Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

 24 april 2018

Regiobijeenkomst onderwijs - arbeidsmarkt Enschede

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking. Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

26 juni 2018

Bijeenkomst over project StuDent: gespreksgroepen voor en door studenten met psychische klachten

19 en 20 november 2018

Internationale conferentie VN-proof hoger onderwijs 19-11-2018 en 20-11-2018

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits april 2018

In deze nieuwsbrief leest u over projecten en activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en ander nieuws rond studeren met een functiebeperking.

Verslagen regiobijeenkomsten aansluiting onderwijs arbeidsmarkt april 2018

Tijdens de regiobijeenkomst van handicap + studie deze maand werd vanuit verschillende invalshoeken  gekeken naar de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt voor studenten met een beperking. Een van de conclusies was dat er een grotere verantwoordelijkheid bij het onderwijs moet liggen bij de overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt. Nienke Meijer, voorzitter CvB bij Fontys: 'Studenten pas loslaten als ze elders echt goed geland zijn vraagt om een behoorlijke investering van het onderwijs, maar als we met zijn allen al denken en vinden dat dit er bij hoort, zetten we al een belangrijke eerste stap.’ De verslagen en presentaties van de bijeenkomsten op 10 en 12 april staan op de site.
Lees meer

Call for proposals internationale conferentie VN-proof hoger onderwijs op 19 en 20 november 2018

Expertisecentrum handicap + studie organiseert een internationale conferentie in Nederland op 19 en 20 november 2018. Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is op 14 juli 2016 in Nederland in werking getreden. Instellingen in het hoger onderwijs werken aan de implementatie van dit verdrag. Tijdens de conferentie gaat het over de vraag hoe we ons onderwijs inclusiever kunnen maken. Indien u belangstelling heeft om een presentatie of workshop te verzorgen, lees dan de Call for proposals. De voertaal is Engels. Voorstellen moeten uiterlijk 18 mei 12.00 uur binnen zijn.
Lees meer

Bijeenkomst over project StuDent op 26 juni 2018 over gespreksgroepen voor en door studenten met psychische klachten

In het project StuDent werden ervaringsdeskundige studenten van vijf hogescholen getraind en zij begeleidden daarna één of meerdere groepen op de eigen onderwijsinstelling. Tijdens deze gratis bijeenkomst op 26 juni (middag) komen studenten en onderwijsinstellingen aan het woord over de succesfactoren en aandachtspunten bij het opstarten, draaien en continueren van deze gespreksgroepen. Professionals van deelnemende en geïnteresseerde hogescholen en universiteiten zijn van harte uitgenodigd.
Lees meer

Campagne Toegankelijk Toetsen van start: ‘Ruimer denken, kan, mag, moet!’ 

Expertisecentrum handicap + studie/CINOP is gestart met de campagne Toegankelijk Toetsen, onder het motto: ‘Ruimer denken, kan, mag, moet!’ Het doel van deze campagne is het creëren van bewustzijn en aanzetten tot actie: bij het aanbieden en afnemen van toetsen onder studenten met een functiebeperking is veel meer mogelijk dan men vaak denkt. De campagne is zowel gericht op het management en examencommissies als op docenten en begeleiders in het hoger onderwijs en dus de hele keten die betrokken is bij het toetsbeleid en de uitvoering daarvan.
Lees meer

Bijdragen aan een succesvolle overgang van mbo naar hbo voor studenten+

Voor studenten met een ondersteuningsbehoefte uit het mbo kan de stap naar het hbo groot zijn. Voor een goede studiekeuze, een goede overgang en het succesvol doorlopen van de studie is het tijdig vinden van de juiste personen en voorzieningen cruciaal. Zowel het mbo als hbo hebben hier een rol te vervullen. Voor mbo-professionals ontwikkelde handicap + studie de digitale handreiking ‘Bijdragen aan een succesvolle overgang van mbo naar hbo voor studenten met een ondersteuningsbehoefte’. Dit in samenwerking met Hogeschool Arnhem Nijmegen, ROC Midden-Nederland, Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, MBO Raad, Koning Willem I College.
Lees meer

Zeven op de tien studenten ervaart prestatiedruk - Actieplan studentenwelzijn

Het Netwerk Studentenwelzijn bestaat uit bijna dertig partijen, waaronder handicap + studie. Zij houden zich bezig met de gezondheid van studenten en presenteerden op 7 april - Wereldgezondheidsdag - een actieplan studentenwelzijn. De organisaties vragen hiermee aandacht voor de psychische problemen waarmee studenten dagelijks te maken hebben. Het Actieplan Studentenwelzijn pleit voor een integrale aanpak.
Lees meer

