Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

10 april 2018

Training studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking.  Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits februari 2018

In deze nieuwsbrief leest u over projecten en activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en ander nieuws rond studeren met een functiebeperking.

Regiobijeenkomsten over thema aansluiting onderwijs + arbeidsmarkt

De regiobijeenkomsten van Expertisecentrum handicap + studie vinden plaats in april 2018 en gaan over de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het thema wordt tijdens de bijeenkomsten vanuit verschillende kanten belicht: werkgevers, jongeren met een beperking en onderwijsinstellingen komen aan het woord. Daarnaast presenteert onderzoeks- en adviesbureau KBA hun concept van de transitieroute voor studenten met een beperking in het mbo.
Lees meer

Internationale conferentie VN-proof hoger onderwijs op 19 en 20 november 2018

Handicap + studie organiseert, in samenwerking met de Europese partners van het LINK-netwerk, de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, een internationale conferentie in Nederland! De conferentie vindt plaats in Utrecht op 19 en 20 november 2018 en gaat over de vraag hoe we ons onderwijs inclusiever kunnen maken. U kunt zich vanaf juni 2018 aanmelden via onze website.
Lees meer
 

Vruchtbaar overleg met minister over actieplan voor studenten met een beperking

Op 21 februari sprak handicap + studie, samen met de LSVb, het ISO, de VH, VSNU en VNG met minister van Engelshoven van OCW over knelpunten voor studenten met een functiebeperking. Daarbij kwamen voorlichting & begeleiding, studeren met psychische klachten & studentenwelzijn en de studietoeslag aan de orde. Op grond van de bespreking heeft de minister besloten om een werkgroep in te stellen, die nog voor de zomer een actieplan opstelt. Handicap + studie maakt deel uit van deze werkgroep.
 

Gezamenlijk koers zetten richting flexibel toetsen en examineren?

In 2018 en 2019 staat het thema ‘Toegankelijk toetsen: zo kan het ook!’ hoog op de agenda van Expertisecentrum handicap + studie. Met als doel om - samen met de onderwijsinstellingen, de Inspectie van het Onderwijs, NVAO, koepels (o.a. VH en VSNU) en andere betrokkenen - koers te zetten richting meer flexibel toetsen en examineren. Handicap + studie heeft een agenda opgesteld van alle geplande activiteiten.
Lees meer

Gezocht: Voorbeelden aangepast examineren voor beroepsspecifieke onderdelen in het mbo

Handicap + studie is sinds 2017 lid van de Expertgroep passende examinering mbo. In dat verband wordt gewerkt aan het bundelen en verspreiden van goede voorbeelden van aangepaste examinering en het signaleren van knelpunten. Heeft u goede praktijkvoorbeelden in het mbo? Laat het ons weten!
Klik hier voor het filmpje waarin Marjolein Büscher het project uitlegt.
 

Studiemiddag over Multidisciplinair samenwerken voor studentenwelzijn op 5 april 2018

Studentenwelzijn en studiesucces hangen nauw samen. Tijdens deze studiemiddag gaan professionals uit het hoger onderwijs met elkaar na hoe er wordt samengewerkt op het gebied van studentenwelzijn. Achterliggende gedachte is: door aandacht voor het studentenwelzijn is de kans op studiesucces groter. Ook Expertisecentrum handicap + studie levert een bijdrage aan de middag. Deze vindt plaats op donderdag 5 april 2018 bij de HAN in Arnhem.
Lees meer

Hoger onderwijs-instellingen slaan handen ineen voor inclusiever onderwijs

In een feestelijke setting ondertekenden de Vrije Universiteit Amsterdam, NHL Stenden Hogeschool en Universiteit Leiden op 25 januari een intentieverklaring ter bevordering van de implementatie van het VN-verdrag inzake de Rechten van personen met een handicap. De ondertekening vond plaats bij de Vereniging Hogescholen in aanwezigheid van voorzitter Thom de Graaf, het College voor de Rechten van de Mens, het landelijk programmabureau voor het VN-verdrag, de VNG, VSNU en Expertisecentrum handicap + studie.
Lees meer
 

Internationale conferenties

  • Op 20 en 21 maart 2018 vindt in Dublin het AHEAD-congres 2018 plaats met het thema: ‘Let’s Bring the Elephant into the Room! - Reshaping the inclusive environment in further & higher education’. Voor informatie over het programma, zie https://www.ahead.ie/conference2018.
     
  • Van 25 tot en met 27 juni 2018 vindt in Londen het congres van ‘the National Association of  Disability Practitioners’ (NADP) plaats. Het thema is ‘Ensuring Quality Provision’. Meer informatie over het thema en het programma vindt u hier: https://nadp-uk.org/conferences/international-conference-2018/.

Diversen

Martine Baadenhuijsen - van All inclusive at work - vertelt in een vlog over haar ervaring met studeren in het buitenland en geeft tips voor studenten met een functiebeperking.
Naar de vlog.

Studenten lanceren meldpunt voor studiekeuzecheck
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerden op 22 februari 2018 een meldpunt voor alle aankomende studenten die een studiekeuzecheck doorlopen. Op dit meldpunt kunnen (aankomende) studenten klachten achterlaten over hoe de studiekeuzecheck verloopt of over het advies wat zij krijgen.
Lees meer

 

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2018, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp