Nieuwsbrief juni 2022


Maak een sport van lekker eten

Wil jouw club bijdragen aan een gezondere omgeving, betere prestaties en het vergroten van sportplezier voor jullie leden? Mis dan niet je kans om jouw club op te geven voor Foodcamp! Een food coachings programma waarmee de kennis van (top)sport in relatie tot voeding toegankelijker is voor de sporter van lokale clubs en alle sporten. Deze samenwerking tussen Jumbo en NOC*NSF zorgt voor een positieve impact van jouw club op jullie leden, hun plezier en prestaties! Foodcamp start na de zomer op meerdere plaatsen in het land. Mocht er bij jullie club in Hoogeveen interesse zijn om mee te doen, laat het dan voor 30 juni 2022 weten aan de sportfunctionaris die actief is binnen jouw club. Wie weet kan er na de zomer dan een Foodcamp bij jullie plaatsvinden. Voor meer informatie bekijk deze pagina op Clubbase. #foodcamp


Nieuws vanuit het specialisten team: Positieve sportcultuur

4 inzichten in trainerschap: stimuleren
In april hebben we het eerste inzicht behandeld van 4 inzichten in trainerschap: structureren. Deze keer staat het tweede inzicht centraal: stimuleren, waarbij de vraag is op welke manier stimuleren een positief effect heeft op de ontwikkeling van sporters.

Stimuleren wil zeggen het positief aanmoedigen van sporters en het geven van oprechte complimenten. Daarbij gaat het vooral om de vooruitgang, niet om het eindresultaat. Stimuleren draagt dus bij aan een omgeving waarin kinderen fouten durven maken. Plezier hebben en leren gaan hand in hand.
Op welke manier stimuleren?
Complimenten leveren veel leerrendement op, doordat deze vaak zorgen voor meer zelfvertrouwen, waardoor de sporter gemotiveerd raakt om met extra inzet iets te verbeteren. Positieve reacties van de trainer zorgen voor directe plezierbeleving bij de jeugdsporter. Dit is erg belangrijk, want ‘plezier beleven’ en ‘iets leren’ zijn de twee belangrijkste doelen die jeugdsporters met het sporten willen bereiken.
Probeer fouten te verpakken door bijvoorbeeld eerst een compliment te geven, gevolgd door een concrete aanwijzing hoe het beter kan.



Stimuleer kinderen op inzet in plaats van prestatie!
                                        

Hoe jonger kinderen zijn hoe minder bang ze zijn om fouten te maken en hoe minder snel ze opgeven. Maar het zoeken en aangaan van uitdagingen verdwijnt zeer regelmatig op iets oudere leeftijd en sommige kinderen lijken hun motivatie te verliezen wanneer het lastig wordt. Wat kun je hier als trainer/coach en ouder aan doen?

Vaste mind set VS. Groei-mind set!Mind set is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop mensen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun competenties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mind set en een groei-mind set. Kinderen met een vaste mind set geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met bepaalde kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Kinderen met een groei-mind set daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het begin; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. Wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig. Kinderen met een groei-mind set zullen niet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Ze weten dat het hoort bij leren en groeien. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag. Kortom, een groei-mind set leidt tot een passie voor leren.

Wil je een kind zijn talenten optimaal laten benutten, dan is het dus van belang dat hij of zij een groei-mind set ontwikkelt. Het goede nieuws is: je kunt je mind set veranderen, en mensen helpen een groei-mind set aan te leren of te behouden! Door te focussen op inzet in plaats van prestatie, creëer je meer een groei-mind set en zullen kinderen minder geneigd zijn op te geven. Op die manier gaan kinderen zelf ervaren dat ze hun prestaties kunnen verbeteren.

TIPS
·         Beloon kinderen tijdens trainingen voor inzet
·         Stel (droom)doelen met de kinderen
·         Refereer aan hun voorbeeldspeler
·         Geef zelf het goede voorbeeld!
·         Leg uit hoe ontwikkeling werkt
·         Maak ontwikkeling zichtbaar (bijvoorbeeld door voor- en na video's)


4 rollen van een bestuurder: weerbaarheidsrol                                       

De vorige keer hebben we de voorbeeldrol behandeld. Als boegbeeld van de vereniging is het belangrijk dat je zorgt voor het goede voorbeeld binnen de vereniging. Deze week gaan we verder met de vierde en laatste rol: de weerbaarheidsrol. De weerbaarheidsrol is de rol waar de meeste bestuurder het meeste moeite mee hebben. In deze rol pas je bij incidenten namelijk toe wat er aan regels is afgesproken. En dan wordt het vaak ineens lastig. Zo eenvoudig is het niet om iemand aan te spreken die zicht enorm agressief gedraagt. En als je iemand op zijn gedrag aanspreekt, is het afwachten hoe hij/zij op jouw opmerking reageert. Wanneer je dit met respect, rust en overtuiging doet, is je kans op succes het grootst. Het is hierbij belangrijk dat alle bestuursleden op dezelfde manier handelen in vergelijkbare situaties en de rug recht houden bij het nemen van maatregelen of bestuursbesluiten.




Wereldfietsdag


Vrijdag 3 juni is het Wereldfietsdag en de Stichting Sport & Beweeg doet hier aan mee. We organiseren voor u een knooppunten fietsroute die we gezamenlijk als groep gaan fietsen. Lijkt het u leuk om mee te fietsen? We zien uw aanmelding graag tegemoet.

Wanneer:          vrijdag 3 juni
Tijd:                     13.30 – 16.30 uur
Startlocatie:       sporthal Activum, Sportveldenweg, Hoogeveen
Lengte route:     ongeveer 30 km
Kosten:               gratis (consumptie onderweg voor eigen kosten)

Extra informatie en aanmelden
Er wordt gefietst in groepen van maximaal 15 personen. Zijn er meer aanmeldingen dan worden er extra groepen gemaakt. De fietssnelheid is 16-18 km per uur. Onderweg wordt er pauze gehouden om iets te drinken (zelf flesje water meenemen). Aanmelden kan via het e-mailadres info@sportenbeweeg.nl of telefoonnummer 0528-233775 (maandag t/m donderdag).


Smaaklessen op de basisscholen

Sinds enige jaren worden er op basisscholen in de gemeente Hoogeveen inspirerende Smaaklessen gegeven. Hoe wordt brood gemaakt, waarom heb je gezonde voeding nodig, wat is het verschil tussen een bruin en een wit ei en wat betekent ‘biologisch’? De leerlingen van groep 1 tot groep 8, gaan onder begeleiding en op basis van bewezen effectief lesmateriaal spelenderwijs op onderzoek uit in de wereld van voeding.
Het gaat om proeven, ruiken, horen, voelen en kijken.

Elf basisscholen nemen dit schooljaar deel aan de Smaaklessen die worden verzorgd door de enthousiaste gastdocenten Baukje, Jolanda, Jannie, Alice en Lianne. Het programma wordt gecoördineerd door de sportfunctionarissen van Sportief Hoogeveen.

Postadres
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen



Volg ons

Twitter
 
Facebook
Telefoon
14 0528

E-mail
sport@hoogeveen.nl