Beste ,

We blikken deze week terug op het formatiedebat, we blikken vooruit op de Europese verkiezingen, en alles daar tussenin. Veel plezier met deze nieuwe nieuwsbrief van GroenLinks-PvdA!

Formatiedebat 💬

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateur. Er lijkt nu echt een kabinet aanstaande dat voor een belangrijk deel leunt op de PVV. Wat ons betreft is het daarmee geen normale formatie. Wij blijven markeren dat dit de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis is dat er wordt geformeerd door een radicaalrechtse partij – een partij die antidemocratisch is, groepen mensen in onze samenleving uitsluit en niks opheeft met de rechtsstaat.

Kijk hier een deel van de bijdrage van Frans Timmermans

Maar we willen ook iets dóen. En de mogelijkheid daartoe dient zich binnenkort aan!

Want de Europese verkiezingen (over precies 10 weken!) zijn hét moment om te stemmen voor een Europa van hoop en verbondenheid, het moment om je uit te spreken voor een groene en sociale koers.

Een hoop mensen zijn dat grondig met ons eens: gisteren en vandaag alleen al meldden zich meer dan 100 mensen zich aan als lid van GroenLinks of PvdA. Welkom bij de club(s)! ❤️💚

Bas en de boze boeren 🚜

Hoe komt het dat boeren aan de ene kant ontzettend veel EU-subsidies ontvangen, maar tegelijkertijd zo vaak protesteren tegen het beleid van diezelfde EU? In het klimaatcollege van Bas Eickhout neemt onze lijsttrekker voor de Europese verkiezingen je in een vogelvlucht mee door het landbouwbeleid en beantwoordt hij onder meer of het eigenlijk terecht is dat boeren zo boos zijn. Nu te zien op YouTube!

Nieuws uit het Europees Parlement: de anti-uitbuitingswet 💪

Oeigoeren in China maken onder dwang onze kleding, in Zuid-Amerika worden dagelijks voetbalvelden aan tropisch regenwoud gekapt, en westerse oliemaatschappijen bouwen in Afrika pijpleidingen dwars door kwetsbaar natuurgebied – je hoeft de krant maar open te slaan om voorbeelden te zien van grote bedrijven die mens en milieu aan hun laars lappen. Wat kunnen we daartegen doen?

De nieuwe Europese anti-uitbuitingswet van Europarlementariër Lara Wolters steekt een stokje voor deze praktijken. "Zeggen dat je wat doet, is niet hetzelfde als echt wat doen. Je moet door greenwashing heen kunnen prikken." Lees de blog op onze website.

Suzanne Kröger legt uit wat het nieuwste klimaatrapport betekent 🌍

Deze week kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met een nieuw rapport. De conclusie? We moeten harder aan de bak! En ja, dat wisten we eigenlijk al wel. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat het ook gaat gebeuren? En, misschien wel net zo belangrijk: hoe zorgen we ervoor dat het ook eerlijk gaat? Kamerlid Suzanne Kröger legt het uit in deze video op Instagram.

Wij lezen, kijken en luisteren... 👀

De wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en PvdA hebben een nieuwe podcastserie! In De Linkse Revolte verkennen Noortje Thijssen, Tim 'S Jongers, Janneke Holman en Hans Rodenburg wat er nodig is om links weer tot de dominante politieke beweging van Nederland te maken. De eerste twee afleveringen staan inmiddels online. Over klassestrijd en de net-niet-elite en over... diefstal bij zelfscankassa's. Ordinair jatten of stil verzet tegen het grootkapitaal? In De Linkse Revolte hoor je het allemaal! Luister op Spotify, Vriend van de Show, of waar je ook je podcast luistert.

Cultuurnetwerk 🎨

Cultuurminnende GroenLinksers én PvdA'ers opgelet! Wist je dat GroenLinks en PvdA sinds kort een gezamenlijk Cultuurnetwerk hebben?

Wees welkom bij de volgende bijeenkomst van het Cultuurnetwerk GroenLinks-PvdA op zaterdag 23 maart in Deventer. Op de agenda onder andere cultuureducatie, talentontwikkeling en toegankelijkheid. Meer info: cultuur.pvda.nl. Aanmelden doe je hier.

Agenda 🗓️

Dit was 'm weer. Deze nieuwsbrief wordt geschreven door Landelijk Bureau GroenLinks en het partijbureau van de Partij van de Arbeid. Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar vragen@groenlinkspvda.nl. 

Tot over twee weken! 👋

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.