Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

11 januari 2018

Basistraining studeren met een functiebeperking

5 februari 2018

Training waarborgen kwaliteit van beleid studeren met een functiebeperking

10 april 2018

Training studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking.  Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits december 2017

Hier de laatste nieuwsbrief van dit jaar over activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en ander nieuws rond studeren met een functiebeperking. Het team van handicap + studie wenst u hele fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

Verslag Open Huis Expertisecentrum handicap + studie 7 december 2017

Zo'n 60 professionals namen deel aan het Open Huis van Expertisecentrum handicap + studie op 7 december 2017. Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse in Gent, ging in de openingslezing in op de veranderingen in onze maatschappij de afgelopen 15 - 20 jaar. Het gaat om veranderingen die uitsluiting en ongelijkheid binnen onze samenleving vergroten, ook in het onderwijs. ’s Middags konden deelnemers diverse korte sessies volgen over nieuwe ontwikkelingen, projecten en producten.
Lees meer

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Om examencommissies te ondersteunen heeft Expertisecentrum handicap + studie in samenwerking met vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten een voorbeelddocument voor jaarverslagen van examencommissies opgesteld. In dit document is naast het vastleggen van cijfers ook aandacht voor het benoemen van trends, doelen en vervolgacties. Het is een hulpmiddel voor examencommissies om planmatig te werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering.
Lees meer

LINK-netwerk was twee dagen te gast bij handicap + studie

Op 28 en 29 november 2017 kwamen de LINK-partners samen bij Expertisecentrum handicap + studie in Nederland. LINK is een netwerk van Europese organisaties die een gezamenlijk doel nastreven: de volledige toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor studenten met een functiebeperking. Handicap + studie had tevens vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten uitgenodigd om kennis te maken en in werkgroepen uit te wisselen over de rol van de disability officer in het hoger onderwijs, studeren met psychische klachten, E-clusion/ICT en de gevolgen van de nieuwe privacy-wetgeving. De uitwisseling werd door alle aanwezigen als zeer waardevol ervaren. Handicap + studie organiseert eind 218 een internationale conferentie voor Nederlandse professionals en professionals uit andere EU-landen als vervolg op dit succesvolle experiment.
Lees meer

Kamervragen rond jaarrapport SMF beantwoord

Begin december beantwoordde minister Van Engelshoven (OCW) Kamervragen rond het verschijnen van het jaarrapport Studeren met een functiebeperking (SMF). De minister vindt een actieplan voorlichting/informatievoorziening niet nodig, maar handicap + studie wil samen met LSVb en ISO toch werk maken van een actieplan voorlichting voor alle instellingen. Zodat niet iedereen zelf opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.
Lees meer

Rapportage VN-verdrag handicap in Nederland 2017

Op 14 juli 2016 is in Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (kortweg VN-verdrag handicap) in werking getreden. Dit verdrag bepaalt dat mensen met een beperking volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Het College voor de Rechten van de Mens is toezichthouder op de naleving van het verdrag. Jaarlijks publiceert het College een rapportage met de stand van zaken en aanbevelingen voor de regering. Hierin komt het onderwijs ook aan de orde.
Lees meer

Iedereen perspectief op werk, ook jongeren met functiebeperking

In 2017 was het thema van de Nationale DenkTank ‘Iedereen perspectief op werk’. In augustus 2017 ging de denktank aan de slag met de vraag hoe we in Nederland een inclusieve arbeidsmarkt kunnen creëren waarin iedereen kan meedoen. De deelnemers hadden een gevarieerde achtergrond met experts vanuit een jongerenpanel voor mensen met een arbeidsbeperking, twee experts op het gebied van immigratie op de Nederlandse arbeidsmarkt en een expert op het terrein van arbeidsmarktbeleid vanuit het ministerie.
De deelnemers hebben tien oplossingen bedacht voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Een van die oplossingen is Doneerjenetwerk. CINOP/handicap + studie heeft in dat kader Jaber Mawazini ‘geadopteerd’ en wil hem met behulp van haar netwerk helpen werk te vinden.
Lees meer

Focussing on talent and developing opportunities

In dit artikel in de nieuwsbrief van het National Centre for Guidance in Education in Ierland schrijft Marjolein Büscher van handicap + studie over de praktijk in Nederland. Het artikel focust op de begeleiding van studenten met een functiebeperking bij de stap van onderwijs naar arbeidsmarkt.
Lees meer

Een vliegende studiestart in het hoger onderwijs

In dit artikel in DeCaZine, het vakblad voor Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders, schrijven Hannelore Veltman en Judith Jansen over een goede voorbereiding van leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte op het studeren in het hoger onderwijs. Wat helpt hen hierin?
Lees meer

Aandacht! Studeren met ADHD in het hoger onderwijs

Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) in Vlaanderen schreef samen met professor dr. Herbert Roeyers van de Universiteit Gent het artikel 'Aandacht! Studeren met ADHD in het hoger onderwijs'. Dit artikel heeft tot doel het inzicht en de impact die ADHD op het studeren heeft te verduidelijken, zodat docenten, begeleiders en studenten met ADHD het studieproces gerichter in handen kunnen nemen.
Lees meer

Studeren met ASS aan een kunsthogeschool

Studente Simone van Helvoort maakte een flyer over studeren met ASS aan een kunsthogeschool. Deze flyer is bedoeld voor hogescholen om te gebruiken bij het optimaliseren van beleid met betrekking tot studenten met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
Lees meer

Docenten en inclusief en toegankelijk onderwijs

Op 24 november namen docenten deel aan het webinar van Expertisecentrum handicap + studie over inclusief en toegankelijk onderwijs. U kunt dit webinar bekijken via: https://www.onlineseminar.nl/cinop/archive 
Benieuwd wat handicap + studie nog meer heeft ontwikkeld en kan bieden aan docenten? Bezoek dan onze docentenpagina.

Campagne Students-4-Students voor gelijke kansen in het hoger onderwijs

Op 6 juli 2017 lanceerde de minister van OCW de campagne Students-4-Students (S4S). Deze campagne stimuleert gelijke kansen in het hoger onderwijs. Studenten aan een hoger onderwijsinstelling worden als mentor of coach gekoppeld aan scholieren in het voortgezet onderwijs of een mbo-instelling in hun stad of regio. De eerste deadline voor het indienen van projectvoorstellen is 14 maart 2018. Het is nadrukkelijk ook de bedoeling dat dit initiatieven zijn voor studenten met een functiebeperking. Handicap + studie werkt graag samen met instellingen aan projectvoorstellen.
Lees meer

Diversen

Blog ‘Zet alle onderwijsinformatie online!’
Naar de blog

Passend onderwijs en privacy: een digitale tool
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2017, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp