Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

12 december 2016

Congres Bouwen en binden

31 januari 2017

Basistraining studeren met een functiebeperking

9 februari 2017

Training Studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

14 maart 2017

Verdiepende training studeren met een functiebeperking

11 april 2017

Start blended cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+

16 mei 2017

Basistraining studeren met psychische klachten

15 juni 2017

Verdiepende training begeleiden studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits oktober 2016

In deze nieuwsbrief leest u alles over de aankomende activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en nieuwtjes over studeren met een functiebeperking.

Lezing over positieve gezondheid op jubileumcongres handicap + studie!

Op 12 december 2016, tijdens het jubileumcongres van handicap + studie, gaat Nicolette van Warmenhoven in op de nieuwe definitie van gezondheid. Deze biedt een alternatief voor de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 1948. We zien een verschuiving van 'gezondheid als afwezigheid van ziekte' naar 'positieve gezondheid met zes dimensies'. Wat betekent dit voor studeren met een beperking? Doe kennis op over dit en andere thema’s rond studeren met een functiebeperking en kom naar ons congres!
Lees meer

Financieel slim je studie doorlopen

Handicap + studie maakt met de infographic 'Financieel slim je studie doorlopen' duidelijk wat de mogelijkheden voor financiële compensatie zijn voor studenten met functiebeperking. Studenten gaven zelf feedback bij het maken van de infographic. Instellingen voor hoger onderwijs kunnen de infographic gebruiken bij de informatievoorziening aan studenten.
Lees meer

Studeren met een handicap: docenten tonen begrip, maar verder gaat er nog te veel mis

 De Gebruikerstoets Studeren met een Handicap 2016, een jaarlijks onderzoeksrapport, is in september  verschenen. Het aantal studenten met een functiebeperking blijft toenemen, maar de opvang, begeleiding en facilitering van deze groep studenten schiet nog steeds op veel punten tekort. Dat geldt nog het sterkst voor de universitaire masteropleidingen. Nieuwssite voor jongeren TMI interviewde directeur van handicap + studie Marian de Groot naar aanleiding van het onderzoek.
Lees meer

Minister over grote verschillen in financiële steun aan studenten met beperking

Bij de beantwoording van kamervragen over de verschillen in financiële steun aan studenten+ blijkt dat de minister het eens is met de LSVb: instellingen moeten informatie bieden over de voorzieningen en begeleidingsmogelijkheden voor studenten met een functiebeperking. En voor (aankomend) studenten moet duidelijk zijn wie hun aanspreekpunt hiervoor is.
Lees meer

Verslagen regiobijeenkomsten Studeren met psychische klachten najaar 2016

Tijdens de goed bezochte regiobijeenkomsten over studeren met psychische klachten op 29 september, 4 en 6 oktober 2016 stond de samenwerking tussen onderwijs en hulpverlening centraal. Naast studenten en professionals uit het onderwijs kwamen ook professionals uit de hulpverlening aan het woord. Alle verslagen, presentaties, relevante documenten en interessante links staan op de site.
Lees meer

Landelijke campagne moet taboe op depressie wegnemen

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelt elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek. Daarom startte het ministerie van VWS op 26 september 2016 een landelijke publiekscampagne om depressie bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten. De campagne zal meerdere jaren duren.
Lees meer

Ontwikkelingen dyslexieverklaringen

Naar aanleiding van de uitzending van Rambam voorjaar 2016 is veel commotie ontstaan over de deugdelijkheid van dyslexieverklaringen. De minister heeft naar aanleiding daarvan een quickscan laten uitvoeren. Op basis hiervan wordt nu een selectie gemaakt van instellingen met veel en met weinig studenten met dyslexie.
Lees meer

Einde aan bindend studieadvies in tweede jaar

Er is definitief een einde gekomen aan het Bindend Studie Advies (BSA) in het tweede jaar. Dit is ook voor studenten met een functiebeperking van groot belang. Minister Bussemaker stuurde daarover in september een brief aan de Tweede Kamer.
Lees meer
 

Skills+ beroepenwedstrijden

Waar zijn talenten met een arbeidshandicap werkzaam? Om dit onbekende talent zichtbaar te maken worden vanuit het Europese Paraskills Project de Skills+ beroepenwedstrijden ontwikkeld.
Lees meer

Diversen

Stageplaatsen en vacatures, o.a. bij Berenschot
Lees meer

Jongerenmanifest Onderwijs: Wij bepalen onze toekomst
Lees meer

Webinar over flexibel onderwijs (op 8 november 2016)
Lees meer

Step Up Study Event: event over studiekeuze voor blinden en slechtzienden (op 19 november 2016)
Lees meer

Congres digitale toegankelijkheid: van must naar management (op 22 november 2016)
Lees meer

Universiteit Leiden organiseert conferentie over de implicaties van het VN-verdrag (op 20 april 2017)
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2013, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp