Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

14 april 2016

Training toetsing en examinering

15 april 2016

Online cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+

10 mei 2016

Training studeren met AD(H)D en ASS

10 mei 2016

Studiemiddag Talent centraal, diagnose vereist?

16 juni 2016

Training Signaleren van en omgaan met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits maart 2016

In deze nieuwsbrief leest u alles over de aankomende activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en nieuwtjes over studeren met een functiebeperking.

Overleg naar aanleiding van commotie rond dyslexieverklaringen

Het Ministerie van OCW organiseerde op 2 maart jl. een overleg dyslexie met alle betrokkenen (onderwijskoepels, VWS, beroepsorganisaties van orthopedagogen en psychologen, kwaliteitsinstituut dyslexie, e.d.). Het overleg vond plaats op verzoek van het kabinet naar aanleiding van de uitzending van Rambam over mogelijke fraude met dyslexieverklaringen. De vraag was welke acties en maatregelen OCW gaat nemen. Vanuit het hoger onderwijs waren handicap + studie en Hogeschool Windesheim aanwezig.
Lees meer

Studenten dyscalculie en dyslexie gezocht i.v.m. studiemiddag

Expertisecentrum handicap + studie en Nel Hofmeester van Verborgen Schatten (bureau voor advisering en scholing op het gebied van leerproblemen en verschillen in informatieverwerking) organiseren op 15 september 2016 een studiemiddag voor professionals uit het hoger onderwijs over studeren met dyslexie en dyscalculie. Het thema van de middag zal zijn: ‘De kracht van goed onderwijs voor studenten met dyslexie en dyscalculie’. Studenten die mee willen denken over de invulling van deze bijeenkomst zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen.
Lees meer

Studiemiddag Talent centraal. Diagnose vereist?

Op 10 mei 2016 organiseert handicap + studie in samenwerking met Codarts, hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, de studiemiddag Talent centraal. Diagnose vereist? Wat betekent het als je talent in je onderwijs maximaal centraal stelt? Hoe pakt dit uit voor studenten met een functiebeperking? Is het noodzakelijk te vragen naar een diagnose, of staat de vraag 'wat heb jij nodig om succesvol te zijn in studie en beroep' centraal? Welke lessen kunnen we leren van het kunstonderwijs en hoe zijn deze lessen te vertalen naar het hoger onderwijs in algemene zin? Deze vragen staan centraal tijdens de studiemiddag.
Lees meer en aanmelden

Artikel over studeren met een achterstand

Het artikel 'Studeren met een achterstand' in het blad Advisie (februari 2016) gaat in op de beperkingen die sommige studenten ervaren tijdens hun studie. En op de vraag hoe onderwijsinstellingen hen daarbij kunnen helpen. Ook handicap + studie komt aan het woord.
Lees meer

Studentenenquête over informatievoorziening HO

Wat vinden studenten met een beperking belangrijk met betrekking tot informatievoorziening in het hoger onderwijs? Zij kunnen tot 13 april hun mening geven via een enquête van handicap + studie. Verzoek aan de instellingen is om deze enquête onder studenten te verspreiden. De resultaten worden gebruikt om een checklist informatievoorziening te maken voor HO-instellingen.
Lees meer

Oproep deelname projecten handicap + studie 2016

Handicap + studie werkt in 2016 weer samen met hoger onderwijsinstellingen aan producten voor het toegankelijk maken en houden van het hoger onderwijs voor studenten met een beperking. Er zijn verschillende projecten waar instellingen aan mee kunnen werken. Bijvoorbeeld over informatievoorziening, deskundigheid en  toetsing en examinering. Instellingen zijn van harte uitgenodigd om te participeren!
Lees meer

Jaarverslag handicap + studie 2015 verschenen

Dit jaarverslag bevat een compleet overzicht van alle activiteiten en projecten die vorig jaar werden uitgevoerd. Het betreft projecten uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW, steunfondsprojecten en projecten die op andere wijze werden gefinancierd.
Lees meer

Regiobijeenkomsten Ben ik in Beeld?

Op 10 maart 2016 vond de eerste regiobijeenkomst plaats over het thema Informatievoorziening en voorlichting in Leiden. Ook de regiobijeenkomst in Tilburg op 15 maart heeft inmiddels plaatsgevonden en vandaag vindt de derde regiobijeenkomst over dit thema plaats in Zwolle. Wat zijn de beelden en verwachtingen van de student? Hoe kun je de voorlichting en informatie organiseren? En wat kan de rol van studenten zijn bij het verbeteren van de informatievoorziening? De verslagen worden op de site gezet.
Lees meer

Handreiking voor verdere verbetering van toetsing in hoger onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs heeft een rapport opgesteld waarmee zij hogescholen en universiteiten wil stimuleren de kwaliteit van toetsing te verbeteren. Dit rapport werd toegelicht tijdens de VSNU-conferentie ‘Versterking examencommissies’. Lex Jansen verzorgde daar namens handicap + studie een workshop over toetsing van studenten met een functiebeperking, onder de titel: Een voldoende halen, of laten zien wat je kan?
Lees meer

Artikel over UDL in blad Wetenschap (maart 2016)

Dyslexie gaat vaak samen met ADHD, dyscalculie of autisme. Niet vreemd, aldus neurolinguïst en dyslexieonderzoeker Wim Tops. Bij al deze breinvarianten zijn sommige executieve functies wat zwakker ontwikkeld. Net als overigens bij veel andere mensen. Een pleidooi voor een nieuwe kijk: we zijn allemaal anders.
Lees meer

Benieuwd naar het Europese perspectief op Universal Design for Learning (UDL)?

Op 28-29 juni 2016 vindt in Gent (België) het volgende congres plaats: Universal Design for Learning - License to Learn (UDLL) - A European perspective on UDL.
Lees meer

Diversen

Korte educatieve film over suïcide bij jongeren in de maak.
Lees meer

ALL OF ME: voor jonge mensen met chronische aandoening.
Lees meer

Conn-act: maatjesproject voor dove en horende jongeren.
Lees meer

Didit: meer grip op vermoeidheidsklachten bij chronische ziekten.
Lees meer

Zilverweb: makkelijker samen leven met beperkingen.
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2013, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp