Gemeente Groningen
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
Gemeente Groningen
 
Nieuwsbrief gemeente Groningen
 
 
 
 
 
Coronamaatregelen voor een veilige en bereikbare binnenstad
Nu de landelijke coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, wordt het ook in de binnenstad van Groningen drukker. De ruimte is hier beperkt. Voor een veilige en bereikbare binnenstad, waarin bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, moet de gemeente nieuwe maatregelen nemen. Samen met de horeca en andere ondernemers heeft de gemeente afspraken gemaakt. Het basisidee is dat voetgangers en fietsers de ruimte moeten hebben, zodat zij op een veilige manier naar en door de binnenstad kunnen bewegen en ook veilig naar winkels en horecagelegenheden kunnen gaan. De nadruk in deze nieuwe fase, die de gemeente samen met ondernemers uitwerkt, ligt op houd afstand en voorkom en vermijd drukte.  

Een van de maatregelen is dat winkelstraten met veel voetgangers en weinig ruimte met ingang van maandag 1 juni tussen 12.00 en 19.00 uur worden afgesloten voor fietsers. Het gaat o.a. om de Guldenstraat, Vismarkt, Akerkhof, Brugstraat, Zwanestraat en Stoeldraaierstraat.

Folkingestraat, Ubbo Emmiusstraat en Werkmanbrug 24/7 verboden voor fietsers
De Folkingestraat, Ubbo Emmiusstraat, H.N. Werkmanbrug en Trompbrug zijn vanaf 1 juni 24 uur per dag verboden voor fietsers. Fietsers kunnen over de Emmabrug, Herebrug en Oosterbrug. Op verschillende plekken in de stad komen extra fietsenrekken. Kijk voor meer informatie hierover op onze website. Aan de Stationsweg komen tijdelijk bushaltes. Daarvoor wordt de Stationsweg afgesloten voor autoverkeer en deels voor fietsers.

Voetgangers houden in de drukkere winkelstraten zoveel mogelijk rechts of volgen de aangegeven routes. En samen met horecaondernemers bekijkt de gemeente welke mogelijkheden er in de binnenstad zijn voor terrassen. Kijk voor alle maatregelen op onze website.

De terrassen gaan weer open
Vanaf maandag 1 juni mogen de terrassen in de gemeente weer open. Dat zal voor veel mensen een heerlijk moment zijn. De horecaondernemers staan te popelen om hun deuren weer te mogen openen. Toch blijft het devies: houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.

Er geldt voor het terras buiten geen maximum aantal bezoekers. Wel moet iedereen aan een tafeltje zitten en geldt de 1.5 meter afstand voor bezoekers die geen gezin vormen en/of geen tweetal zijn. Volg de aanwijzingen van de horeca. En vergeet niet te reserveren als je binnen wilt eten. Op de gemeentelijke website staan de tijdelijke regels voor de horecaondernemers. Lees het artikel op onze website.

Gemeenteraad wil geld voor omwonenden van zonneparken
Omwonenden van nog te bouwen zonne- en windparken moeten financieel meeprofiteren van de energieopbrengsten. Dat is de wens van de Groningse gemeenteraad. De raad heeft het college de opdracht gegeven met een voorstel te komen om dat mogelijk maken. Lees het artikel op onze website.

Contouren nieuw Kindcentrum Ten Boer duidelijk zichtbaar
De contouren van het nieuwe Kindcentrum in Ten Boer zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. Loopt alles volgens planning, dan opent het Kindcentrum na de herfstvakantie. Dit gebouw biedt straks huisvesting aan OBS De Huifkar, CBS De Fontein en kinderopvang Kids2b. IJsvereniging Kaakheem krijgt een nieuw gebouw naast het Kindcentrum. De Sportlaan en een deel van de Riekele Prinsstraat richten we opnieuw in, om het verkeersveiliger te maken.

Het gebouw wordt uiteraard aardbevingsbestendig gebouwd. Het dak op de 1e en 2e verdieping wordt bedekt met zonnepanelen. Hierdoor wordt het een bijna energieneutraal gebouw (BENG), gasloos en het voldoet gemiddeld aan de eisen van Frisse Scholen klasse B waardoor het Kindcentrum een goede luchtkwaliteit krijgt.

Nieuwe plek voor hulp bij werk en scholing in oostelijk deel van de stad
Op 2 juni opent de directie Werk & Participatie van de gemeente Groningen een locatie in de Wegwijzer in Beijum. Hier kunnen alle inwoners uit de buurt terecht voor hulp op het gebied van werk, maatschappelijke activiteiten of het volgen van een opleiding. Met het openen van een locatie in het oostelijk deel van de stad wil de gemeente beter bereikbaar en toegankelijk zijn voor haar inwoners in dat gebied. Lees het artikel op onze website.

Meer laadpalen om elektrisch rijden te stimuleren
De gemeente Groningen wil elektrisch rijden stimuleren. Belangrijk daarbij is dat mensen gebruik kunnen maken van een elektrische laadpaal dicht bij hun huis. Daarom breidt de gemeente het aantal openbare laadpalen de komende jaren uit. De mogelijke locaties voor nieuwe laadpalen zijn nu in kaart gebracht. Bewoners en forenzen zijn van harte uitgenodigd om te reageren op deze plankaart. Lees het artikel op onze website.

Gemeente Groningen blijft ook tijdens coronacrisis investeren
Het college van B&W kiest ervoor om tijdens en na de coronacrisis te blijven investeren in de gemeente. Volgens het gemeentebestuur is het juist in deze tijd belangrijk dat de gemeente focust op de lange termijn en er is voor haar inwoners. Dat is te lezen in de voorjaarsbrief die het college donderdag naar de raad stuurde. Lees het artikel op onze website.

Nota ‘De sociale basis in Groningen - Harmoniseren en verder’ open voor inspraak
De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners regelmatig contact onderhouden met buurtgenoten op een manier die bij hen past. Het gaat hierbij om informele én formele contacten. Dit kan zijn tussen mensen, maar je kunt hierbij ook denken aan netwerken en organisaties in de Groninger samenleving. Dit noemen wij ook wel de sociale basis. Als gemeente willen we, waar nodig en mogelijk, deze sociale basis versterken.

Met de nota De sociale basis in Groningen - Harmoniseren en verder brengen we het beleid van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer samen tot één beleid. Het college van B&W heeft de conceptnota vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Reageren op deze nota kan tot en met 1 juli. Kijk voor meer informatie op onze website.

Extra groen voor gebied Antwerpenweg – Gideonweg
In het gebied langs de Antwerpenweg en Gideonweg op bedrijventerrein Zuidoost in Groningen komen dit najaar 80 nieuwe bomen en 180 struiken. Het nieuwe groen vervangt 51 populieren die hier niet meer veilig kunnen blijven staan. De bomen, van ruim 50 jaar oud, laten regelmatig takken vallen. Op deze plek zou hierdoor letsel en schade kunnen ontstaan. Lees het artikel op onze website.

Bewoners De Sitterstraat werken samen aan groene, mooie straat
Een sfeervolle groene jaren dertigstraat, dat is de De Sitterstraat in Helpman. En de straat is nóg mooier geworden: 21 bomen kregen een ‘boomtuin’. De gemeente haalde tegels eruit, leverde aarde en de basisbeplanting, de bewoners maken het af met eigen groen. Lees het artikel op onze website.

Raad vaker in gesprek met inwoners over versterking
De Groningse gemeenteraad wil vaker met inwoners in gesprek over de voortgang van de versterkingsoperatie. Dat bleek woensdag 20 mei bij de bespreking van het Lokaal Plan van Aanpak versterkingsopgave met de gemeentelijke plannen om huizen te versterken in verband met de aardbevingen. Lees het artikel op onze website.

Koninklijke onderscheiding voor gemeentelijk woordvoerder en speechwriter
Een bijzonder decoratiemoment in het stadhuis aan de Radesingel: burgemeester Koen Schuiling reikte vorige week vrijdag een Koninklijke onderscheiding uit aan een medewerker van de gemeente Groningen die de afgelopen jaren vele van deze uitreikingen voorbereidde: Niko Beets. Beets ontving de onderscheiding bij zijn pensionering.  Lees het artikel op onze website.

Groene daken moeten hittegolf in Helpman draaglijker maken
De Troelstralaan in Helpman is een ‘groene’ straat. Aan beide kanten van de weg staan bomen en in de meeste voortuinen staan heggen, planten en soms ook een boompje. Toch werd het er afgelopen zomer tijdens een hittegolf extreem heet. Zo heet zelfs, dat bewoner René Notenbomer niet altijd zijn hond kon uitlaten.

"Overdag was de straat te heet voor z’n pootjes, hij kon er niet op lopen", vertelt René. "Vervolgens kun je daarover gaan klagen, of je probeert er iets aan te doen. Ik kies dan voor het laatste", zegt René. Lees het artikel op onze website.

Hoofdstation moet in totaal 17.500 fietsparkeerplekken krijgen
Aan de westkant van Hoofdstation, onder en bij het Emmaviaduct, moeten nieuwe fietsparkeerplekken komen. Dat stelt het college voor aan de raad.

Deze fietsparkeerplekken worden aangesloten op een systeem waardoor fietsers kunnen zien waar er nog plek is. En in de ondergrondse fietsenstalling die aannemer Strukton gaat bouwen, kunnen niet 5.000 fietsen, maar 6.000 fietsen gestald worden. Dit betekent wel dat er 1.000 fietsparkeerplekken bij moeten komen. Hierdoor zullen er in 2023 bij het station 17.500 fietsparkeerplekken zijn. Nu zijn dat er 10.000. De kosten voor de extra fietsenrekken inclusief de uitbreiding van het systeem zijn 450.000 euro. Lees ook het raadsvoorstel.
 
Woonvisie: Samen maken we wonen in de gemeente Groningen nog beter
Groningen staat voor een forse opgave op het vlak van wonen. Dat zit in de aantallen maar ook in de kwaliteit en toekomstbestendigheid van onze woningen en woonomgeving.

