Nieuwsbrief maart 2021


Na bijna 11 jaar nemen wij helaas afscheid van onze collega Frank Schuurman als Sportfunctionaris bij De Wolden en Hoogeveen. Frank heeft als Sportfunctionaris vele projecten gedraaid zoals, sportcongressen, studiedagen, MRT-trajecten, het Cruijff Court, City trainers en vele activiteiten en toernooien. Daarnaast heeft hij les gegeven als vakleerkracht LO in de Wolden. Frank maakt een overstap naar het Strategisch Beleidscentrum en zal daar de rol vervullen als projectleider verbindende aanpak.
Wij gaan Franks' collegialiteit, enthousiasme, humor en ervaring erg missen! Hij was een waardevolle collega. We vinden het heel jammer dat hij ons gaat verlaten, maar wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging!

Door het vertrek van Frank is er een vacature in het team sportfunctionarissen:
Sportfunctionaris/ Vakleerkracht bewegingsonderwijs
(Voor gemiddeld 20 uur per week met mogelijkheid tot uitbreiding naar 36 uur)
Kom jij ons team versterken?
Op weg naar de ouderenvriendelijke sportvereniging in Drenthe

HOE START IK EEN OLDSTARS AFDELING OP BINNEN ONZE CLUB; AAN DE SLAG MET SENIOREN

Steeds meer verenigingen denken na over het betrekken en binden van diverse doelgroepen binnen de vereniging. Voor de doelgroep 55+ liggen er kansen met het programma OldStars Sport. Hierbij is het motto: een leven lang sporten en bewegen bij de vereniging. Met OldStars kunnen deelnemers op latere leeftijd op een laagdrempelige manier het spelletje blijven spelen. Vitesse ’63 uit Koekange en VV Zuidwolde hebben het goede voorbeeld al gegeven en hebben een ontzettend leuke, sportieve en gezellige groep weten te creëren.
Aan de hand van een webinar wordt uitgelegd wat OldStars precies inhoudt, hoe je het kunt opstarten binnen de club of in de gemeente en welke ondersteuning er geboden wordt. Sportfunctionaris Gerdo van Dalen denkt graag met je mee om ervoor te zorgen dat het Oldstars aanbod in De Wolden vergroot wordt.

Dit webinar wordt georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds, SportDrenthe en de 12 buurtsportcoaches seniorensport van de gemeenten.

Sessie: Hoe start ik een OldStars afdeling op binnen onze club
Voor wie: Bestuurders/vrijwilligers/trainers-coaches/oud leden/senioren sporters van sportverenigingen of andere sportaanbieders
Wanneer: woensdag 24 maart 2021
Waar: Online via Zoom

WAT IS OLDSTARS?
Met OldStars Sport ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de ouderenvriendelijke sportomgeving bij sportverenigingen. Na het succes van OldStars walking football zijn meer nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers ontwikkeld. Ouderen kunnen nu ook kiezen voor OldStars walking hockey, OldStars tennis, OldStars tafeltennis, OldStars walking handball, OldStars walking korfball, OldStars walking rugby, OldStars running, OldStars cycling, OldStars volleyball en OldStars walking basketball.

Uitgangspunt van OldStars is om senioren de mogelijkheid te geven op hun eigen niveau mee te (blijven) doen en zo het positieve effect van het sociale contant in het verenigingsleven te (blijven) ervaren. Met OldStars kunt u actief zijn als sporter, begeleider, instructeur en/of vrijwilliger. Op deze manier ervaart iedereen die mee doet de voordelen van een leven lang sport en bewegen, een belangrijke doelstelling van het Nationaal Ouderenfonds en partners Menzis en het Ministerie van VWS.


Trainer Pim Nijmeijer aan het woord

Bij welke vereniging geef je training?
Ik geef training bij Badmintonvereniging Smash Hoogeveen, maar ik heb ook training gegeven in Zuidwolde en in Veendam.

Hoe lang geef je al training?
Ik ben 9 jaar geleden begonnen met het begeleiden van een trainer. Sindsdien ben ik langzaam in de rol van trainer gerold en geef ik de afgelopen 5 jaar zelfstandig training. Van die 5 jaar heb ik de afgelopen 3 jaar pas training gegeven met een trainerslicentie.

Wat heeft jou de doorslag gegeven om training te gaan geven?
Het begon als vrijetijdbesteding, maar al snel merkte ik dat ik het leuk vond om kinderen wat te leren. Het succes en de blijheid die zij hadden als iets lukte gaf mij energie en het plezier om er mee door te blijven gaan. Door het plezier wat ik eruit haalde ben ik er mee door gegaan en heb ik uiteindelijk gekozen om een trainersdiploma te halen.

Wat vind je het mooiste en wat het lastigste aan training geven?
Het mooiste aan training geven vind ik de groei van de kinderen op verschillende manieren. De groei in de kwaliteiten van badminton die ze aanleren en het plezier wat ze daarin in beleven. Maar ook de groei die ze meemaken doordat ze bijvoorbeeld moeten leren omgaan met winst en verlies. Daarnaast is het natuurlijk supertof om te zien dat een jeugdlid binnenkomt met 7 jaar en als 20-jarige nog steeds lid is en fanatiek traint.
Wat dan weer lastig is aan training geven is het concentratievermogen van de kinderen. Ze hebben behoefte aan snelle prikkels door alle beeldschermpjes waar ze aan gewend zijn. Een rustige oefening om iets aan te leren is voor een paar minuten leuk, maar langer dan dat raken ze verveeld. Daar moet je nu je training op aanpassen. Hetzelfde geldt voor grote verschillen qua niveau binnen de groep. Hoe zorg je dat iedereen op zijn niveau kan trainen zonder de groepsdynamiek te verstoren. Dat vergt wat aanpassingen voor de groep en voor mij als trainer, maar komt altijd wel weer goed.

Wat is belangrijk binnen jouw trainingen?
Bij mijn trainingen vind ik plezier en lachen het belangrijkste. Uiteraard moet er wel getraind worden, maar de kinderen die ik training geef weten goed wat ik van hun verwacht. Ze weten dat als ze het te gezellig hebben op de baan het minder gezellig wordt in de groep. Dus hebben we een goede afspraak dat met iedereen momenten hebben om even te kletsen en te lachen en niks te doen.

Doe je nog andere taken binnen de vereniging?
Ik ben trainerscoördinator en zit met die functie ook in het bestuur.

Waar ben je trots op bij je vereniging?
Dat wij als vereniging een geweldige sfeer hebben voor iedereen. Van jong tot oud en van de startersgroep tot aan de fanatieke wedstrijdspeler en recreanten. Elke groep is wel op een bepaalde manier met elkaar betrokken en het draait niet alleen om trainen, wedstrijden en winnen. De gezelligheid is het belangrijkste!

Zou je anderen aanraden om training te geven? Zo ja, waarom?
Ja, ik zou anderen zeker aanraden om training te geven. Je leert anderen om zich te verbeteren in de sport, maar zelf leer je er ook ontzettend veel van. Zoals je de techniek bij anderen aanleert, ga je ook kijken naar je eigen techniek. Daardoor ben je zelfbewuster van wat je doet en gaat je eigen techniek vooruit. Daarnaast is het hartstikke leuk om iemand anders te helpen met ontwikkelen van vaardigheden.

Welk moment/momenten blijft jou als trainer het meest bij?
Het moment dat een jongetje met autisme op 10-jarige leeftijd bij ons begon. Hij had het erg moeilijk om contact te maken en werd elke training minstens 1 keer woedend op anderen. In de loop van de jaren werden zijn sociale vaardigheden steeds beter en leerde hij badmintonnen. Dankzij alle hulp en steun die hij heeft gekregen van o.a. mij en alle andere trainers is hij nog steeds bij ons aan het badmintonnen als 17-jarige. Hij is een van de oudste en meest sociale jeugdleden bij ons de groep en heeft het meeste plezier van iedereen. Het is mooi om deel te hebben genomen aan die ontwikkeling van hem en om te zien waar hij nu is gekomen.

Wat is je doel voor het komende seizoen?
Het doel voor komend seizoen is weer “normaal” te kunnen badmintonnen en de gezelligheid weer te kunnen maken op de trainingen. Daarnaast zou het mooi zijn om met de ontwikkelingen van Air Badminton weer lessen te kunnen geven op scholen zodat meer kinderen interesse krijgen in de sport. Maar laten we eerst maar weer fatsoenlijk training geven, zonder dat daar beperkingen aan zitten. Dat zou het allermooiste zijn na dit gekke seizoen.




UITNODIGING 'Sportclub Drenthe door de corona-crisis'

Online sessies maart 2021

Iedere woensdag in maart van 20.00 tot 21.30 uur
Als Sportclub Drenthe (onderdeel van provinciale sportorganisatie Sport Drenthe) streven wij naar een actief en gezond sportlandschap in de provincie Drenthe. De Drentse sportverenigingen hebben een essentiële positie en al sinds het begin van de Corona-pandemie maken wij ons hierover ernstig zorgen. Met ons Corona-sportloket houden wij vinger aan de pols en zijn wij bereikbaar voor vragen en proberen wij zo veel mogelijk clubs te helpen in deze ingewikkelde periode. Onze online bijeenkomst in November leerde ons dat communiceren essentieel is, maar ook dat de verenigingsbinding vooralsnog sterker is dan de pandemie. Toch ontvangen wij steeds meer signalen dat de uitputtingsslag die deze crisis aan het worden is, toch zijn tol begint te eisen.
Daarom gaan wij samen met jullie in de maand maart op zoek naar een oplossing op de vraag: Hoe loodsen we samen de Drentse sportclubs door de corona-crisis?
Dit doen we door een vijftal Webinars te organiseren waarin actuele thema’s aan bod die nu spelen binnen de sportvereniging, iedere sessie spreekt verschillende groepen vrijwilligers aan. De verenigingsadviseurs van het coronaloket van Sportclub Drenthe kennen de regels, protocollen en genomen maatregelen. Zij kunnen meedenken met verenigingen, maar ook van elkaar kan men veel opsteken. Daarom is in deze zoom sessies ruimte om vragen te stellen aan de adviseurs van SportDrenthe, maar ook om goede ideeën tussen verenigingen uit te wisselen.



Een bericht van de afdeling verhuur sportaccommodaties

Sinds 15 december 2020 is Nederland ter bestrijding van het coronavirus in een strenge Lock down om contacten tot een minimum te beperken. Voor de sport betekent dit dat sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport worden. Er geldt een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur.

Per 3 maart gelden onderstaande spelregels voor sport:
Sporten in een binnenruimte is niet toegestaan.
Alle sportscholen, sporthallen, gymlokalen en zwembaden zijn dicht.
Sporten mag alleen buiten.
Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
Publiek bij sport is niet toegestaan.
Er worden geen wedstrijden gespeeld.

Sporten t/m 26 jaar:
Sporters tot 27 jaar mogen in teamverband sporten en hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5m afstand te houden.
Zodra sporters vanaf 13 jaar en ouder het veld verlaten na het sporten, moeten zij weer 1,5m afstand tot elkaar houden.
Sporters tot 27 jaar kunnen onderlinge wedstrijdjes spelen met het team van de eigen club/vereniging.

Sporten vanaf 27 jaar:
Buiten mag maximaal met twee personen gesport worden, zolang er minimaal 1,5m tussen zit.
Er mogen wel meerdere tweetallen naast elkaar sporten mits er voldoende afstand tussen de tweetallen zit.
Er mogen alleen individuele instructies gegeven worden maar geen instructies aan de hele groep.
Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden.

Veel verenigingen zullen op zoek gaan naar mogelijkheden om buiten te sporten. Er zal gebruikt gemaakt worden van diverse openbare velden en pleinen maar ook van de gemeentelijke sportaccommodaties.
Er is geen meldingsplicht voor het gebruik van de openbare velden en pleinen. In de praktijk betekent dit dat meerdere verenigingen op dezelfde plekken en tijden zullen trainen. Zorg voor een goede samenwerking met elkaar, wees verstandig en verantwoordelijk.
Voor het reserveren van een gemeentelijke sportaccommodatie wordt verzocht om contact op te nemen met de verhuursportaccommodaties@dewoldenhoogeveen.nl om te kijken welke mogelijkheden er zijn.
                                        

Celysa Benjamins van BSO Prokino – locatie Woelwater winnares ‘Kindermenu 2.0’ in Hoogeveen

Samen aan de slag voor gezonder uit eten
Eind 2020 ging de kookwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’ van start. Provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond daagden basisscholen uit om een lekker, regionaal én gezond kindermenu te bedenken en op de kaart te krijgen bij Drentse restaurants.  

Lekker, regionaal en gezond
Alle basisscholen in Drenthe hebben informatie en voorwaarden voor het gezonde gerecht ontvangen. De kinderen konden vervolgens in de groep of thuis een gerecht bedenken. De ingezonden recepten uit de gemeente Hoogeveen zijn beoordeeld door een vakjury bestaande uit Gert en Roelie Boverhof (’t Wapen van Ruinen), Janita Tabak, Hilda Mulder (wethouders), Lianne Braam (stagiaire JOGG) en Leoni Pleiter (JOGG-regisseur gemeente Hoogeveen). Zij bepaalden dat de inzending van Celysa Benjamins het meest lekker, vers, regionaal, gezond en betaalbaar is. Celysa had het gerecht gevulde courgette met Mexicaans gehakt bedacht.

Prijzen
Het winnende gerecht komt op de kaart te staan van de deelnemende restaurants in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden. De hele kinderopvanggroep van Celysa wint een leuke voedseleducatie activiteit bij boerderij Straathof in Echten, zodra de corona maatregelen het weer toelaten. Alle winnende gerechten uit de 12 Drentse gemeenten worden gebundeld in een inspirerend kookboek.

Meer informatie
Wil je graag meer weten over Kindermenu 2.0? Neem dan contact op met Leoni Pleiter, JOGG-regisseur van de gemeente Hoogeveen, via l.pleiter@dewoldenhoogeveen.nl



Extra aandacht voor iedereen tijdens ‘Maart Complimentenmaand!’

Op 1 maart was het Nationale Complimentendag. Een dag waarop je jouw waardering laat zien aan de mensen die belangrijk voor je zijn. Ook binnen de sport zijn er veel mensen die zich inzetten voor een vereniging. Deze mensen willen we op een persoonlijke manier laten weten dat ze gewaardeerd worden. Daarom is de maand maart uitgeroepen tot ‘complimentenmaand’!
Waardeer en je krijgt meer!
Laat iemand van je vereniging op een persoonlijke manier weten hoeveel je hem of haar waardeert! Download de award van facebook of hoogeveen.nl/award en vul hem in. Je kunt iemand blij maken via whatsapp of tag elkaar op facebook of instagram. Vergeet ook @sportiefhoogeveen niet!


Postadres
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen



Volg ons

 
Telefoon
14 0528

E-mail
sport@hoogeveen.nl