Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
Gemeente Groningen
 
Nieuwsbrief gemeente Groningen
 
 
11 maart 2022
 
 
 
Stemmen tijdens de verkiezingen woensdag 16 maart
Woensdag 16 maart is het zover! Dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U kunt meebeslissen wie er in de gemeenteraad van onze gemeente komen. U kunt ook al op maandag 14 en dinsdag 15 maart uw stem uitbrengen in 16 stembureaus. Neem in ieder geval altijd uw stempas én een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau.

Wat zijn de openingstijden?
De stembureaus zijn op maandag, dinsdag en woensdag geopend van 07.30 – 21.00 uur. Voor vroege stemmers is op woensdag 16 maart het stembureau in de hal van het Hoofdstation al om 6.30 uur open. 
 
Waar kunt u stemmen?
U kunt via onze website een overzicht vinden van alle stembureaus. In deze lijst kunt u ook de datum dat u gaat stemmen aanvinken om te zien welke stembureaus geopend zijn op welke dag.
 
Gratis met de verkiezingstaxi
Bent u slecht ter been maar wilt u wel zelf gaan stemmen? Maak dan gebruik van de gratis verkiezingstaxi! De gratis taxi rijdt op alle drie de verkiezingsdagen. De taxi is bedoeld voor inwoners die vanwege een beperking of door hun leeftijd moeilijk zelf naar het stembureau kunnen komen.
 
Hoe werkt het?
De verkiezingstaxi haalt u thuis op en brengt u naar een goed toegankelijk stemlokaal in de buurt. Na het stemmen brengt de chauffeur u weer naar huis. De tijden die u afspreekt zijn richttijden. Dit betekent dat de taxi iets eerder of later kan voorrijden. Een mondkapje is verplicht in de taxi.
 
Verkiezingstaxi nodig?
Maak op tijd een afspraak. Dit kan tot woensdag 16 maart 12.00 uur ‘s middags. Voor een afspraak kunt u bellen met: 088 – 339 4850 of mailen onder vermelding van Verkiezingstaxi 2022, ophaaladres en adres stemlocatie.

College wil strenger handhaven op verhuren woonruimte
Het college van B&W wil strenger handhaven op het verhuren van woonruimte als tijdelijk verblijf. Dit mag voor een periode van vier maanden, maar je huis structureel zo verhuren mag niet. Het college wil hiervoor bestuurlijke boetes inzetten. Je gehele woning toeristisch verhuren via bijvoorbeeld Airbnb mag straks maximaal 30 nachten per jaar, stelt het college voor. Zo moet overlast voor omwonenden voorkomen worden. Lees de brief aan raad.
 
Doorontwikkeling huidige buslijnen beste optie voor betere bereikbaarheid Zernike
Gemeente en provincie Groningen hebben in 2020 en 2021 laten onderzoeken hoe de bereikbaarheid van de Zernike Campus met het OV beter kan. B&W en Gedeputeerde Staten concluderen nu dat doorontwikkeling van de huidige buslijnen naar hoogwaardig openbaar vervoer (OV) de meeste kansen heeft. Bij hoogwaardig OV kun je denken aan een ander type bussen en/of bussen die kort achter elkaar rijden. Dagelijks reizen gemiddeld 75.000 mensen naar de Zernike Campus. Zie voor meer informatie de meest recente besluiten op onze website. 
 
Gemeente begint experiment met uitgebreide hulp aan dakloze jongeren
Het college wil stichting WerkPro subsidie geven voor een experiment waarbij vijf
(bijna) dakloze jongeren tussen 18 en 21 jaar hulp krijgen op het gebied van wonen, werk en inkomen. De jongeren krijgen een jaar lang 1050 euro per maand op hun rekening. Door het creëren van een stabiele situatie verwacht de gemeente dat deze jongeren de rust krijgen om aan hun
problemen én hun toekomst te werken. Deze jongeren krijgen geen (financiële) hulp van hun ouders. Lees ook de brief aan de raad.
 
College wil bijverdienen in de bijstand mogelijk maken
Het moet in de gemeente Groningen lonender worden om de overstap te maken van een bijstandsuitkering naar betaald werk. Bijvoorbeeld door te kunnen bijverdienen in de bijstand. De gemeente gaat onderzoeken hoe dit het beste kan. Lees de brief aan de raad.
 
Onderzoek naar ondermijnende criminaliteit in Groningen
Het college heeft het onderzoek naar ondermijnende criminaliteit in onze gemeente naar de raad gestuurd. De onderzoekers concluderen dat we in onze aanpak vooruitgang hebben geboekt, maar dat onze organisatorische slagkracht knelt. Ook kunnen we onze informatiepositie verbeteren door bijvoorbeeld vaker een Bibob-toets te doen. De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de gemeente de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.

Ondertekening overeenkomst Dierennoodhulp.
Vandaag hebben Co’tje Admiraal Directeur van de Dierenbescherming en wethouder Inge Jongman van dierenwelzijn handtekeningen gezet onder een overeenkomst voor dierennoodhulp. De ondertekening was in Natuurpaviljoen ’t Groene Hart in het Stadspark. Wethouder Jongman: ‘in onze gemeente hebben wij oog voor dieren, of het nu gaat om huisdieren of dieren in het wild. Ze spelen een belangrijke rol in onze levens en verdienen zorg en aandacht. Daarom is het sluiten van dit convenant belangrijk.’ Lees verder op onze website.
 
Campagne YouChoose tegen wapenbezit onder jongeren
Om het wapenbezit onder jongeren tegen te gaan, start in Groningen de campagne YouChoose. Deze campagne stelt jongeren voor de keuze: Wil je indruk maken bij je vrienden door een (steek)wapen te dragen? Of wil je respect krijgen voor je talenten? De officiële aftrap van YouChoose was op vrijdag 4 maart bij de soos van WIJ Groningen in Lewenborg. Daar onthult burgemeester Koen Schuiling de eerste QR-tegel van de campagne. Lees verder op onze website.
 
Woonmanifestatie Bouw Anders
Kwaliteit in architectuur, leefomgeving en typologie. En dat dan graag ook duurzaam, groen en betaalbaar. Dat is de doelstelling van Bouw Anders, de woonmanifestatie van de gemeente Groningen. Vandaag fietsen deelnemers aan Bouw Anders langs voorbeeld locaties in Groningen voor het opdoen van inspiratie. Wethouder Roeland van der Schaaf: ‘Met Bouw Anders gaan we op zoek naar nieuwe woningen en woonconcepten die diversiteit en kwaliteit toevoegen.’ Lees verder op onze website.
 
Moment van bezinning en solidariteit voor Oekraïne
De oorlog en de stroom vluchtelingen die het thuisland verlaat, raakt Groningers.
De oorlog in Oekraïne en de stroom vluchtelingen die het thuisland verlaat, raakt Groningers. Daarom organiseert de gemeente Groningen op zaterdag 12 maart in de Martinikerk een moment van bezinning en solidariteit voor Oekraïne. Deze bijeenkomst is voor iedereen die Oekraïne wil steunen. Het programma bestaat uit een officieel gedeelte met een toespraak en muzikale omlijsting, daarna is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en samen te zijn. Meer informatie op onze website.
 
 
 
 
Snel naar:
- website gemeenteraad
- gemeente.groningen.nl/wijken
- bekendmakingen en regelingen
- contact opnemen

Sociale media
Volg ons ook op de socials. We zitten op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn.



Neem ook een abonnement op een nieuwsbrief voor jouw buurt
Naast 'Nieuwsbrief gemeente Groningen' verstuurt de gemeente ook wekelijks Nieuwsbrief Centrum, - Oude Wijken, - West, - Oost, - Zuid, - Haren en - Ten Boer. Met nieuws voor jouw wijk of dorp, aangevuld met nieuws voor de hele gemeente. Neem een abonnement. Op onze website lees je hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â