Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

7 maart 2017

Studiebijeenkomst Passend Onderwijs: (geen) diagnose vereist?

14 maart 2017

Verdiepende training studeren met een functiebeperking

14 maart 2017

Regiobijeenkomst flexibel onderwijs

16 maart 2017

Regiobijeenkomst flexibel onderwijs

21 maart 2017

Regiobijeenkomst flexibel onderwijs

30 maart 2017

Filmmiddag documentaire suïcide: In het hoofd van mijn zusje

11 april 2017

Start blended cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+

10 mei 2017

Studiebijeenkomst toetsing en examinering

16 mei 2017

Basistraining studeren met psychische klachten

15 juni 2017

Verdiepende training begeleiden studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits februari 2017

In deze nieuwsbrief leest u alles over de aankomende activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en nieuwtjes over studeren met een functiebeperking.

Studiebijeenkomst Passend Onderwijs: (geen) diagnose vereist? op 7 maart

Hogeschool Windesheim en handicap + studie organiseren een bijeenkomst over passend onderwijs en de vraag wat er nodig is voor een doorlopende leerlijn voor leerlingen/studenten met specifieke ondersteuningsbehoeften bij de overgang van vo of mbo naar hbo. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 7 maart (10.30 - 12.30 uur) bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. De bijeenkomst is bedoeld voor professionals uit het voortgezet onderwijs, mbo, hoger onderwijs, gemeenten, het UWV en zorginstellingen die zich bezig houden met passend onderwijs.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Lees meer

Filmmiddag met nabespreking over suïcide op 30 maart

Onder jongeren is suïcide doodsoorzaak nummer 1. De impact van een suïcide is groot voor familie, studenten, de onderwijsgemeenschap. Erover praten helpt wél. De documentaire 'In het hoofd van mijn zusje' is gemaakt met als doel om suïcidale gedachten en psychische klachten onder jonge mensen meer bespreekbaar te maken. Regisseur Ingrid Kamerling onderzoekt in deze film de zelfdoding van haar zus Vivian. Expertisecentrum handicap + studie organiseert samen met de regisseur en Stichting 113 een speciale vertoning van deze film met na afloop een gesprek over suïcidepreventie binnen het onderwijs. Kom de film met ons bekijken en meepraten over de vraag hoe we (samen) suïcide kunnen voorkomen in het hoger onderwijs!
De middag duurt van 14.00 - 16.30 en vindt plaats in ’s-Hertogenbosch. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Lees meer

Studiebijeenkomst toetsing en examinering op 10 mei


Vanwege de grote belangstelling voor de bijeenkomst over toetsing en examinering in januari bij Hogeschool Windesheim, organiseert handicap + studie deze nogmaals voor professionals van hogescholen en universiteiten in heel Nederland. Op 10 mei vindt de bijeenkomst plaats in ’s-Hertogenbosch van 9.30 - 15.30 uur.
Lees meer

Regiobijeenkomsten maart en juni 2017

Tijdens de regiobijeenkomsten van handicap + studie kunnen professionals binnen het hoger onderwijs kennis opdoen en ervaringen uitwisselen en zo hun deskundigheid met betrekking tot een thema vergroten. Deze bijeenkomsten duren van 10.00 - 14.00 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
In maart is het thema Flexibel onderwijs:
14 maart - Hogeschool Rotterdam
16 maart - Hogeschool Avans ’s-Hertogenbosch
21 maart - Rijksuniversiteit Groningen
Meer informatie en aanmelden
In juni is het thema Instroom:
13 juni - Hanzehogeschool Groningen
15 juni - NHTV Breda
22 juni - UvA Amsterdam
Meer informatie over het programma volgt binnenkort.
Aanmelden

Negen honours-sterren, ondanks beperking: het kan

Studente met beperking doorliep honoursprogramma met succes en zoekt nu hulp bij haar plan voor de Hogeschool Utrecht. Het gaat om een protocol om uitval tegen te gaan.
Lees meer

Lijsttrekkersdebat hoger onderwijs

Op 13 februari 2017 debatteerden lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en Gert-Jan Segers (Christenunie) tijdens het verkiezingsdebat over hoger onderwijs dat plaatsvond bij de TU Delft.
Lees meer

Aan het werk met een functiebeperking

Hoe ziet de toekomst eruit? Dat vraagt iedere student zich af als het afstuderen nadert. Wat wil ik gaan doen, hoe vind ik die leuke baan, en nog belangrijker: hoe krijg ik die? Als een student een functiebeperking heeft, komen daar misschien nog wel vragen bij. Op een symposium op 26 januari 2017 wisselden studenten, ervaringsdeskundigen en werkgevers struikelblokken en tips uit.
Lees meer

Meer aandacht voor positie jonggehandicapten op arbeidsmarkt

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het positief dat staatssecretaris Klijnsma meer aandacht wil voor de positie van jonggehandicapten op de arbeidsmarkt. Om de banenafspraak tot een succes te maken, is het essentieel dat de juiste instrumenten zoals jobcoaching, loonkostensubsidie en de no-riskpolis adequaat worden toegepast om meer jongeren naar werk te begeleiden.
Lees meer

Tevredenheid en zorgen over passend onderwijs mbo

Docenten zijn zich meer bewust van jongeren met een extra ondersteuningsbehoefte en er is meer maatwerk in het mbo. Wel zijn er zorgen over de benodigde expertise om studenten goed te ondersteunen, schrijft minister Jet Bussemaker van OCW in een voortgangsbrief over passend onderwijs aan de Tweede Kamer.
Lees meer

Belastingvoordelen voor mensen met een beperking

Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor zorg, vervoer, hulpmiddelen of extra gezinshulp. Die kosten zijn voor een deel nog steeds aftrekbaar via de belasting. De website Meerkosten.nl legt heel precies uit hoe dat moet. Daarnaast geeft de website uitleg over andere regelingen die het inkomen extra ondersteunen.
Lees meer

Stemmingen in TK over moties Strategische Agenda Hoger Onderwijs

In de Tweede Kamer waren op 7 februari 2017 stemmingen aan de orde over moties, ingediend bij het debat over de Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek 2015-2025. Hierbij zijn ook kwesties aan de orde die relevant zijn voor studeren met een functiebeperking.
Lees meer

Toegankelijkheid elektronische leeromgevingen

Op 6 februari 2017 was Lex Jansen van handicap + studie te gast bij Blackboard, leverancier van o.a. Elektronische Leeromgevingen (ELO’s). De ELO en de video conferencing software van Blackboard voldoen aan de eisen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Het zijn vaak de gebruikers zelf (docenten en studenten) die door het plaatsen van niet-toegankelijke content, het gebruik van de ELO nodeloos lastig maken. Meestal is dit het gevolg van onvoldoende kennis op dit gebied.
Lees meer

Diversen

Internationale conferentie over slechtziendheid 'Vision' van 25 - 29 juni 2017 in Den Haag.
Lees meer

Internationale conferentie Disability Studies 'The art of belonging' van 30 november - 2 december 2017 in Amsterdam. De deadline voor het indienen van voorstellen voor presentaties is 18 april 2017.
Lees meer

Mini-docu over slechthorende jongeren: 'Slechthorend. Nou en?!'
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2017, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp