. De winnaar wordt op 16 november tijdens het Jaarcongres ECP bekendgemaakt. Het winnende kunstwerk wordt daarnaast tentoongesteld tijdens de Technologie-Kunstexpositie op het Jaarcongres ECP en in de kunstrubriek Het Beeld op deFusie.net.
Lees verder

Kinderen zetten deur open voor cybercriminelen

Hoewel openbare wifi grote risico’s met zich meebrengt, gebruikt bijna de helft (48%) van de kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool dit. Bijna driekwart (70%) van de kinderen zegt nooit gevaarlijke dingen op het internet te doen, terwijl 40% er toch echt mee te maken heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Alert Online. Alert Online vond van 2-13 oktober 2017 plaats.
Lees verder

Positive Online Content Awareness Week

Van 25 t/m 29 september, vond het hoogtepunt plaats van de internationale Positive Online Content Campaign (POCC): de POCC Awareness Week. Een perfecte gelegenheid om het belang te onderstrepen van toegang tot kwalitatieve, positieve online content en ervaringen voor kinderen t/m 12 jaar.  Als partner van het Nederlands Safer Internet Center is ECP betrokken bij deze campagne.
Lees verder

Hack Talks #2 - 9 november

Welke lekken zijn er nu weer gevonden? Hoe houden we jonge hackers aan the good side? Hoe worden wij door de NSA gehackt? En wat gebeurt er als je 3.650 hackers een week lang in een leeg grasveld zet? Hack Talk is een nieuw maandelijks praatprogramma over actualiteiten in cyber security, georganiseerd door Tek Tok en WORM. ECP is met Veiliginternetten.nl een van de partners van Hack Talk. 
Lees verder

Opening KIVI-0070Lab

Op 4 oktober opende het KIVI-0070Lab haar deuren. De naam verwijst naar James Bond (007) en Den Haag (070). Deze unieke high tech IT-lab is gericht op cyber-security en voorzien van computerapparatuur en futuristische gadgets. Middels het lab wil KIVI een bijdrage leveren aan het veiliger maken van IT systemen in Nederland en aan de human capital agenda voor IT in het algemeen en big data security in het bijzonder.
Lees verder

Geef u op voor de Briljante Mislukkingen Zorg-Award

Te vaak worden leerervaringen in de praktijk onvoldoende benut omdat we niet open durven te zijn over mislukkingen in onderzoek, innovatieprojecten en in de praktijk. Om deze belangrijke lessen te helpen ontdekken organiseert het Instituut voor Briljante Mislukkingen de Zorg-award. Tot en met vrijdag 27 oktober is het mogelijk een Briljante Mislukking te nomineren
Lees verder

Evenementen

Noteer de volgende evenementen vast in uw agenda:
 update mijn gegevens | uitschrijven