Broeihopen voor de ringslang | Otter en waterspitsmuis | Middeleeuwse veenputten ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
 
  Niet goed leesbaar? Bekijk de webversie  
 
 
Logo PNH  
 
   
 
 
Gooi en Vechtstreek
 
In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws over het werk van de provincie in de regio Gooi en Vechtstreek.
 
     
Broeihopen voor de ringslang
 
Op verschillende plekken in natuur- en recreatiegebied Anna’s Hoeve en Monnikenberg zijn broeihopen voor ringslangen aangelegd. De ringslang komt vooral voor ten noorden van de grote rivieren. Ze geven de voorkeur aan waterrijke gebieden waar veel amfibieën voorkomen die dienen als voedsel. Daarnaast heeft ringslang 2 eisen; een plek om eieren te leggen en een droge vorstvrije overwinteringsplaats. Ringslangen maakten hiervoor vroeger veelal gebruik van mesthopen. Tegenwoordig zijn broeihopen een goed alternatief. Om de ringslang een handje te helpen zijn naast het plaatsen van broeihopen ook waterpoelen gegraven.
 
 
 
Otter en waterspitsmuis gezien in faunapassages Naardermeer
 
Sinds 2019 zijn er 9 faunapassages bij het Naardermeer in gebruik. De passages zorgen ervoor dat verschillende diersoorten profiteren van een groter leefgebied zonder daarvoor een (spoor)weg over te moeten steken. Door sporenonderzoek en een aantal waarnemingen is al een paar jaar bekend dat de otter en de waterspitsmuis in en rond het Naardermeer voorkomen, maar beide soorten zijn nu ook op camera vastgelegd in de faunapassages van het gebied.

Lees meer

Foto: Altenburg en Wymenga
 
 
 
Bijzondere middeleeuwse veenputten gevonden op Landgoed Monnikenberg
 
Groeven eigenzinnige Gooise boeren in de late middeleeuwen illegaal naar turf? In 2021 verschenen er veenputten, afgravingen van veen, bij graafwerkzaamheden voor natuurherstel op Landgoed Monnikenberg in Hilversum. Uit onderzoek bleek dat de veenputten uit de middeleeuwen afkomstig zijn en dat het gewonnen veen waarschijnlijk werd verkocht. Een bijzondere archeologische vondst, vertelt onderzoeker Jan Sevink, want "in die tijd was het illegaal om gedroogd veen, turf, als brandstof te verhandelen naar buiten het Gooi.”

Lees verder
 
 
 
Nieuwe inrichting Anna’s Hoeve gaat voorspoedig
 
Het werk in natuur- en recreatiegebied Anna’s Hoeve bij Hilversum is in volle gang. De natuurvriendelijk oevers langs de Bergvijver krijgen steeds meer vorm. De Bergvijver wordt ook een groter. Aan de zuidkant komt er een stuk water bij. Tevens is de nieuwe waterpoel al zichtbaar. De grond die vrij komt bij het afgraven van de poel wordt hergebruiken elders in het gebied. Vanaf de gronddam die is aangelegd plaatst de heimachine de palen die nodig zijn voor het vlonderpad die over de Bergvijver gaat. Een kleine dam met pomp zorgt er voor dat de waterstand kan worden verlaagd zodat de heimachine droog staat. Na de aanleg van het vlonderpad wordt de gronddam en de kleine dam weer verwijderd. De werkzaamheden duren tot augustus.

Meer informatie
 
 
 
Foutparkeren bij De Zuwe
 
Er is veel overlast van verkeerd geparkeerde auto’s bij het strandje De Zuwe in Kortenhoef. Dit zorgt voor onveilige situaties zoals opstoppingen waardoor o.a. nood- en hulpdiensten vast komen te staan. In overleg met de Gemeente Wijdemeren zijn er een aantal maatregelen genomen. Zo is de vangrials langs de N201 verlengt om het parkeren in de berm tegen te gaan. Ook bij de lus op de parallelweg en langs de sloot staan regelmatig foutgeparkeerde auto’s. Hier zijn passeerhavens aangelegd voor een goede doorstroming en paaltjes geplaats tegen het wildparkeren. De gemeente gaat in de drukke periodes vaker handhaven.
 
 
 
Uitkijkpunt Waterlandtak-West in Muiden bijna afgerond
 
In maart en april is er wat onderhoud gepleegd in de Waterlandtak-West in Muiden. Dit bestond voornamelijk uit het verwijderen van overmatig riet en het snoeien van bomen en struiken. Dit is nodig om het terrein niet dicht te laten groeien. De waterbuffels die in dit gebied leven helpen hier ook aan mee door jonge beplanting op te eten en af te breken, maar zij kunnen dit niet allemaal bijhouden.

Eind maart is ook de bouw van een uitkijkpunt over de Waterlandtak-West gestart en naar verwachting is deze begin juli 2023 af en toegankelijk. Met het uitkijkpunt komt de natuur nog dichterbij en kunnen bezoekers de flora en fauna van het gebied nog beter bewonderen.

Lees meer
 
 
 
Ga mee met de rondleiding door Anna’s Hoeve
 
Iedere eerste zondag van de maand (t/m oktober 2023) kun je met een gids door Anna’s Hoeve. Tijdens de excursie vertelt de gids onder andere over de werkzaamheden die nu in het gebied plaatsvinden om de natuurverbinding ‘De Groene Schakel’ tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug te realiseren.

Door de aanleg van de natuurverbindingen kunnen dieren onder de A27 door via een faunatunnel. En via een natuurbrug kunnen ze over de nieuwe Weg over Anna’s Hoeve, het spoor en de busbaan. Tevens komen er verschillende kleinere faunapassages om dieren veilig van het ene naar het andere gebied te laten trekken. Zo kunnen onder andere reeën, dassen, hazelwormen, loopkevers, muizen en vlinders hun leefgebied uitbreiden en beter in contact komen met soortgenoten.

De excursie gaat door terrein waar niet overal paden zijn en over de hoge steile Berg van Anna’s Hoeve: het is daarom niet geschikt voor wandelwagens of voor mensen die slecht ter been zijn. Het meenemen van honden is niet toegestaan. Aanmelden voor de rondleiding is verplicht.

Aanmelden
 
 
 
Afbeelding Kroontje
 
 
Colofon
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Actuele informatie is ook na te lezen op de website en te volgen via Twitter.
 
 
 
Volg ons op social media
 
 
 
www.noord-holland.nl
 
Afbeelding schaduwrand
 
  Afmelden voor deze e-mails       • Profiel aanpassen