| | | | De sportpluim van de maand maart gaat naar Hans Dijkstra
CGV Olympia Hoogeveen draagt Hans Dijkstra aan voor de sportpluim van de maand april.
Hans is al jaren de archivaris van Olympia, verzamelt alle nieuwsartikelen en slaat dit zorgvuldig op. Ook neemt hij sinds kort (tijdelijk) de gehele ledenadministratie op zich en doet achter de schermen e.e.a. op "it’’ gebied.
CGV Olympia waardeert de inzet van Hans voor hun vereniging.
|
|
| | | Op naar een veilige sportcultuur! Overal komt het voor: grensoverschrijdend gedrag. In de sport en wellicht ook binnen jullie eigen sportvereniging zonder dat je er weet van hebt. Maar wat is nu precies grensoverschrijdend gedrag? De afgelopen tijd waren er duidelijke voorbeelden van (seksueel)grensoverschrijdend gedrag. Denk maar aan de ‘The Voice’ en de zaak ‘Marc Overmars’. Een sociaal veilige sportomgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Wat doe jij als vereniging hieraan? Sportverenigingen kunnen hier aan bijdragen door verschillende maatregelen te nemen. Het Centrum Veilige Sport Nederland heeft de mooie tool genaamd "High 5! Op naar een veilige sportcultuur" ontwikkeld. Dit 5-stappenplan helpt sportverenigingen bij het optimaliseren van het sportklimaat. Meer informatie over het stappenplan en bijbehorende acties is te vinden op de website van Centrum Veilige Sport . Twee acties waar je als sportvereniging nu al mee bezig kan gaan: Verklaring Omtrent Gedrag Voor een veilig sportklimaat is het belangrijk om te werken met betrouwbare vrijwilligers. Het is goed om vrijwilligers en/of medewerkers te verplichten om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te tonen. Hierdoor kun je als club de kans op grensoverschrijdend gedrag verkleinen. Het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. Als sportvereniging kun je hier gratis gebruik van maken. Alle informatie over de Regeling Gratis VOG voor sportverenigingen is te vinden op de website van Centrum Veilige Sport . Vertrouwenscontactpersoon (VCP) Binnen de sportvereniging moet iedereen zich prettig en veilig kunnen voelen. Bewust of onbewust kunnen er situaties ontstaan waardoor leden of vrijwilligers zich ongemakkelijk voelen. Mede doordat men elkaar binnen een vereniging (veelal) goed kent zijn sommige situaties moeilijk te bespreken; denk hierbij aan onderwerpen als pesten, seksuele intimidatie of criminaliteit. Dit kan ook voorkomen bij sporters onderling. Voor dit soort situaties is het belangrijk dat er binnen de vereniging een vertrouwenscontactpersoon beschikbaar is. De vertrouwenscontactpersoon is geen hulpverlener en doet geen onderzoek in de vereniging bij incidenten. Een vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft raad en kan doorverwijzen naar de juiste hulp. Om Vertrouwenscontactpersoon te worden dien je een cursus te volgen. Cursus vertrouwenscontactpersoon Deze tweedaagse cursus worden gegeven door NOC-NSF en hebben we naar Hoogeveen weten te halen. Door een bijdrage vanuit het Sportakkoord wordt deze kosteloos aangeboden voor sportaanbieders uit de gemeenten De Wolden en Hoogeveen. De cursus vindt plaats op woensdag 6 en 13 april in de kantine van Taekwondovereniging Sidokwan in Hoogeveen (Trompstraat 1a). Voor meer informatie en aanmelden ga naar de website van Sportief Hoogeveen of De Wolden Sport.
|
|
| | | EETteam helpt bij eetproblemen
Eetproblemen en het gewicht van uw kind kunnen veel invloed hebben op uw gezin en kunnen uitzichtloos lijken. Toch zijn ze met de goede aanpak vaak op te lossen. Het EETteam wil u en uw kind graag helpen. Het doel van het EETteam is te zorgen voor een goede groei en ontwikkeling van uw kind. Een kind dat ‘lekker in zijn vel’ zit. Het EETteam Hoogeveen is een makkelijk en professioneel hulpmiddel voor u en uw kind. Het EETteam kan vragen beantwoorden over eten. Verschillende experts bespreken de vragen. Het EETteam stelt een persoonlijk plan op voor kinderen tot en met 17 jaar. Alle vragen over voeding zijn bespreekbaar. Enkele voorbeelden zijn: mijn kind eet geen stukjes, mijn kind spuugt het eten uit, mijn kind heeft ondergewicht, mijn kind heeft overgewicht, mijn kind is alleen nog maar met gezond eten bezig. U kunt uw kind zelf aanmelden bij het EETteam, maar het kan ook in overleg met een arts. Nadat uw kind is aangemeld, krijgt u van het EETteam een vragenlijst en een eetdagboek. De vragenlijst en het eetdagboek vormen de basis voor de afspraak. Na het terugsturen van beide documenten plannen we binnen een week een afspraak met u in. Tijdens de eerste afspraak kijken we welke organisaties belangrijk zijn voor de behandeling van uw kind. Alle kosten worden vergoed. Het EETteam Hoogeveen is een idee van Diëtistenpraktijk Diadem, Klinq praktijk, Kinderpraktijk De Leeuwerik, Accare, GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Treant Zorggroep en de gemeente Hoogeveen.
Het EETteam is bereikbaar via het e-mailadres eetteam@dewoldenhoogeveen.nl. Meer informatie staat op de websitepagina www.hoogeveen.nl/eetteam. |
|
| | | Sportprogramma voor Moeders van Hoogeveen
In maart 2022 zijn onze sportfunctionarissen Suzanne Nijmeijer en Nienke IJmker, begonnen met een sportprogramma van 8 weken voor Moeders van Hoogeveen. Elke donderdagochtend zijn zij samen met zwangeren/moeders te vinden in de sportzaal in Krakeel. Vanuit het Hoogeveens Sportakkoord is de ambitie uitgesproken dat iedere inwoner van Hoogeveen de kans krijgt om deel te nemen aan sport en bewegen aan voor hem of haar passende en aantrekkelijkeactiviteiten. Hierbij is het streven om kansrijke doelgroepen te begeleiden naar een passend aanbod binnen reguliere sportgroepen en samen te werken in de ontwikkeling van specifiek aanbod en retentiebeleid dat past bij de wensen en behoeften in verschillende levensfasen. In dit geval gaat het om moeders (van Hoogeveen) die begeleiding nodig hebben in het ontwikkelen/aanmeten van een gezonde leefstijl voor zowel zichzelf als hun (ongeboren) kind. Moeders van Hoogeveen is een project van gemeente Hoogeveen en helpt (kwetsbare) zwangeren/moeders om tijdens en na de zwangerschap gezond te leven. Na de bevalling helpt Moeders van Hoogeveen om een goede hechting en een gezonde ontwikkeling van het kind mogelijk te maken. Zo krijgt het kind een kansrijke start in het leven. Het gaat veelal om kwetsbare moeders die een klein netwerk hebben en weinig tijd en/of kennis hebben om bewust bezig te zijn met een gezonde leefstijl voor zichzelf en het (ongeboren) kind. Sinds 2019 bestaat het project dat wordt begeleid door twee collega’s van de gemeente Hoogeveen en studenten HBO social work of verpleegkunde. Tijdens een intake worden er ook verschillende vragen gesteld op het gebied van sociaal netwerk, gezonde leefstijl en bewegen. Door signalen vanuit deze intakes zijn de sportfunctionarissen betrokken bij Moeders van Hoogeveen om een samenwerking aan te gaan. Daarnaast is SWW betrokken vanuit het maatjesproject en vanuit daar zijn er ook moeders die aansluiten. Het iseen programma waarbij de aspecten bewegen, gezonde leefstijl en sociale contacten aan bod komen. Er wordt gestart met sport en bewegen. Na afloop is er tijd om samen koffie/thee te drinken en fruit te eten, na te praten maar ook om bepaalde thema’s aan bod te laten komen. Daarnaast kan dit ook een mooi moment zijn om een professional uit te nodigen die iets gaat vertellen over een bepaald thema. De kinderen van de moeders worden (in eerste instantie) opgevangen door twee studenten die betrokken zijn bij Moeders van Hoogeveen. Het project loopt inmiddels een aantal weken en er is een leuk groepje fanatieke moeders. Deze moeders werken iedere week aan een gezonde leefstijl en maken kennis met verschillende vormen van bewegen en sporten, waarbij samen sporten en elkaar ontmoeten heel waardevol is. Tijdens het sporten hebben de moeders even tijd voor zichzelf en worden er nieuwe contacten gelegd en hun sociaal netwerk vergroot.
|
|
| | | | Nieuws vanuit het specialisten team: Positieve sportcultuur
De komende maanden nemen we jullie mee in de 4 inzichten van trainerschap waarbij de hoofdvraag centraal staat: ‘Wat zijn de succesfactoren in het gedrag van trainers en coaches bij het creëren van een plezierig en ontwikkelingsgericht sportklimaat?’ We hopen dat deze inzichten jullie een stap vooruithelpen in je trainerschap. Het eerste inzicht is: Structureren. Structureren betekent voor een trainer: uitspreken-afspreken-aanspreken. Als trainer zorg je ervoor dat je uitspreekt wat je van de sporters verwacht door duidelijke afspraken te maken. Als de afspraken niet worden nagekomen dan moet je elkaar hier ook op (durven) aanspreken. Structureren geeft dus duidelijkheid over wat we van elkaar mogen en kunnen verwachten, de structuur biedt hiertoe de kaders. De rol van de trainer is hierin cruciaal. Hoe zie je als trainer toe op het naleven van spelregels en sportieve omgang met elkaar, ook als het ‘er om gaat’ tijdens spannende momenten van wedstrijden? De trainer zelf fungeert als rolmodel en degene die het juiste gedrag ook na- en voorleeft en zo ontstaat er een vorm van ‘sociaal leren’ bij de jonge sporters. Waarom structureren? Uit onderzoek blijkt dat structuur het fundament is voor de begeleiding van trainingsactiviteiten. Door structuur krijgen de spelers de gelegenheid om plezier van het spelen te ervaren en vaardigheden te leren. Bij structuur gaat het zowel om het structureren van oefenvormen en de opbouw van de training als om de onderlinge omgang met elkaar. De trainer moet eerlijk en consequent zijn. Afspraken moeten worden nagekomen, iedereen moet gelijk worden behandeld en de trainer moet ook fouten durven toegeven. Belangrijk is om bij aanvang van het seizoen de structuur strak te bewaken, zodat spelers weten waar de grenzen liggen. Structuur blijkt bovendien belangrijk om grip te houden op groepsprocessen. Zo worden jeugdspelers soms uitgesloten of zelfs gepest door teamgenoten en kunnen trainers door te structuren bijdragen aan de waardering van diversiteit en het realiseren van een sportomgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat zorgt niet alleen voor een prettiger klimaat, maar ook voor een betere ontwikkeling van jonge sporters. Zij ontwikkelen zich beter als er een klimaat is waarbinnen aandacht is voor regels, onderlinge omgang, afspraken en verwachtingen. Juist door het stellen van (spel)regels ontstaat er ruimte om hierbinnen het spel op verschillende manieren te spelen. Structuur en regels bieden dan letterlijk speelruimte, voor alle jonge sporters die meedoen. Aan de slag met dit inzicht met pubers? Kijk dan dit filmpje!
Deel 3 – 4 bestuurdersrollen – Voorbeeldrol Je bent je er misschien niet altijd van bewust, maar als bestuurder heb je meerdere rollen. Deze verschillende rollen kun je gebruiken om een prettig sportklimaat te realiseren bij jullie op de vereniging. Iedere maand nemen we jullie mee in een van deze rollen. Vorige maand hebben we je meegenomen in de tweede bestuurdersrol, de communicatierol. Hieruit bleek dat een goede communicatie binnen een vereniging nog niet altijd zo vanzelfsprekend is. Deze maand nemen we je mee in de derde bestuurdersrol: de voorbeeldrol. Elke bestuurder moet persoonlijk het goede voorbeeld geven, ze zijn het boegbeeld van de vereniging. Een bestuurder moet zich houden aan gemaakte afspraken over sportiviteit en respect en andere beleidspunten. Een bestuurder moet hierin zelf het voortouw nemen om de gemaakte afspraken in praktijk te brengen. Soms gaat het om kleine dingen in de praktijk die een positief beeld kunnen geven of die juist de geloofwaardigheid van een bestuurder ondermijnen. Als een bestuurder zich al niet weet te houden aan de gedragsregels, waarom zou de rest zich er dan wel aan houden? |
|
| | | Postadres Postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen
Volg ons
|
|
| |
| |
| |
|
|
Verstuurd naar:
newsletter@newslettercollector.com Uitschrijven Gemeente Hoogeveen, Raadhuisplein 24, 7901BW Hoogeveen, Drenthe, Nederland