‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

23 mei 2024

 
 

Nieuwsbrief gemeente Groningen

 

Eerste miljoenen Volkshuisvestingsfonds uitgegeven in Selwerd Oost

Op zaterdag 25 mei geeft wethouder Philip Broeksma van Energietransitie het startsein voor een gezamenlijke opruimactie in Selwerd Oost. Vanaf juni worden er in deze buurt 34 woningen verduurzaamd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om muurisolatie, HR++ glas en dakisolatie.

Om bewoners een handje te helpen met het leeghalen van hun zolders, organiseert de gemeente een gezamenlijke opruimactie met bewoners en omwonenden. Het verduurzamingsproject in Selwerd Oost is het eerste project dat wordt gefinancierd met subsidiegeld vanuit het Rijk om particuliere eigenaren en bewoners te helpen met verduurzamen. Lees verder op onze website.

 

Eerste exemplaar boek ‘Oude en nieuwe werken’ uitgereikt

Onder grote belangstelling is op donderdag 16 mei het eerste exemplaar van het boek ‘Oude en nieuwe werken’ over de Helperlinie in Groningen uitgereikt door wethouder Rik van Niejenhuis. Aanleiding voor het maken van het boek was de opgraving van een deel van deze 17e eeuwse verdedigingswerken bij de bouw van een appartementencomplex aan de Kempkensberg. Bewoners Ewa Soroka en George Moggré namen het eerste exemplaar in ontvangst. 

De georganiseerde wandelingen lang de Helperlinie op 16 mei waren enorm in trek. Er was meer belangstelling dan plek. Daarom organiseren we tijdens Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september een nieuwe reeks wandelingen. Lees meer op onze website.

 

‘Werken aan vertrouwen’ werkt

Met ‘Werken vanuit vertrouwen’, gestart in 2023, verlagen we de drempel voor inwoners met een laag inkomen om regelingen aan te vragen. We zien dat dit werkt. Meer inwoners vragen een regeling aan en ook het gebruik van regelingen neemt toe.Inwoners krijgen minder vaak de vraag om alsnog bewijsstukken in te leveren en krijgen vaker een besluit (zowel positief als negatief) op een aanvraag.

We zien de uitkomsten van onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) als ondersteuning voor de weg die we zijn ingeslagen met ‘Werken vanuit vertrouwen’. Het niet vragen van bewijsstukken kan inderdaad voor de inwoner het verschil maken om een regeling aan te vragen. Lees meer in de brief aan de raad en het onderzoek door de RUG. 

 

Tijdscapsule weer terug in windroos Grote Markt

Op dinsdagochtend 21 mei is de tijdscapsule teruggeplaatst in de Grote Markt. Op 5 mei 1995 werd ze daar al eens begraven. De bedoeling was dat de capsule 1.000 jaar zou blijven liggen, maar vanwege werkzaamheden aan het plein werd ze tijdelijk naar boven gehaald en veilig bewaard in het Stadhuis. De tijdscapsule ligt in de verhoogde windroos onder de bomen aan de oostkant van het plein. 

In de koker zitten microfilms met krantenpagina’s. Lezers van Nieuwsblad van het Noorden schreven in 1995 berichten aan de toekomstige inwoners van de stad. Op de deksteen staat de tekst: ‘5 mei 1995 50 jaar bevrijding. 5 mei 2995 duizend jaar in vrijheid verder.’ Op die datum mag de capsule worden geopend. Meer hierover lees je op onze website. 

 

Europese verkiezingen op donderdag 6 juni

Op donderdag 6 juni is de verkiezing voor het Europees Parlement. Je bepaalt dan samen met alle andere kiezers welke Nederlandse kandidaten in het Europees Parlement komen. De mensen in het Europees Parlement beslissen mee over de plannen voor Europa.

Om te kunnen stemmen, heb je een stempas nodig. Heb je geen stempas gekregen? Ben je jouw stempas kwijt? Of is je stempas beschadigd? Lees op onze website hoe je een nieuwe stempas aanvraagt.

Kun je niet zelf stemmen? Dan kun je iemand anders voor je laten stemmen. Op onze website lees je hoe je dit moet regelen.

 

Gratis met de verkiezingstaxi naar het stemlokaal op 6 juni

Kun je moeilijk lopen of heb je een andere beperking? Maar wil je wel zelf stemmen? Maak dan gebruik van de gratis verkiezingstaxi. Op de verkiezingsdag haalt de verkiezingstaxi je thuis op en brengt je naar een goed bereikbaar stemlokaal bij jou in de buurt. Als je hebt gestemd, word je weer thuisgebracht.

Je kunt tot donderdag 6 juni 12:00 uur een afspraak maken. Bel voor het maken van een afspraak naar 088 339 4850 of stuur een mail naar Connexxion. Geef aan dat het gaat om de verkiezingstaxi, noem het ophaaladres en het adres van het stemlokaal. Op je stempas staat een stemlokaal dat dicht bij jou in de buurt is. Alle stemlokalen vind je op onze website.

 

A28 dit weekend dicht van Julianaplein tot Groningen-Zuid

De A28 is van vrijdag 24 mei 22.00 uur tot maandag 27 mei 06.00 uur dicht vanaf het Julianaplein tot aan Groningen-Zuid, voor het verkeer richting Assen. Dat betekent ook dat verkeer vanuit Drachten (A7) en vanaf Ring West (N370) niet richting het Julianaplein kan rijden.

De A28 in de andere richting blijft open. Dit houdt in dat verkeer uit de richting Assen gewoon over de A28 richting Groningen (centrum) kan rijden. Ook de verbinding via het Julianaplein richting Drachten of Ring West blijft open. Lees meer op groningenbereikbaar.nl.

De situatie rond het Julianaplein in het weekend van 24 tot 27 mei.

 
                                                          Â