Wethouder Roeland van der Schaaf: "Alles wat we nu bouwen, zal de komende jaren de aantrekkelijkheid van onze gemeente bepalen. We doen er goed aan die forse opgave met liefde en aandacht te omarmen. Dat doen we in de woonvisie aan de hand van vijf punten." Lees het artikel op onze website.

Gemeente reserveert 2,7 miljoen uit saldo jaarrekening voor buffer corona
Het college van B&W van de gemeente Groningen stelt voor om 2,7 miljoen uit het positieve rekeningresultaat van 2019 in te zetten om meer draagkracht te genereren voor de financiële gevolgen van de coronacrisis.

Wethouder Financiën Paul de Rook geeft aan: ”De gemeente legt hiermee een begin van een coronabuffer aan. Het bedrag van 2,7 miljoen is helaas bij lange na niet toereikend. We verwachten de komende weken meer duidelijkheid over de financiële gevolgen van de crisis op onze gemeente. Hoe groot de totale financiële impact zal zijn op onze gemeente is nu nog lastig te bepalen, maar dat deze er is, is zeker.” Lees het artikel op onze website.

Werk-leerbedrijf iederz verhuist naar Bornholmstraat
Het college van B&W kiest voor nieuwbouw van iederz aan de Bornholmstraat. De reden hiervoor is  dat de huidige panden van iederz (aan de Peizerweg en de Van der Hoopstraat) gedateerd zijn en op korte termijn groot onderhoud vragen.

Naast de bouwtechnische redenen is er ook een andere essentiële reden om te verhuizen. iederz ontwikkelt zich van een organisatie met alleen beschutte werkplekken naar een leer-werkorganisatie die gericht is op werk én ontwikkeling met een grotere diversiteit aan werkzaamheden. Lees het artikel op onze website.

Verordening fietsparkeren: maximale parkeertijd fietsen
Met de verordening ‘fietsparkeren 2020’ krijgt het college de bevoegdheid een gebied aan te wijzen waar een maximale fietsparkeerduur van vier weken gaat gelden. Staat een fiets langer dan de vastgestelde stallingsduur ongebruikt in het gebied, dan wordt deze fiets verwijderd en afgevoerd naar het Fietsdepot.

Het college van B&W stelt de raad voor om vanaf het najaar te beginnen met het opruimen van de overlast gevende fietsen. Lees het artikel op onze website.

“We zijn nu eigenlijk echte buitenkinderen geworden”
Vanwege de corona-uitbraak zijn alle activiteiten van het WIJ-jongerenwerk sinds halverwege maart geschrapt. In het gebied Ten Boer zijn daarmee de maandelijkse uitjes van de ‘Jongerenclub Garmerwolde’ van de baan, evenals die van ‘Het Treffertje’ uit Thesinge. Geen ‘Blister’ meer voor de 16-plussers, geen activiteiten meer in het Dorpshuis Ten Boer en geen uitje naar de Huttenheugte met ‘To Be Jong’.

Jongerenwerkers Nikki en Kim van WIJ zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze zijn sindsdien juist veel op straat te vinden. Dit om contact te houden met hun doelgroep, op de hoogte te blijven van hoe het met de jeugd gaat, eventuele vragen te beantwoorden en - indien nodig - ondersteuning bij het één of ander te regelen. Lees het artikel op onze website.

Hitte en hevige regen maken waterbeheer uitdagend
De klimaatverandering zorgt voor hogere temperaturen en heviger buien. Het team Water en Rioleringen zorgt dat onze riolering, vijvers en sloten daar tegen zijn opgewassen. Om voor een goede waterkwaliteit te zorgen, zijn we op veel plekken in de gemeente bezig met aanpassingen.

“Kijk, hier bij de Pioenvijver komen veel dingen samen, die met waterbeheer te maken hebben en ze zijn nu aan het werk.” Klaas Hoomans wijst op een graafmachine op een drijvend plateau. Het water in de vijver staat laag en aan de randen is vers opgeworpen klei te zien. In de klei staat een bordje met: “Let op! Drijfzand”. Lees het artikel op onze website.

Gemeente met Pinksteren gesloten
De gemeentelijke balies en afvalbrengstations zijn op maandag 1 juni (tweede pinksterdag) gesloten. Dinsdag 2 juni zijn de balies en afvalbrengstations weer open.
 
 
 
 
Snel naar:
- agenda gemeenteraad
- groningen.nl/wijken
- bekendmakingen
- neem contact op

Altijd direct op de hoogte van het laatste nieuws?
Volg ons op Twitter: @gem_groningen
Facebook: www.facebook.com/groningen050
Instagram: @gemeente_groningen



Neem ook een abonnement op een Nieuwsbrief voor uw buurt
Naast Nieuwsbrief gemeente Groningen verstuurt de gemeente ook wekelijks Nieuwsbrieven Centrum, - Oude Wijken, - West, - Oost, - Zuid, Haren en Ten Boer. De digitale nieuwsbrief van de gemeente, op maat voor uw buurt. Neem een abonnement!

Hebt u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u ook een abonnement? Meld u dan aan via onze website. Hier leest u ook hoe de gemeente omgaat met uw privacy.

 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen