Nieuwsbrief december 2020

Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te bepreken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de verhuurders van sportaccommodaties.
Deze regeling is bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom tussen 1 maart en 1 juni 2020 hebben kwijtgescholden aan amateursportorganisaties.
Binnensportaccommodaties
Als sportaanbieder heeft u gebruik kunnen maken van onze gemeentelijke binnensportaccommodatie(s) totdat deze moesten sluiten op 12 maart 2020. De reserveringen die door u zijn gedaan voor de periode 13 maart 2020 tot 1 juni 2020 zullen worden kwijtgescholden. Met andere woorden deze worden kosteloos geannuleerd en hoeft u niet te betalen over deze periode.
Buitensportaccommodaties
Als sportaanbieder heeft u gebruik kunnen maken van onze gemeentelijke buitensportaccommodatie(s) totdat deze moesten sluiten.
De veld huur over de periode van 1 maart tot 1 juni 2020 zullen worden kwijtgescholden. Met andere woorden u hoeft niet te betalen over deze periode.
Sportverenigingen die de veldhuur hebben betaald voor deze periode zullen binnenkort een credit factuur ontvangen ter compensatie.
Indien u vragen heeft over bovenstaand schrijven, kunt u contact opnemen met Marjolijn Kracht m.kracht@dewoldenhoogeveen.nl

Sportief Hoogeveen heeft twee stagiaires in dienst

Sophia van Delden en Elianne van Boven versterken het team sportfunctionarissen. Ondanks de Corona crisis hebben zij een leerzame en leuke stage plaats gevonden in het team van De Wolden Sport.

 


Elianne aan het woord

Mijn naam is Elianne van Boven, twintig jaar oud en woon in Alteveer. Ik zit alweer in mijn vierde en laatste jaar van de opleiding Sport & Bewegen op Landstede in Zwolle en loop dit jaar stage als sportfunctionaris bij gemeenten de Wolden en Hoogeveen. Drie dagen in de week loop ik stage in een heel gezellig team waar ik ook veel van leer.
Op dit moment geef ik wekelijks extra gymlessen aan een klein groepje kinderen rond de vijf/zes jaar oud die achterlopen op bepaalde motorische vaardigheden. Het is erg leuk om verbetering te zien bij de groep.
Ook ben ik bezig met het opzetten van een team promotie-kids. Het project start in januari waarin ik samen met de promotie-kids zorg dat de activiteiten die op de website www.actiefjonghoogeveen.nl staan gepromoot worden, zodat hier meer kinderen aan mee gaan doen. Het lijkt mij hartstikke leuk om dit op een hele creatieve en leuke manier te doen!
Als laatst ben ik samen met de andere stagiaire Sophia bezig met het maandelijkse JOGG weetje. Elke maand komt er op de Facebook en Instagram pagina van @dewoldensport en @sportief_hoogeveen een filmpje van onze sportfunctionarissen, waardoor kinderen tot en met twaalf jaar in beweging worden gezet. Sophia en ik doen dit elke maand met veel lol en plezier.
Het is een erg leuke en leerzame stage, omdat je met veel verschillende projecten samen met verschillende collega’s bezig bent.


 


Sophia aan het woord


Mijn naam is Sophia van Delden, vierdejaars HBO Voeding en Diëtetiek studente en ik loop een half jaar stage bij Leoni Pleiter bij JOGG Hoogeveen en De Wolden wat onderdeel is van Sportief Hoogeveen en De Wolden Sport.
Ik hoor regelmatig de vraag: “wat doe je dan zoal”. Misschien is het wat gek, een Voeding en Diëtetiek stagiaire bij de gemeente, maar er zijn zo veel mogelijkheden. Naast een kijkje achter de schermen bij de gemeente ben ik bezig met verschillende activiteiten/projecten en ik zal er een paar uitlichten.
Een van mijn leukste activiteiten was het ondersteunen van en meehelpen met Bianca Straathof bij het project Boerderijeducatie. Kinderen kregen een rondleiding over de boerderij en leerden waar voeding nou echt vandaan komt, oorspronkelijk komt het namelijk niet uit de supermarkt. Na de rondleiding over de boerderij zijn wij met z’n allen gaan koken. Ik had twee gezonde recepten uitgezocht en de kinderen hadden zelf een gezamenlijk recept meegenomen. Wij hebben letterlijk, gekookt en gegeten tussen de koeien. Helaas zijn niet alle koeien even netjes, dus soms hoorde je wat onsmakelijke geluiden onder het eten van de groentesoep. Het was een supergezellige middag.
Naast tussen koeien koken ben ik ook bezig met projecten waarbij mijn Voeding en Diëtetiek kennis wat meer naar voren komt. Zo heb ik een voorlichting gegeven over gezonde (sport)voeding bij de streetwise cup (voorheen Johan Cruyff toernooi). Verder mag ik smaaklessen geven op basisscholen en werk ik samen met een andere stagiaire aan een project om de supermarkten in Drenthe gezonder te maken. Een hele klus aangezien daar veel marketing bij komt kijken.
Een ander erg leuk project is het antwoord vinden op de vraag: hoe kun je ouders beter betrekken bij gezonde voeding op school. En dan nog specifieker, ouders die moeite hebben met lezen of minder te besteden hebben aan boodschappen. Dat vind ik een leuk en uitdagend vraagstuk waarbij ik enerzijds mijn kennis over voeding moet gebruiken en anderzijds out of the box moet denken om het verhaal over gezonde voeding helder over te brengen.
Al met al, alles waarbij voeding om de hoek komt kijken kan ik mij mee bezig houden en de ervaringen die ik tijdens mijn stage opdoe dragen bij, aan mijn ontwikkeling als beginnend beroepsbeoefenaar.





Sporttrainer aan het woord

Wie ben jij, bij welke vereniging ben je actief en wat doe je?
Ik ben Leroy Rijpers. Ik ben trainer van JO17-1 bij VV Noordscheschut. Daarnaast geef ik ook nog training bij voetbalacademie Hoogeveen.
Wat vind jij leuk aan training geven?
Ik vind het super om met voetbal bezig te zijn. Ook vind ik het leuk om mensen wat te leren en mee te geven. Dan is training geven natuurlijke de perfecte combinatie.
Heb je ook nog andere taken binnen de voetbalvereniging?
Ik vlag of fluit regelmatig een wedstrijd. Ook speel ik af en toe mee met een wedstrijd waar wat vrienden van mij inzitten.
Wat vind je er moeilijk aan of waar loop je soms tegenaan?
Ik vind het lastig als spelers afspraken niet nakomen. Bijvoorbeeld dat ze te laat komen of zich niet op tijd afmelden voor een training. Ik kan daar slecht tegen en dat merk je dan ook wel aan mij. Als de jongens die ik training geef later aan het werk zijn, werkt het ook niet zo. Dit probeer ik ze dan ook mee te geven.

Hoe gaan jullie als vereniging om met de coronacrisis?
Ik probeer met mijn team zoveel mogelijk trainingsmomenten in te plannen. De club is hierin meedenkend en geeft de trainers deze vrijheid. Dit kan ik zeer waarderen. De jongens moeten al zoveel missen op het moment en hier zijn wij ons zeker bewust van.
Waar ben je trots op bij je vereniging?
Op de saamhorigheid die bij de club leeft. Je zou bijna denken dat het hele dorp voor het voetbal leeft. Dat past zeker bij mij. Ik vind het mooi om te zien hoe vrijwilligers deze club hebben opgebouwd. Het sportpark ligt er super bij, ook dit is allemaal vrijwilligers werk. Super om te zien!




Smaaklessen bij CBS de Akker in Pesse

Vorige maand heeft Sophia van Delden samen met een collega van Voeding en Diëtetiek twee smaaklessen gegeven bij CBS de Akker in Pesse. De lessen waren voor groep 3 en 4. Beide lessen gingen over de vraag: waar komt ons eten vandaan? Er zijn drie thema’s behandeld: thema brood, melk en kaas en thema groente en fruit. Samen met de juf waren zij onder de indruk van de kennis van de kinderen over deze onderwerpen. Heel knap, bijzonder en leuk om te horen.
Bij groep 3 lag de focus op proeven. Er werd ingegaan op welke smaken er zijn: zoet, zuur, zout en bitter. De smaak umami hebben ze achterwege gelaten. Een meisje uit de klas benoemde nog de smaak pittig/heet, ook een hele goede. Een van de hoogtepunten van de les was wel het proeven van de smaak bitter. Hiervoor werd 95% pure chocola gebruikt. Beetje gemeen natuurlijk, want je verwacht een lekker stukje chocola en dan is het 95% pure chocola, dat is extreem bitter. Gelukkig konden de kinderen erom lachen. Nadat de kinderen een duidelijk idee hadden gekregen van alle vier de smaken zijn ze fruit en groente gaan proeven. Hoe smaakt een paprika en wat voor smaak heeft een stukje mandarijn, soms zuur en soms zoet.
Na het proeven was er tijd voor een leuk spel. Iedereen mocht aan de linkerkant van de klas gaan staan. Er werden vragen gesteld waarop het antwoord, juist of onjuist was. Bij een juist antwoord, werd een stap naar voren. Igezet. Was het antwoord op de vraag onjuist, dan bleven ze staan. Er werden een paar leuke vragen gesteld zoals: je mag nooit pizza of patat eten want dat is ongezond. Sommige kinderen namen een stap naar voren, anderen bleven staan. Het antwoord: onjuist. Natuurlijk mag je pizza of patat eten! Doe het alleen niet te vaak. Deze boodschap willen we altijd meegeven. In volwassen taal: geniet met mate. De kinderen en de juffen van groep 3 en 4 vonden het allemaal een leukeles. Sophia en haar collega vonden het leuk om de les te geven. Een win-winsituatie.


Sportclub VV De Weide kiest voor duurzaamheid: 40% reductie op energieverbruik

Een op het oog vrij nieuw gebouw, maar ook hier viel nog veel winst te halen uit energiebesparing. Nico Bastiaans vertelt dat de club het proces in 2016 startte met een energiescan waarbij het hele gebouw werd bekeken. Ook het gebruik de koelkasten en vriezers (de grote energievreters) werden meegenomen. Met een werkgroep bestaande uit 2 bestuursleden en 4 gedreven leden is de club vervolgens direct aan de slag gegaan.


“In januari is subsidie aangevraagd voor een zonnedak en LED-verlichting voor twee velden. En inmiddels liggen 114 PV-panelen op het dak, goed voor 31.000 kWh per jaar, en verlichten de LED-masten 2 velden. Ook werd de verlichting in het hoofdgebouw vervangen door LED. In totaal goed voor een reductie van 40% op het energieverbruik! Wat betreft elektra is onze club energieneutraal.”
Betrekken leden
Op de vraag of de leden ook zijn meegenomen in het verduurzamen van de club, vertelt Nico dat dat rondom de zonnepanelen zeker is gebeurd. “Een aantal leden hebben gelijktijdig panelen aangeschaft en dat levert de club een rentekorting op de sportlening van het DEO. Verder kunnen de leden panelen van het clubdak adopteren. 30 panelen zijn er al geadopteerd.” Een mooi resultaat in een jaar tijd! “Maar”, zegt Nico, “eigenlijk kunnen we wel best wat trotser zijn op wat we hier in korte tijd hebben bereikt.”
De volgende stap?
“Dat worden de kleedkamers. Hoe of wat daar zijn we nog over aan het nadenken. Maar ook hier valt veel energiewinst te halen wat weer goed is voor de exploitatie van de club.”

Wilt u ook verduurzamen? Klik hier voor meer informatie: kies voor duurzaamheid



Postadres
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen



Volg ons

 
Telefoon
14 0528

E-mail
sport@hoogeveen.nl