Nieuwsbrief van gemeente Gooise MerenGeen afbeeldingen? Bekijk de webversie
Logo Gooise Meren
14 maart  2024
Straatnamen voor Buurtschap Crailo vastgesteld

Op 5 maart stelden de drie colleges van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren de toewijzing van de straatnamen voor Buurtschap Crailo vast. Het thema voor de straatnamen is bijzondere Gooise vrouwen.

Eind 2023 vond er een online peiling plaats om tot een voorkeursvolgorde te komen van de 29 voorgestelde vrouwennamen. De volgende namen vallen onder Gooise Meren: Jo Muurlingsplaats, Jo van Goghstraat, Mona Parsonspad, Zusters van St. Olavstraat, Mejuffrouw Boomplein, Adrie Lasteriestraat, Mia Smeltstraat en Cissy van Marxveldtstraat (gedeeltelijk).
De nieuw aan te leggen groene laan die alle delen van het buurtschap verbindt krijgt de naam Laan van Crailo. 

Meer achtergrondinformatie over het Buurtschap Crailo en over de straatnamen is te vinden op crailo.nl
 

Thema-avond over het bespreken van depressie en zelfdoding en wandeling

Praten helpt, verdriet delen lucht op en verbindt
 

Op dinsdag 19 maart 2024 is er om 19.30 uur een gratis thema-avond in het gemeentehuis. Met elkaar gaan we in gesprek over hoe we depressie en zelfdoding met elkaar en jongeren kunnen bespreken. De avond is voor ouders en andere mensen die contact hebben met jongeren. Aanmelden is niet nodig. 

 

Walk into the light

Vrijdag 22 maart is er om 06.00 uur een wandeling 'Walk into the light'. Start om 06.00 uur (ochtend) bij het beeld. Aansluitend een ontbijt in het gemeentehuis. Aanmelden voor het ontbijt via secretariaatmensenomgeving@gooisemeren.nl.

 

Over Stille Strijd

Van 11 tot 25 maart 2024 staat er een speciaal beeld voor het gemeentehuis op de Brinklaan. Het beeld vraagt aandacht voor de stille strijd van jongeren tegen depressie en zelfdoding. Voor meer informatie zie StilleStrijd 

Steun- en Informatiepunt Gooise Meren (STIP) geopend

Het Steun- en Informatiepunt Gooise Meren (STIP) is hét centrale punt waar u terecht kunt met al uw vragen rondom (mentale) gezondheid, sport, bewegen, cultuur of welzijn. Het STIP is ontstaan in samenwerking met de gemeente, zorg- en sportorganisaties. Vanmiddag vond de officiele opening van het STIP plaats.

Inloopspreekuur in De Plataan
Tijdens het wekelijks inloopspreekuur staan zorgprofessionals voor jong en oud klaar en geven gratis en begrijpelijk advies. Zij weten waar u het beste hulp kunt vinden die bij u past. Loop binnen bij De Plataan in Naarden tijdens het spreekuur elke donderdag van 12.15 tot 13.15 uur.

Waarom het STIP?
Gezondheid en u goed voelen draait niet alleen maar om het niet roken, matig zijn met alcohol, bewegen en ontspannen. Het gaat bijvoorbeeld ook over of u gelukkig bent of eenzaam. Of u kunt deelnemen aan het sociale leven, of u zich veilig voelt en of u de normale dagelijkse dingen kunt blijven doen.  Als er op een van deze gebieden iets niet lekker loopt, kan dat bijvoorbeeld leiden tot mentale en fysieke klachten. De zorgprofessionals bij het STIP willen u helpen bij uw vragen over deze onderwerpen.

De website van het STIP is nog in ontwikkeling. U kunt wel mailen naar info@stipgooisemeren.nl

Betaal de gemeentelijke belastingen op tijd 

Rond 23 februari zijn de gemeentelijke belastingaanslagen verstuurd. Hierin staan de jaarlijkse WOZ-waardebepaling, rioolheffing, afvalstoffenheffing, grafrechten en onroerendezaakbelasting. U heeft 6 weken de tijd om de belasting te betalen. Op de achterzijde van het aanslagbiljet leest u hoe u kunt betalen: met automatische incasso of in één keer.

Heeft u automatische incasso? Dan hoeft u niets te doen. Het totaalbedrag wordt in 10 delen van uw rekening afgeschreven. De data staan bovenaan de brief (vervaldatum).
Wilt u in 1 keer betalen? Het aanslagbedrag moet dan binnen 6 weken na de  datum van het aanslagbiljet zijn betaald. Scan met uw smartphone de QR-code op de voorkant. Of maak het totaalbedrag over naar de gemeente.
Heeft u geen aanslag ontvangen? Check dan de Berichtenbox van MijnOverheid.nl. Als u daarvoor bent aangemeld, dan ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen alleen digitaal via de Berichtenbox.
 

Kunt u de belasting niet betalen?

Heeft u een laag inkomen? Dan hoeft u de gemeentelijke belastingen misschien niet te betalen. U kunt dan kwijtschelding aanvragen. Meer informatie:vindt u op onze website
 

Nieuwkomerschool De Globe verwelkomt de lente

Op 7 maart werd in Nieuwkomersschool De 
Globe in Bussum de lente verwelkomt met theater, muziek, dromen, hapjes uit alle landen en heerlijke Bussumse ijsjes.

Veel kinderen van De Globe (en hun ouders) komen uit landen waar oorlog en armoede heerst. Ze zijn gevlucht en komen hier in een totaal andere wereld. De taal moet geleerd worden en er zijn zorgen en onzekerheid in de gezinnen. Op de Globe ziet het team iedere dag hoe dapper kinderen hiermee omgaan. Het was mooi om deze dag samen met de kinderen, de ouders en het team te beleven. Maar het allermooiste waren de stralende ogen van de kinderen!

Moeite met DigiD of online bankieren? Bibliotheek Gooi+ helpt!

Steeds meer gaat online of met DigiD. Denk bijvoorbeeld aan belastingen en toeslagen, maar ook online bankieren of het openbaar vervoer. Vindt u het lastig om zaken online te regelen? of kent u iemand die daar wel wat hulp bij kan gebruiken? De bibliotheek geeft informatie en uitleg zodat u weer verder kunt.
Stel uw vraag in de bibliotheek tijdens de openingstijden maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Deze service is gratis en u hoeft geen lid te zijn. Bellen kan ook: 035 697 30 00.

Er zijn ook diverse gratis cursussen en workshops over internet en DigiD.
Kijk voor alle informatie op bibliotheekgooiplus.nl

Opschoondag Keverdijk, Thijssepark, Vierhoven

Op zaterdag 16 maart 2024 is er weer een opschoondag  in de wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven in Naarden. Helpt u mee?  We starten om 9.30 uur in De Plataan (Majoor Kampsstraat 3, Naaren).
Programma
9.30 uur: inloop met koffie
9.30 tot 12.00 uur: opschonen
12.00 uur: terug in De Plataan voor een hapje en een drankje

Aanmelden mag via werkgroepopschonen@buurtplatformnaarden.nl, maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom!

Vacatures 

Op zoek naar waardevol werk met maatschappelijke betekenis? Kom dan werken bij de gemeente Gooise Meren! We willen het verschil maken en zijn hartelijk, betrouwbaar en ondernemend in ons doen en denken. Samen met onze inwoners maken we het mogelijk
dat onze gemeente een aantrekkelijke woon- en werkomgeving blijft.

Kijk voor onze vacatures op Werkenbijgooisemeren.nl
 

Wat gebeurt er in uw buurt? 

De gratis app OmgevingsAlert houdt op de hoogte over actuele vergunningsaanvragen, bestemmingsplanwijzigingen en andere belangrijke bekendmakingen in uw buurt. U kunt eenvoudig zien waar er plannen zijn die voor u en uw omgeving belangrijk kunnen zijn. Denk aan een dakkapel bij de buren, een kapvergunning voor bomen in de buurt of de wijziging van een bestemmingsplan.

U kunt de straal van uw omgeving eenvoudig zelf instellen. Op een kaartje en als lijstje ziet u welke omgevingsvergunningen er zijn aangevraagd. U kunt de app ook zo instellen dat u een bericht ontvangt op het moment dat er vergunningen in uw buurt zijn aangevraagd of worden verleend. 

U kunt de gratis OmgevingsAlert app downloaden via de App store of via Google Play.

Bekendmakingen

Wilt u weten welke vergunningen zijn aangevraagd of afgegeven? Download de app omgevingsalert via de Apple Play Store of de Google Play Store. Maak een locatie aan en stel een straal in. U vindt hier eenvoudig besluiten over uw buurt zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving. Of kijk op overheid.nl/berichten uit uw buurt


Op de website overheid.nl staan alle bekendmakingen en officiële publicaties van de overheid gepubliceerd.