‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

16 mei 2024

 
 

Nieuwsbrief gemeente Groningen

 

Kom op zaterdag 1 juni samen de nieuwe Grote Markt vieren!

De werkzaamheden op de Grote Markt zijn bijna klaar. Dit vieren we op zaterdag 1 juni 2024. De hele dag is er van alles te doen voor jong en oud tijdens het gratis toegankelijke Jouw Grote Markt-festival. Overdag kun je een audiotour doen over de geschiedenis van de Grote Markt, zijn er theatervoorstellingen, treden koren op in de Martinikerk en is er een kidsarea bij het nieuwe waterelement. ’s Avonds is er een muzikaal programma met onder andere Zoë Tauran, Broken Brass en Tommy Green. In het stadhuis is er een silent disco.

Om 0.00 uur is het programma afgelopen. Kom jij op 1 juni 2024 ook jouw Grote Markt vieren? Het programma vind je op de website van Ruimte voor jou.

 

Bereikbaarheid UMCG en Martini Ziekenhuis tot 1 september

Tijdens Operatie Ring Zuid is de bereikbaarheid van de ziekenhuizen erg belangrijk voor zowel patiënten als de ambulances. De ziekenhuizen blijven altijd bereikbaar, maar soms moet je wel even omrijden.

We verwachten enorme verkeersdrukte door deze werkzaamheden. Reis als het kan met de fiets of het OV. Moet je met de auto, houd dan rekening met vertraging. Vertrek op tijd en bereid je reis goed voor. Op de website van Groningen Bereikbaar staat meer informatie over de bereikbaarheid van het UMCG en de bereikbaarheid van het Martini Ziekenhuis.

 

Gemeenteraad akkoord: uitgangspunten ontwikkeling Stadshavens liggen nu vast

De gemeenteraad heeft op woensdag 15 mei ingestemd met de eerste wijziging van het omgevingsplan voor Stadshavens. Dit betekent dat de uitgangspunten voor de ontwikkeling van de stadswijk Stadshavens nu vastliggen. Dan gaat het bijvoorbeeld over de plek voor de nieuwe woningen en voorzieningen, de maximale bouwhoogtes en waar het nieuwe park komt. Als alles volgens planning verloopt, begint het bouwrijp maken van de eerste bouwvelden in het voorjaar van 2025. Ongeveer een jaar later hopen we de eerste bewoners te verwelkomen. Lees verder op stadshavens.nl.

Impressie van het Damsterdiep. Rechts de woningen aan de Slachthuisstraat

 

Groningen kiest voor verantwoord datagebruik bij nieuw Nalevings- en Handhavingsbeleidsplan

De gemeente biedt inwoners een inkomen op het sociaal minimum via een uitkering. Bijstandsgerechtigden zijn verplicht om de gemeente te informeren als er iets veranderd in hun situatie. Dit om ervoor te zorgen dat alleen inwoners die er recht op hebben een uitkering krijgen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of mensen terecht een uitkering krijgen. Om inwoners zo min mogelijk te belasten, wordt daarbij gebruik gemaakt van beschikbare data en inzichten. Transparantie en openheid over ons datagebruik staan hierbij voorop. Met dit voorstel wil het college naleving van de regels makkelijker maken zodat inwoners niet in de problemen komen door boetes of geld dat ze moeten terugbetalen. Het hele artikel lees je op onze website. 

 

Ringweg wordt stapsgewijs teruggegeven aan Groningen

De afgelopen tijd heb je grote veranderingen kunnen zien aan de ringweg. Er zijn nieuwe wegen geopend, viaducten gebouwd en veel nieuwe borden geplaatst. Sommige delen van de ringweg zijn klaar of bijna klaar. “Het is tijd om de zuidelijke ringweg stapsgewijs terug te geven aan Groningen”, zegt Edwin Lameijer van Aanpak Ring Zuid.

De ringweg wordt aan de gebruikers teruggegeven, maar ook aan de wegbeheerders. De zuidelijke ringweg is eigendom van Rijkswaterstaat. De rest is van de Provincie. Alle wegen die op de ringweg uitkomen en die naar de ringweg toe leiden, zijn van de gemeente. Het teruggeven van de ringweg gebeurt stapsgewijs. Hoe dit in zijn werk gaat lees je op de website van Aanpak Ring Zuid.

Links: Edwin Lameijer en rechts: Jan Sybrandy

 

Mobiele flitspaal langs Paterswoldseweg

Het Openbaar Ministerie zet vanaf woensdag 15 mei een mobiele flitspaal in om de verkeersveiligheid te vergroten langs gemeentelijke wegen. De flexflitser staat de eerste twee maanden langs de Hereweg in Meeden, later langs de Westerstraat in Ter Apel en daarna aan de Paterswoldseweg in Groningen.

Aan de Paterswoldseweg komt de flitspaal ter hoogte van de fietsoversteek Lepelaar nabij de woonwijken Ter Borch en Hoornse Meer te staan. De snelheid wordt op dit wegdeel regelmatig overschreden en er hebben in het verleden enkele ongevallen plaatsgevonden. Handhaving verhoogt de veiligheid van de fietsoversteek. De flexflitser controleert 24 uur per dag de maximumsnelheid. De flitspaal staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek, wordt daarna verplaatst en keert later terug.

 

Groninger Cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten

Op maandag 21 oktober 2024 worden de Groninger Cultuurprijzen weer uitgereikt. Deze prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan het culturele klimaat in de provincie Groningen. Er zijn drie categorieën: de Groninger Cultuurprijs (voor professionals), de Groninger Talentprijs en de Groninger Cultuurprijs voor Amateurs. De winnaars van de prijzen ontvangen een geldbedrag van €5.000.-

De genomineerden moeten binding hebben met de provincie Groningen, een breed (bovenlokaal) bereik hebben en een bijdrage blijven leveren of zich verder ontwikkelen in de culturele sector in de provincie Groningen. De jury beoordeelt alle aanmeldingen, stelt per categorie een top-drie samen en kiest de uiteindelijke winnaars.  De voorwaarden lezen en je aanmelden kan op de website van Groninger Cultuurprijzen. 

 

Hemelse muziek in Martinikerk tijdens opening Grote Markt

“We vinden het erg belangrijk om aan te haken bij de opening”, begint Betty Knigge, directeur van de Stichting Martinikerk.  “We zijn buren en voelen ons onderdeel van de Grote Markt.” Tijdens de feestelijke opening van de Grote Markt is de Martinikerk toegankelijk via de oude ingang onder de Martintoren. “We halen de poortjes weg, zodat bezoekers via deze ingang de kerk binnen kunnen gaan’, vertelt ze. “En dat gebeurt niet zo vaak. Alleen bij het begin van het academisch jaar en zeer speciale begrafenissen. De doorsnee Stadjer komt niet zo binnen.”

Eenmaal binnen kun je hele dag genieten van zangkoren die optreden. “Dat zijn echte topkoren”, zegt Betty Knigge trots. Het hele interview lees je op de website van Ruimte voor jou.

Betty Knigge

 

40 activiteiten tijdens de Week van de Biodiversiteit

De biodiversiteit staat onder druk. De achteruitgang van de verscheidenheid aan planten en dieren gaat ongekend snel. Dat tast onze gezondheid, voedselzekerheid, economie en leefkwaliteit aan. Daarom is het van woensdag 22 mei tot en met zaterdag 25 mei de Week van de Biodiversiteit in Groningen.De gemeente Groningen organiseert samen met acht natuurorganisaties een breed programma. Er zijn bijna 40 interessante activiteiten tijdens deze vier dagen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan wandel- en fietsexcursies, films en lezingen bijwonen, knutselen met kinderen, en je eigen tuin vergroenen. Voor meer informatie over de activiteiten en om je aan te melden kun je kijken op de website van Duurzaam Groningen.

 
                                                          Â