Bijna één op de vijf jongeren kampt met ernstige psychische klachten

Zo’n 20 procent van de jongeren heeft last van psychische klachten. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau GfK in opdracht van Interpolis. Vaak zijn die klachten zo ernstig, dat ze jongeren belemmeren in hun dagelijks leven, zo meldt RTLnieuws.
Begin april zijn er twee tv-series gestart op NPO 3 waarin jongeren aan het woord komen over hun klachten: True Selfie (BNNVARA) en #jesuisdepri (KRONCRV).
Ook zendt NPO3 op woensdag 2 mei 2018 de documentaire 'In het hoofd van mijn zusje' uit. Deze film is gemaakt met het doel om suïcidale gedachten en psychische klachten onder jonge mensen meer bespreekbaar te maken.
Lees meer

Student Wellbeing Model - onderzoeksmodel Studentenwelzijn

Een van de meest populaire modellen voor onderzoek naar welzijn, stress en bevlogenheid van medewerkers is het Job Demands-Resources model (JD-R model). Voor onderzoek naar het welzijn van studenten heeft het lectoraat Studiesucces het Student Wellbeing model ontwikkeld dat gebaseerd is op het JD-R model. Het Student Wellbeing model beschrijft net als het JD-R model een motivatieproces en een uitputtingsproces, maar dan van studenten.
Lees meer

Verslag conferentie Student en Welzijn Vereniging Hogescholen

Op 6 februari 2018 werd door de Vereniging Hogescholen een conferentie met als thema ‘Student en Welzijn’ georganiseerd. Doel van de bijeenkomst was hogescholen kennis te laten delen over antwoorden op de vragen die zij kregen naar extra ondersteuning van studenten. Expertisecentrum handicap + studie verzorgde een plenaire lezing en een aantal workshops.
Lees meer

Hoe zit het met empathie en autismespectrumstoornis?

Steeds meer studenten met een autismespectrumstoornis maken de overstap naar het hoger onderwijs. Vanwege het belang van empathie voor sociaal gedrag veronderstellen docenten en begeleiders al te vaak dat studenten met autismespectrumstoornis geen empathie hebben. Maar hoe zit dat eigenlijk met empathie en autismespectrumstoornis?
Lees meer

De effectiviteit van ondersteunende software bij dyslexie

Instellingen hoger onderwijs bieden voorleessoftware aan studenten met dyslexie aan. Studenten kunnen die software gebruiken tijdens onderwijs- en examenactiviteiten. Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs in Vlaanderen (SIHO) bracht aan de hand van literatuurstudie inzichten over de effectiviteit van ondersteunende software bij dyslexie in kaart. Die resultaten onderstrepen het belang van een aanpak op maat.
Lees meer

Webinar voor docenten over toegankelijk en inclusief onderwijs

Docenten zijn cruciaal voor het studiesucces van hun studenten. Inspelen op diversiteit en het aanbieden van flexibel onderwijs is hierbij van belang. Via een webinar beantwoordden adviseur Judith Jansen (handicap + studie),  docent Marloes Vlind (Vrije Universiteit)  en een student vragen over toegankelijk en inclusief onderwijs. Dit webinar staat online en kan worden teruggekeken.
Lees meer

Diversen

VU publiceert richtlijnen gebruik data van studenten 
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft de ethische uitgangspunten en privacyrichtlijnen voor het gebruik van data van studenten gepubliceerd op haar website. De VU gebruikt al enige tijd data-analyses om te voorkomen dat studenten een verkeerde studiekeuze maken, onnodig uitvallen of studievertraging oplopen. Om de privacy van studenten te waarborgen en misbruik van de data te voorkomen heeft de VU-regels opgesteld die in een ‘Code of Practice’ zijn vastgelegd.
Lees meer

Vereniging Hogescholen en minister OCW sluiten sectorakkoord hbo 2018
Op 9 april jl. is het sectorakkoord hbo 2018 door Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en Ingrid van Engelshoven, minister van OCW getekend. In het akkoord zijn de kwaliteitsafspraken hoger onderwijs, de wijze van profilering van de hogescholen en de gedeelde prioriteiten voor de periode 2019 tot 2022 vastgelegd.
Lees meer

Jaarcongres Vereniging Hogescholen op 19 april 2018
Op donderdag 19 april a.s. organiseert de Vereniging Hogescholen voor de veertiende keer haar jaarcongres met als thema: ‘Meer waarde met hbo.’ Het vindt dit jaar plaats in Congrescentrum1931 in Den Bosch.
Lees meer

The (Next) Student: congres over communicatie met de (aankomende) student op 13 en 14 november 2018
1 op de 3 studenten houdt het voor gezien na het eerste studiejaar. Volgens een grove schatting van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) kost dit ongeveer 6 miljard per jaar. Er is nog een grote slag te slaan om deze studenten de juiste studiekeuze te laten maken. Communicatie met de (aankomende) student speelt hierbij een centrale rol.
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2018, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp