‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

14 november 2024

 
 

Nieuwsbrief gemeente Groningen

 

Exploitatievergunning voor nieuwe horecazaken vanaf 2025

Wie vanaf 1 januari 2025 een horecazaak in Groningen start, moet weer een exploitatievergunning aanvragen. De gemeente wil graag dat ondernemers hun zaken op het gebied van veiligheid goed voor elkaar hebben. En dat Groningen daardoor een veilige en gastvrije gemeente is. Met de exploitatievergunning krijgt de gemeente meer grip op het kleine aantal ondernemers dat overlast veroorzaakt en voor problemen zorgt op het gebied van openbare orde. Dit gaat vaak ten koste van goedwillende ondernemers. Lees er meer over op onze website.

 

Nieuwe bezoekersvergunning parkeren nu aan te vragen

Vanaf 1 januari 2025 veranderen in onze gemeente veel regels voor betaald parkeren. Zo komt er een nieuwe bezoekersvergunning. Daarmee kan je bezoek gratis parkeren als in jouw wijk betaald parkeren geldt. 

De nieuwe bezoekersvergunning kost 37,50 euro per jaar. Je krijgt 150 uur per jaar. Heb je meer uren nodig? Dan kun je maximaal 650 extra uren kopen voor 0,50 euro per uur. Je kunt deze vergunning nu aanvragen.

De nieuwe bezoekersvergunning is flexibeler dan de huidige, omdat je de 150 uren het hele jaar door kunt inzetten. Ook is de vergunning voor de meeste Groningers goedkoper, omdat ze gemiddeld 125 uren per jaar gebruiken.

Krijg je mantelzorg? Dan kun je een mantelzorgvergunning aanvragen. Dat kan vanaf 1 januari. Kijk op mantelzorgvergunning aanvragen.

 

Groningers wipten dit jaar 136.000 tegels

Dit jaar zijn er maar liefst 136.000 tegels in de gemeente Groningen gewipt en vervangen door groen. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2023, een nieuw record. Het grote aantal tegels is vergelijkbaar met bijna anderhalf voetbalveld. Zoveel groen is er dus bijgekomen in de gemeente. Dat is niet alleen goed nieuws voor de biodiversiteit, het helpt ook bij de aanpassing aan het veranderende klimaat. Woensdag werd de einduitslag van het NK Tegelwippen bekendgemaakt. Hierbij is Groningen op een mooie negende plek geëindigd bij de grote gemeenten. Lees er meer over op duurzaamgroningen.nl.

 

Raad wil huisdierenstickers voor aandacht voor dieren bij brand

De gemeente gaat huisdierenstickers aanbieden. Die kunnen Groningers met honden, katten, vogels en knaagdieren op de voordeur of de meterkast plakken. Dan weten de brandweer en andere hulpdiensten dat er dieren in huis zijn. Dat moet de kans groter maken dat huisdieren een brand overleven. De gemeenteraad heeft woensdag 13 november bij de bespreking van de gemeentebegroting 2025 het college van B&W via een motie gevraagd met zo’n sticker voor Groningse dierenbezitters aan de gang te gaan. Lees verder op de website van de gemeenteraad.

 

Ontwerp multifunctioneel centrum Huis van Ten Post is klaar

Het ontwerp voor het nieuwe multifunctioneel centrum ‘Huis van Ten Post’ is klaar. Architect Gus Tielens presenteerde het vrijdag 8 november in het Stadhuis in Groningen, samen met Bart Corporaal, voorzitter van het dorpshuis ‘t Holt in Ten Post en Inge Jongman, wethouder Versterking en Herstel en dorpswethouder Ten Boer en omgeving. Het Huis van Ten Post gaat onderdak bieden aan onder andere het dorpshuis, christelijke basisschool De Wieken, een kinderopvang, sportvereniging TEO en diverse andere verenigingen. Lees er meer over op onze website.

 

Gratis theatervoorstelling in Martiniplaza: ‘Kom op nou jongens!’

Kun jij je beheersen en niet schreeuwen wanneer je zaterdagochtend je kind aan het aanmoedigen bent aan de zijlijn? Het blijkt erg lastig te zijn om dan normaal te doen, blijkt zelfs uit onderzoek. Uit enthousiasme, passie en liefde kramen mensen soms de gekste dingen uit. Goed bedoeld, maar niet heel leuk voor je kind dat daar zijn best staat te doen.

 Daar gaat deze voorstelling over: 'Kom op nou jongens!!' Vol grappige voorbeelden en tips voor trainers en ouders. De kaartjes zijn gratis, de voorstelling is op maandag 18 november in Martiniplaza. Scan de QR-code voor de tickets of kijk op onze website.

 

Geen geld voor menstruatieproducten? Ga naar een uitgiftepunt

Heb je niet altijd genoeg geld om je menstruatieproducten zoals maandverband of tampons te kopen? Samen met het Armoedefonds hebben we in onze gemeente ongeveer 50 uitgiftepunten ingericht. Je vindt ze in scholen, weggeefwinkels, kledingbanken en buurtgebouwen. Je kunt er gratis menstruatieproducten meenemen.

Je hoeft je niet te verantwoorden over waarom je ze nodig hebt. Kijk op de website van het Armoedefonds of ga direct naar de kaart. Vul hier je woonplaats of postcode in.

 

Geef je mening over recreatie en toerisme in onze gemeente

Hoe gaat het met toerisme en recreatie in onze gemeente? Wat vinden inwoners daarvan? Jouw mening is belangrijk. Het zorgt ervoor dat recreatie en toerisme zich in de toekomst zó kan ontwikkelen dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven van ons allemaal. 

De gemeente vindt toerisme en recreatie belangrijk: we willen een gastvrije gemeente zijn. Samen met de provincie en de andere Groninger gemeenten laten we daarom onderzoek doen. Om te kijken naar vraag en aanbod: hoe sluit dat op elkaar aan? En om te kijken wat het ons economisch en sociaal maatschappelijk oplevert. 

Doe mee aan dit onderzoek. Alvast hartelijk dank voor jouw deelname.

 

Nieuwe publiekscampagne ‘Relaties zonder geweld’

In Groningen worden helaas nog veel mensen slachtoffer van huiselijk geweld. De gemeente Groningen zet zich in om dit probleem aan te pakken. Een onderdeel van deze aanpak is de nieuwe campagne ‘Relaties zonder geweld’.

Het doel van de campagne is om omstanders een handelingsperspectief te bieden als ze iets zien of horen waarbij ze een onveilig gevoel krijgen. De publiekscampagne wordt in 2025 herhaald. In de campagne hebben we aandacht voor thema’s zoals partnergeweld, femicide en geweld tegen vrouwen, eergerelateerd geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld.

We starten de campagne met het thema kindermishandeling van 11 tot en met 24 november 2024.  Kijk voor een overzicht van de activiteiten op relatieszondergeweld.nl.

 

Inspraak Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES) tot 22 november

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen nog tot 22 november hun mening geven over de Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES).

De GES is een plan om de hoeveelheid verschillende soorten aan planten en dieren te behouden en te vergroten. In de GES verbinden we groene en waterrijke gebieden met elkaar zodat dieren en planten zich kunnen bewegen en ontwikkelen. Deze gebieden en verbindingen hebben we vastgelegd in een kaart en uitgewerkt in een omgevingsprogramma.

In het omgevingsprogramma vertellen we hoe we de GES willen beschermen en beheren. En hoe we met de GES gaan werken en hoeveel geld we hebben om de GES te versterken en uit te breiden. Je kunt nog tot 22 november jouw mening geven over de GES via inspraak.

 

Laatste kansen! Per 20 december stoppen de rondleidingen in het stadhuis

Al vele honderden mensen hebben een interessante rondleiding door ons prachtige stadhuis gekregen. De reacties na afloop zijn enthousiast. Maar per 20 december stoppen de rondleidingen. Tot dan is er in principe elke vrijdagmiddag één rondleiding, die wordt gegeven door studenten geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. De rondleiding begint steeds om 14:00 uur. Ben jij ook benieuwd hoe mooi ons stadhuis is? Houd je van kunst, cultuur, mooie anekdotes en historie? Grijp dan nog even je kans: ga snel naar stadhuis.groningen.nl en geef je op.

 
                                                          Â