Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

24 november 2017

Webinar hoe kun je als docent bijdragen aan toegankelijk en inclusief onderwijs?

28 november 2017

Students with a disability - Europese uitwisseling

7 december 2017

Open Huis Expertisecentrum handicap + studie.

11 januari 2018

Basistraining studeren met een functiebeperking

5 februari 2018

Training waarborgen kwaliteit van beleid studeren met een functiebeperking

10 april 2018

Training studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking.  Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits november 2017

In deze nieuwsbrief leest u alles over de aankomende activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en nieuwtjes over studeren met een functiebeperking.

Open huis Expertisecentrum handicap + studie op 7 december 2017

Wie graag wil ontdekken wat Expertisecentrum handicap + studie het afgelopen jaar gedaan heeft en in 2018 gaat doen, is op 7 december 2017 van harte welkom in ’s-Hertogenbosch. Het Open Huis start met een lezing van Paul Verhaeghe. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Gent en schrijver van de boeken Identiteit, Autoriteit en De neoliberale waanzin. In zijn lezing gaat hij in op de uitdagingen waar studenten met een beperking voor staan in deze tijd, waar perfectie het nieuwe normaal is en succes de maatstaf voor alles. Hoe kunnen studenten+ dat rijmen met een opleiding, een diploma, een baan? Verder zijn er tijdens het Open Huis tal van themasessies over studeren met een functiebeperking.
Lees meer

Webinar hoe kun je als docent bijdragen aan toegankelijk en inclusief onderwijs?

Op 24 november (12.30-13.15 uur) is er een gratis webinar voor docenten over toegankelijk en inclusief onderwijs. Docent Marloes Vlind (Vrije Universiteit), adviseur Judith Jansen (Expertisecentrum handicap + studie) en een student beantwoorden vragen en geven tips. Heb je vragen over jouw rol als docent en het toegankelijk en inclusief maken van jouw onderwijs? Loop je tegen bepaalde dingen aan? Neem dan deel aan dit webinar! Deskundigheidsbevordering vanachter je eigen bureau!
Lees meer

Kaarten voor begeleiding bij dyslexie, dyscalculie, AD(H)D en autisme

Expertisecentrum handicap + studie heeft vier kaarten ontwikkeld over functiebeperkingen die veel voorkomen. De kaarten zijn ontwikkeld voor docenten en andere professionals die een rol vervullen in de begeleiding van studenten met een functiebeperking. De kaarten geven inzicht in positieve en belemmerende kenmerken en bieden tips om studenten met deze functiebeperkingen te ondersteunen.
Lees meer

Nieuw begeleidingsprogramma voor studenten met dyslexie

'Wijzer op weg. Studeren en dyslexie' is een wetenschappelijk onderbouwd begeleidingsprogramma, uitgewerkt door projectmedewerkers werkzaam aan Hogeschool Thomas More (Vlaanderen). Het is  bedoeld om studenten met dyslexie in het hoger onderwijs gericht te begeleiden op het vlak van studie- en schrijfvaardigheden.
Lees meer

De studievoortgang van dyslexie onderzocht

Internationale cijfers tonen aan dat studenten met dyslexie steeds meer instromen in het hoger onderwijs. Een belangrijke vraag rijst of studenten met dyslexie even goed door- en uitstromen in het hoger onderwijs als hun medestudenten. Een longitudinale studie over studeren met dyslexie in het hoger onderwijs aan de vakgroep Experimentele psychologie van de Universiteit Gent volgde 100 studenten met dyslexie en 100 studenten zonder dyslexie gedurende hun studies.
Lees meer

Training studiegedrag en studievaardigheden voor het hbo

Masterstudent Cuny de Nie ontwikkelde een training over studiegedrag en studievaardigheden voor hbo-studenten. Deze is vrij toegankelijk via Wikiwijs van Kennisnet. De training is bestemd voor studenten met AD(H)D maar ook voor andere studenten van 16 - 26 jaar. De zogenaamde executieve functies zijn pas rond het 26e levensjaar uitontwikkeld. Met de training kunnen studenten bewust aandacht besteden aan de zwakkere functies en manieren zoeken om toch zo goed mogelijk te kunnen studeren. De training is ook informatief voor docenten en begeleiders.
Lees meer

Studeren met psychische problemen: NJR geeft voorlichting in hoger onderwijs

De Vereniging Nationale Jeugdraad (NJR) heeft sinds oktober 2015 jongeren bijeengebracht die zelf ervaring hebben met psychische problemen en hiervoor een behandeling hebben gehad binnen de jeugd-GGZ. Deze jongeren geven voorlichting, ook binnen het hoger onderwijs. De vraag staat centraal hoe jongeren met psychische problemen optimaal kunnen participeren.
Lees meer

Geef jongeren met een chronische aandoening probeerruimte

Alle jongeren moeten de ruimte hebben om dingen uit te proberen. Ook jongeren met een chronische aandoening. Student Robin Kok heeft taaislijmziekte en is ambassadeur van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief namens 700.000 andere jongeren met een chronische aandoening. Zij sprak met Rens Raemakers, het jongste Tweede Kamerlid, en Diana Monissen, Voorzitter raad van bestuur Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, over jongerenparticipatie en de overgang van school naar werk.
Lees meer

Hoogleraar autisme - er zijn te weinig bewezen effectieve behandelingen autisme

Kinder- en jeugdpsychiater Wouter Staal wil dat er meer bewezen effectieve interventies beschikbaar komen voor kinderen en jongeren met autisme. Dit hoopt hij vanaf mei 2018 te bereiken met zijn nieuwe leerstoel aan de Universiteit Leiden.
Lees meer

Vloggen en bloggen over de toegankelijkheid van het onderwijs

Expertisecentrum handicap + studie inspireert professionals en studenten door ervaringen te delen over toegankelijk hoger onderwijs. Dit doen we door blogs en vlogs te verzamelen en te verspreiden via www.studieprocesinbeeld.nl. Neem een kijkje op deze website en laat een reactie achter of vlog of blog zelf mee.
Lees meer

Diversen

Vlog Studeren met een beperking of ziekte: kennismaken met medestudenten
Naar het filmpje

Stagiairs gezocht voor onderzoeksprojecten rond 21ste-eeuwse vaardigheden en Bildung
Naar de vacature

Internationale conferentie Disability Studies 30 november - 2 december 2017
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2017, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp