Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Haren
 
 
19 januari 2024
 
 
Inloopbijeenkomst landelijk gebied Gorecht
 
Inloopbijeenkomst landelijk gebied Gorecht
 
De provincie Groningen organiseert dinsdag 23 januari een inloopbijeenkomst over het buitengebied in het Gorecht (Stad - Haren - Zuidlaardermeer). Over een gezonde landbouw, een gezonde natuur en schoon water. Wil je je laten informeren over de opgaven voor natuur, water en klimaat? En wil je weten wat er nodig is om te komen tot een plan voor een toekomstbestendig landelijk gebied? Dan ben je van harte welkom. Meer informatie over buitengebied Gorecht vind je op de website van de provincie Groningen.

Onderwerp: Landelijk gebied Gorecht
Datum: dinsdag 23 januari
Tijd: van 16:00 tot 21:00 uur
Locatie: Dorpshuis 'De Tiehof', Bakkerweg 4, Onnen
 
 
 
 
 
Werkzaamheden aan kabels en leidingen in Glimmen en Haren
 
Werkzaamheden aan kabels en leidingen in Glimmen en Haren
 
Vanaf maandag 22 januari 07:00 uur tot en met vrijdag 16 februari 16:00 uur zijn er werkzaamheden aan de Rijksstraatweg in Haren en aan de Rijksstraatweg, Nieuwe Kampsteeg en Nieuwe Schoolweg in Glimmen. We werken aan het vervangen van kabels en leidingen. Tijdens de werkzaamheden zijn delen van de Rijksstraatweg, Nieuwe Kampsteeg en Nieuwe Schoolweg steeds dicht.
 
 
 
 
 
Gemeenteraad krijgt petitie tegen bomenkap op Raadhuisplein
 
Gemeenteraad krijgt petitie tegen bomenkap op Raadhuisplein
 
De gemeenteraad heeft een petitie in ontvangst genomen tegen het verdwijnen van bomen op het Raadshuisplein in Haren. Dat gebeurde tijdens het wekelijkse inloopspreekhalfuur op de Politieke Woensdag dat ‘Inwoners in gesprek met de raad’ heet. De petitie van Boomwachters Groningen vraagt de plannen voor het plein te heroverwegen om de bomen te redden. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
 
 
 
 
 
Ruimte voor ontmoeten en spelen tijdens een leefstraat
 
Ruimte voor ontmoeten en spelen tijdens een leefstraat
 
Inwoners van onze gemeente kunnen weer een leefstraat aanvragen. Een leefstraat is een tijdelijke autovrije straat in de zomerperiode, tussen 20 juli en 1 september. Het geeft bewoners de kans om de straat tijdelijk om te toveren tot een plek van ontmoeting, spelen en ontspanning, zonder de aanwezigheid van (geparkeerde) auto’s. Die mogen er dan niet in.

Een leefstraat is alleen een succes als de meeste bewoners in de buurt het idee steunen. Daarom kan een leefstraat alleen op initiatief van minimaal drie bewoners uit de straat georganiseerd worden. Zij zorgen voor voldoende draagvlak in de buurt, door bewoners van hun straat en aangrenzende straten op tijd te betrekken bij hun plannen. De gemeente ondersteunt, adviseert en faciliteert hierbij.

Ben je enthousiast over een leefstraat in jouw straat? Bekijk de voorwaarden en meld je leefstraat vóór 1 april aan via onze website.
 
 
 
 
 
Al 2.000 Groningse huishoudens bespaarden met een energiecoach
 
Al 2.000 Groningse huishoudens bespaarden met een energiecoach
 
Het aantal aanvragen voor energiecoaches in onze gemeente bereikte onlangs een mijlpaal. Sinds de start van duurzaamheidsplatform Duurzaam Groningen in 2022, zijn al 2.000 aanvragen ontvangen. Dit aantal laat de groeiende belangstelling zien van huishoudens voor het besparen van energie met behulp van een energiecoach.

Met een team van deskundige energiecoaches, adviseurs én een energieklusser biedt Duurzaam Groningen naast advies ook concrete hulp. Door bijvoorbeeld materialen te plaatsen zoals radiatorfolie, radiatorventilatoren, ledlampen en tochtstrippen. Het advies, de hulp én de materialen zijn gratis.

In de eerste twee weken van 2024 staat de teller alweer op 120 aanvragen. Maar de gemeente is vastbesloten om nog meer gezinnen te helpen. Daarom roept Duurzaam Groningen iedereen die moeite heeft met de gestegen energiekosten op om een energiecoach aan te vragen en zo de eerste stap naar energiezuiniger wonen te zetten. Inwoners kunnen op duurzaamgroningen.nl meer informatie vinden en een aanvraag doen.
 
 
 
 
 
Vraag subsidie aan en krijg poen voor je groen
 
Vraag subsidie aan en krijg poen voor je groen
 
Vanaf deze week kun je klimaatsubsidie aanvragen voor het aanbrengen van meer groen in je tuin, aan je huis of je bedrijf. Van minder stenen en meer planten of bomen profiteren we allemaal: het levert ons koelte op in de steeds hetere zomers en zorgt voor minder wateroverlast doordat regenwater beter kan wegzakken in de grond. Het is ook goed voor de biodiversiteit én je wordt er gelukkig van.

Waar kun je subsidie voor krijgen?
•             je dak vergroenen
•             stenen verwijderen en je tuin vergroenen
•             je regenpijp afkoppelen (schoon regenwater niet in het riool)
•             het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten)
•             het planten van bomen
•             extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput)

Vraag de klimaatsubsidie aan op de website van de gemeente. Dat kan tot 30 juni. Lees meer op de website van Duurzaam Groningen.
 
 
 
 
 
StartFest: Ga! Maak werk van je toekomst!
 
StartFest: Ga! Maak werk van je toekomst!
 
Donderdag 25 januari vindt het allereerste StartFest plaats, in de Euroborg van 09:00 tot 20:00 uur. Op StartFest draait alles om jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Iedereen is welkom. Jong of oud… wat je opleiding, werkervaring of achtergrond ook is. We kijken niet naar een cv, maar naar wat iemand kan. Opleiders, bedrijven, ondernemers en brancheorganisaties laten op StartFest graag zien wat ze te bieden hebben. Daarnaast staan er begeleiders klaar om jou op weg te helpen. 

Wil je bijvoorbeeld (meer) gaan werken, een (andere) baan, beginnen met een opleiding of vrijwilligerswerk of gewoon kijken wat je leuk lijkt? Loop dan op 25 januari gratis binnen in de Euroborg. Er is van alles te doen en er zijn diverse workshops. Op aanvraag is er tussen 10.00 en 18.00 uur kinderopvang voor kinderen tot 6 jaar. Op startfest.nl vind je meer informatie en het complete festivalprogramma.
 
 
 
 
 
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ begint weer
 
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ begint weer
 
De gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ begint weer op maandag 5 februari. Tijdens de cursus leer je beter omgaan met geld. Jong of oud: iedereen is welkom. De cursus bestaat uit vier lessen op maandag 5, 12 en 26 februari en maandag 4 maart, steeds van 19:30 tot 21:30 uur. ‘Rondkomen kun je leren’ wordt gegeven in Het Floreshuis, Floresplein 19 in Groningen. Vanwege de voorjaarsvakantie is er op maandag 19 februari geen cursus. Meld je aan door ons een mail te sturen en vermeld daarbij je naam en telefoonnummer. Kijk voor meer informatie op onze website.
 
 
 
 
 
Organiseert Noordlaren volgend jaar de eerste marathon op natuurijs?
 
Organiseert Noordlaren volgend jaar de eerste marathon op natuurijs?
 
“Een beetje verrast en vooral heel blij”, is het bestuur van IJsvereniging de Hondsrug in Noordlaren. Ze hoorden onlangs dat ze bijna 158 duizend euro krijgen om hun ijsbaan te verbeteren. Het geld komt voornamelijk vanuit de gemeente Groningen, maar de ijsvereniging doet zelf ook een bijdrage. Wethouder Inge Jongman kwam speciaal naar Noordlaren om het goede nieuws te brengen. Lees ook het nieuwsbericht op onze website of het raadsvoorstel.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â