Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

7 september 2017

Training studeren met dyslexie en dyscalculie

3 oktober 2017

Regiobijeenkomst Begeleiden studenten met psychische klachten Wageningen

10 oktober 2017

Regiobijeenkomst Begeleiden studenten met psychische klachten Enschede

12 oktober 2017

Regiobijeenkomst Begeleiden studenten met psychische klachten Den Haag

09 november 2017

Training toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking. Wat zijn de mogelijkheden?

11 januari 2018

Basistraining studeren met een functiebeperking

5 februari 2018

Training waarborgen kwaliteit van beleid studeren met een functiebeperking

8 maart 2018

Training naar toegankelijk en inclusief onderwijs, tips voor docenten

10 april 2018

Training studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking.  Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits juli 2017

In deze nieuwsbrief leest u alles over de aankomende activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en nieuwtjes over studeren met een functiebeperking.

Dyslexieverklaringen nader verklaard

In de periode december 2016 - februari 2017 zijn interviews gehouden met onderwijsinstellingen over dyslexie op hun instelling. Daarbij is ook ingegaan op mogelijke verklaringen over het lage of juist hoge percentage leerlingen met dyslexie. Het rapport 'Dyslexieverklaringen nader verklaard' beschrijft de bevindingen uit deze interviews.
Lees meer

Ondersteuning bij invoering herziene protocol dyslexie in mbo

Op 21 juni 2017 werd het herziene protocol dyslexie voor het mbo gelanceerd tijdens de conferentie 'Grip op dyslexie in het mbo'. Het nieuwe protocol sluit meer aan bij de huidige werkwijzen in het mbo en bij de nieuwe wet- en regelgeving. Handicap + studie en CINOP Advies ondersteunen mbo-instellingen bij het gebruik van het dyslexieprotocol en het beleid rond dyslexie.
Lees meer

VN-proof hoger onderwijs: hoe kunnen instellingen en studenten hieraan bijdragen?

In 2016 is in Nederland het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in werking getreden. Ook het recht op inclusief onderwijs is hierin vastgelegd. Handicap + studie legt in twee infographics uit waarom Nederland het verdrag heeft ondertekend en geratificeerd, wie een belangrijke rol spelen en wat het verdrag betekent voor het hoger onderwijs. Ook worden vijf stappen beschreven om te komen tot inclusiever onderwijs.
Lees meer

Draaiboeken voor studentenbijeenkomsten over studeren met functiebeperking

Begin juli kwamen bij Expertisecentrum handicap + studie zeven leden van verschillende studentenplatforms langs: Schib van Hogeschool Windesheim, het Powerplatform van Hogeschool Rotterdam en het net opgerichte Limitless van de Hogeschool van Amsterdam. Samen met deze platforms ontwikkelt handicap + studie draaiboeken voor het houden bijeenkomsten over thema’s rondom het studeren met een functiebeperking.
Lees meer

Nieuw bestuur LSVb: maak toegankelijk onderwijs speerpunt in regeerakkoord

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur gaat volgend jaar strijden voor de toegang tot het hoger onderwijs. Voorzitter van de LSVb Tariq Sewbaransingh: ‘We maken ons ernstig zorgen over de groeiende tweedeling in het onderwijs. We roepen politieke partijen op om van toegang tot het hoger onderwijs een speerpunt in het nieuwe regeerakkoord te maken.’ Dit meldt de LSVb.
Lees meer

Nieuwe campagne: ouderejaars helpen beginnende studenten

Minister Bussemaker trekt de komende vier jaar een miljoen uit voor rolmodellen in het hoger onderwijs. Oudere studenten als rolmodel voor 'kwetsbare groepen' moeten helpen om de kansenongelijkheid te verkleinen. Vanaf januari 2018 kunnen hogescholen en universiteiten bij het ministerie een subsidieaanvraag doen.
Lees meer

Verandering privacywetgeving: consequenties voor ho

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) wordt op 25 mei 2018 vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Door de invoering van de AVG hebben organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen dan voorheen. Tijdens de regiobijeenkomsten van handicap + studie in juni 2017 gaf mr. Fleur Terpstra een presentatie over de consequenties voor het (hoger) onderwijs.
Lees meer

Accessibility in Microsoft

Studenten met een visuele beperking of dyslexie hebben vaak compenserende hulpmiddelen nodig om lessen te volgen, studiemateriaal te verwerken en examens af te leggen. Zoals Sprint, Kurzweil en Supernova. Minder bekend is dat Microsoft de laatste jaren ook erg inzet op digitale toegankelijkheid.
Lees meer

StudieTool: website ondersteunt studenten met chronische aandoening of beperking

StudieTool is een onderdeel van het project Samen Bouwen aan Participatie; een project dat wordt uitgevoerd met instellingssubsidie die door het ministerie van VWS is toegekend aan patiënten- en gehandicaptenorganisaties. StudieTool is een website en heeft als doel studenten met een chronische aandoening of beperking te ondersteunen om hen zoveel mogelijk aan de studie te houden of te krijgen.
Lees meer

Het bevorderen van gelijke onderwijskansen en sociale samenhang

Deze notitie geeft een samenvatting van adviezen over het bevorderen van gelijke onderwijskansen en sociale samenhang die de Onderwijsraad de afgelopen tien jaar opstelde.
Lees meer

Diversen

Vacature coördinator ICT bij Liliane Fonds: kandidaten met functiebeperking worden nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren
Lees meer

Enquête over ervaringen autisme met overstap van jeugd GGZ naar volwassenenzorg
Lees meer

Mini-symposium Vereniging Hogescholen op 4 oktober 2017: Diversiteit doet er toe
Lees meer

Congres Gepersonaliseerd Leren op 23 januari 2018 in Utrecht: ‘Future-proof uw onderwijs en sluit aan bij de behoefte van de student!'
Lees meer

Ter inspiratie: Volg je dromen! Choreografie Hand in hand, een man met één been en vrouw met één arm dansen samen een prachtig duet.
Naar het filmpje

Expertisecentrum handicap + studie wenst iedereen een fijne zomer toe!

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2017, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp