Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

10 april 2018

Training studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking.  Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits januari 2018

In deze nieuwsbrief leest u over projecten en activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en ander nieuws rond studeren met een functiebeperking.

Conferentie Student en Welzijn op 6 februari 2018

De laatste tijd is er veel aandacht voor studenten die extra ondersteuning behoeven. Zoals psychische ondersteuning, studenten die zwanger zijn en studenten met een functiebeperking. Op dinsdag 6 februari a.s. organiseert de Vereniging Hogescholen een conferentie over dit onderwerp. Handicap + studie verzorgt een plenaire lezing en een aantal workshops.
Lees meer

Implementatie VN-verdrag op uw instelling

Vandaag - donderdag 25 januari 2018 - ondertekenen de Universiteit Leiden, NHL Stenden Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam een intentieverklaring, ter bevordering van de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. In deze verklaring zijn een gezamenlijke ambitie, procesafspraken en doelstellingen opgenomen. Vertegenwoordigers van de betrokken onderwijsinstellingen gaan in 2018 verder als werkgroep. Ook andere hoger onderwijsinstellingen kunnen deelnemen aan de werkgroep als ze meer werk willen maken van het VN-verdrag.
Lees meer

Passend onderwijs ook nodig in het hoger onderwijs

Vorige week vond het Algemeen Overleg ‘Selectie en toegankelijkheid van het hoger onderwijs’ plaats. Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief is blij met de aandacht in de Tweede Kamer voor goede begeleiding en toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor jongeren met een chronische aandoening. Een aantal partijen, waaronder LSVb, ISO en handicap + studie, werken samen aan een actieplan informatievoorziening en begeleiding.
Lees meer

Workshop digitale toegankelijkheid

Bent u al goed voorbereid op de nieuwe regels rondom digitale toegankelijkheid? Komende september gaat nieuwe wetgeving in op dit gebied, voortkomend uit het VN-verdrag en een nieuwe Europese richtlijn. De eisen worden een stuk strenger. Alles moet straks digitaal toegankelijk zijn en ook het onderwijs moet hierin mee. Maar wat houdt digitale toegankelijkheid eigenlijk precies in? En evenzo belangrijk: hoe zorg je voor die digitale toegankelijkheid? Expertisecentrum handicap + studie kan hoger onderwijsinstellingen helpen met een workshop Digitale toegankelijkheid.
Lees meer

Gratis online cursus over psychische problemen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de deze MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen. De cursus is sinds maandag 15 januari te volgen.
Lees meer

Campagne ‘Hey! Het is oké’ maakt depressie bespreekbaar

Met deze nieuwe campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) depressie bespreekbaar maken. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie.
Lees meer

Moodcamp

Op 7 februari 2018 organiseert VWS een Moodcamp in het kader van de campagne ‘Hey! Het is oké’. Moodcamp is een Obstacle Run van ongeveer 2 km lang op landgoed Mariënwaerdt in Beesd (Gelderland). De hindernissen staan symbool voor gevoelens en symptomen van depressie. Inschrijven voor het event gaat via de website www.moodcamp.nl. Hier is ook meer informatie over het event te vinden. Het Moodcamp heeft ruimte voor 1000 deelnemers, dus het is bij de tickets op=op.
Lees meer

Jonge ervaringsdeskundigen geven advies over begeleiding psychisch kwetsbare studenten

Waarom verlaten jongeren met psychische problemen voortijdig het onderwijs? Wat valt te leren van goede voorbeelden? In het Rotterdamse project Koplopers brengt een jongerenteam van ervaringsdeskundigen met diverse achtergronden knelpunten en succesfactoren in kaart.
Lees meer

Beurs voor studeren in buitenland

VSBfonds gelooft in diversiteit en vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Studeren met een functiebeperking betekent meestal dat het extra moeilijk is om in het buitenland te studeren of onderzoek te doen. Extra moeilijk betekent vaak ook extra duur. Daarom kunnen studenten met een functiebeperking een hoger beursbedrag aanvragen. Aanvragen kan tot 1 maart 2018.
Lees meer

Europa moet meer aandacht hebben voor inclusie


Op 30 november 2017 steunde de meerderheid van het Europees Parlement de resolutie van Europarlementslid Helga Stevens om vanuit Europa voluit te investeren in de inclusie van mensen met een handicap. Het Europees parlement vraagt meer inspanningen onder meer op het vlak van toegankelijkheid, gelijkheid, onderwijs en sociale bescherming.
Lees meer

Dyslexie en lettertypes: hoe zit het nu?

Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen. Ongeveer vijf procent van de bevolking heeft dyslexie. Op basis van een studie van de wetenschappelijke literatuur, schreef het SIHO een bijdrage over de effecten van (specifiek ontwikkelde) lettertypes op de leesprestaties van lezers met en zonder dyslexie.
Lees meer

Diversen

Blog over de participatiesamenleving en hokjesdenken. Laat als overheid zien dat je gelooft in talenten van mensen met een beperking. 'Goed voorbeeld doet goed volgen'.
Naar de blog

09.03.2018  | Rotterdam
21.03.2018 | Ede
Nationale Dyslexie Conferentie | Lexima Academie

25.06-27.06.2018 | Utrecht
Diversity and inclusion | EFYE

Zie voor meer conferenties ook in het buitenland:

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2018, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp