Beste ,

Vandaag viert de NAVO haar 75e verjaardag. Sterke internationale samenwerking blijft essentieel voor onze veiligheid, net zoals een sterk Europa. Want in steeds meer landen winnen radicaal-rechtse partijen aan invloed met een agenda van valse nostalgie en angst voor de ander.

De gevolgen van samenwerken met dat soort ultrarechtse partijen sijpelen de laatste weken door de kieren van de stilstaande formatie. In de Tweede Kamer dreigt NSC de transgenderwet te torpederen, in de Eerste Kamer dreigt de verhoging van de AOW en het minimumloon te sneuvelen en schoven VVD, PVV, en BBB de sluiting van de gaskraan in Groningen bijna zomaar naar de lange termijn. Te midden van deze uitdagingen laten onze politici zien waar we als GroenLinks en Partij van de Arbeid voor staan: de vastberaden strijd voor een eerlijke, rechtvaardige samenleving. Felgroen en knalrood. 

Samen kunnen we onze natuur beschermen en pal staan voor onze rechten en democratie. Samen staan we sterk in een steeds onveiliger wereld. Dat doen we niet zonder jou! Beslis mee over het verkiezingsprogramma, onderteken een petitie, kom naar het congres, of loop met ons mee op Dag van de Arbeid. Je vindt het allemaal in deze nieuwsbrief. 

Lisa Westerveld komt op voor kwetsbare jongeren 💬

Jongeren komen getraumatiseerd uit instellingen die juist een veilige plek voor hen hadden moeten zijn. Soms zelfs met fatale gevolgen. Op 12 maart presenteerde Jason Bhugwandass zijn onderzoeksrapport over afdelingen binnen de gesloten jeugdzorg. In het rapport staat hoe schrijnend de situatie al vele jaren is - en hoe slecht er geluisterd wordt naar de mensen die er de dupe van werden. Lisa Westerveld strijdt al sinds het begin van haar Kamerlidmaatschap voor verbetering. "Het is de hoogste tijd dat politieke partijen naar zichzelf gaan kijken en lessen gaan leren om te voorkomen dat het patroon zich herhaalt."

👉 Bekijk Lisa's bijdrage

Loop mee op 1 mei: Dag van de Arbeid 

Over de hele wereld vieren we op 1 mei de successen van de arbeidersbeweging, maar strijden we óók voor wat beter moet, zoals een hoger minimumloon en gelijke behandeling. Wij lopen die dag mee met de mars van de FNV, ga je mee? We verzamelen om 14.00 uur (locatie wordt nog bekend gemaakt) en lopen vanaf 14.30 uur naar het Martin Luther King Park. Sluit je aan! 

👉 Meer info

Herinnering: wat vind jij van ons verkiezingsprogramma? 🗳️

Tot dinsdag 9 april 11:00 kun je online stemmen over de amendementen op het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen. Mis deze kans niet om direct invloed uit te oefenen op ons gezamenlijke verkiezingsprogramma voor Europa!

Je kunt kiezen welke thema’s belangrijk zijn voor jou, of je kunt natuurlijk over alle amendementen stemmen. De stemcode heb je vorige week in je mailbox ontvangen. Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen.

In gesprek met onze leden over Israël - Palestina 👥

Op 26 maart voerden zo’n dertig leden van GroenLinks en PvdA in Utrecht een gesprek over Israël en Palestina. De insteek van de avond was tweeledig. We stonden stil bij de inzet van GroenLinks-PvdA. Er was ruimte om gedachten hierover te delen met Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. Daarnaast was het belangrijk om het onderlinge gesprek tussen leden met verschillende perspectieven, ervaringen, en geschiedenissen rondom dit onderwerp te faciliteren in kleine groepjes.
We willen graag meer leden de kans geven aan deze gesprekken deel te nemen. Heb je hier als lid interesse in? Laat dan je gegevens achter in dit formulier.

Wij lezen, kijken en luisteren... 👀

  • De Helling: In dit lentenummer van De Helling graven we de linkse strijdbijl op. We bespreken onderwerpen van de klassenstrijd en kapitalisme tot het succes van extreemrechts op sociale media. 
  • De maidenspeech van Mikal Tseggai: Tijdens haar eerste speech in de Tweede Kamer gaat Mikal in op groeiende ongelijkheid op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, en in de samenleving als geheel. Luister de hele speech hier
  • Het boek van Bas Eickhout: In zijn boek 'Groen Realisme' laat Bas zien hoe Europa een omslag moet maken voor een rechtvaardige en groene samenleving. Hij presenteert het donderdag 18 april in boekhandel Broese in Utrecht. Meld je snel aan!
  • Armoede uitgelegd aan mensen met geld: Het nieuwe boek van Tim 'S Jongers ligt vanaf 21 mei in de boekhandel, maar je kunt het nu al reserveren.
  • 75 jaar NAVO: In deze vijfdelige serie van podcast De Dag: Het Bondgenootschap duiken ze in de geschiedenis en wordt in iedere aflevering een bondgenoot uitgelicht.

Agenda 🗓️

Het is al bijna zo ver: over ruim 2 weken komen we bij elkaar tijdens ons partijcongres in Apeldoorn. Er wordt steeds meer bekend over het bomvolle programma. Dit wil je niet missen! Heb jij je al aangemeld?

Dit was 'm weer. Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar vragen@groenlinkspvda.nl. 

Tot over twee weken! 👋

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.