Nieuwsbrief oktober 2021

Zwem4daagse 2021

Maandag 18 oktober t/m vrijdag 22 oktober 2021.
Kosten: € 9,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
            € 11,20 voor 13 jaar en ouder.
Voor wie: Iedereen met minimaal een A-diploma kan meedoen met de zwemvierdaagse.
Afstand: Er kan gekozen worden voor 250 of 500 meter. U kunt tussen 07.00 – 14.00 uur en 18.30 – 20.00 uur komen om de banen te zwemmen. Van 10.00 tot 14.00 uur zijn er 3 banen beschikbaar in het wedstrijdbad, de overige tijden is het hele wedstrijdbad beschikbaar.
Kaart verkoop: Vanaf maandag 4 oktober kunt u bij de receptie van het zwembad een              deelnemerskaart kopen. Op deze kaart kunt u de hele week komen zwemmen.
Elke dag zullen er tussen 14.00 en 16.00 uur spelletjes georganiseerd worden voor alle kinderen.


Tennisproject TC de Weide

In september hebben in totaal 170 leerlingen van zes verschillende basisscholen in Hoogeveen kennis mogen maken met de tennisproject.
Onder begeleiding van Raymond Meijer van tennisschool Meijer mochten ze ervaren hoe leuk de tennissport is.
Het was een geslaagd project met veel enthousiaste kinderen. In maart krijgt dit project een vervolg en zal Raymond Meijer opnieuw de tennisclinics verzorgen. In maart worden andere basisscholen uitgenodigd om deel te nemen.

Als sportfunctionarissen ondersteunen we dit project en zijn we contactpersoon van de scholen en de tennisschool.
We stemmen af met de scholen en de tennisschool en maken het programma. Alles gericht op kennismaking, promotie, verbinding, extra beweegmoment.
gehouden.


Kinderen hebben slechtere motorische vaardigheden na de corona-lockdown


Na de eerste lockdown vanwege corona in het voorjaar van 2020 was een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) in Nederland motorisch minder vaardig dan kinderen van die leeftijd vóór de lockdown. Deze achteruitgang in mogelijk te wijten aan het wegvallen van het sporten bij de vereniging en het bewegingsonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Juist omdat er tijdens deze leeftijdsfase een belangrijke basis wordt gelegd voor een leven lang sport en bewegen zetten de sportfunctionarissen van Sportief Hoogeveen zich in met verschillende projecten om die achterstanden weg te werken. Bijvoorbeeld met het project Extra Gym waarbij vorig jaar leerlingen uit groep 1 en 2 van 22 basisscholen uit de gemeente Hoogeveen zijn gescreend. Vervolgens hebben 93 kinderen deelgenomen aan een 10-weeks beweegprogramma gericht op het wegwerken van motorische achterstanden.


Aftrap cursus bewegen in de openbare ruimte

Na een jaar uitstel zijn Nienke en Suzanne, onze sportfunctionarissen, eindelijk gestart met de cursus bewegen in de openbare ruimte!
Interessant om te horen hoe breed dit onderwerp is en met welke domeinen er raakvlakken zijn. Maar vooral ook om eens verder in te zoomen op de vraag: wat levert een beweegvriendelijke omgeving op?
Deze definitie van een beweegvriendelijke omgeving is nadrukkelijk breder dan alleen de fysieke omgeving en voorzieningen (hardware). Het gaat ook om de activiteiten (software) en de organisatie (orgware). Een goed geasfalteerd fietspad door een bos is niet beweegvriendelijk als een gebruiker het fietspad niet gebruikt omdat men het niet veilig vindt. Dit BVO-model laat zien dat een beweegvriendelijke omgeving bestaat uit een combinatie van de elementen hardware, software en orgware. Als gelegenheid, georganiseerd aanbod en het proces achter het zichtbare aanbod op elkaar zijn afgestemd, kan beweeggedrag gemaximaliseerd worden; daar waar het spelende kind is afgebeeld.

Aftrap ontwerp park Dwingeland

Op woensdag 8 september vond de aftrap plaats in Park Dwingeland. Er werd deze dag een sportdag georganiseerd voor alle kinderen van basisschool Villa Kakelbont en Juliana van Stolberg. Er hebben 240 kinderen meegedaan! Het was een mooie zonnige en sportieve dag waarbij de nadruk op samen spelen/bewegen lag! Verschillende partijen waren deze dag aanwezig, zoals de gemeente, SWW, Smederijen, IVN en de beide basisscholen. Buurtbewoners en andere belangstellenden konden deze dag een bezoekje brengen aan het Park en geïnformeerd worden over de plannen.

Als sportfunctionarissen zijn we betrokken bij de plannen rondom het speelplan en beloofd het een heel mooi stadspark te worden met veel sport- en beweegvoorzieningen! Bewegen in de openbare ruimte wordt hiermee voor zowel jong als oud gestimuleerd. Dit plan past mooi bij de ambities van het Hoogeveens Sportakkoord.
Nienke en Suzanne gaan tijdens onze cursus aan de slag met het ontwerp van Park Dwingeland.



(ON)GEWENST GEDRAG

Emotie hoort bij sport. Het kan voor zowel prachtige hoogtepunten als grote teleurstellingen zorgen. En dit komt niet alleen voor bij de spelers, maar ook bij ouders, coaches en scheidsrechters of juryleden. Hoe stimuleer je het juiste gedrag en voorkom je ongewenst gedrag? En wat doe je als het toch mis gaat?

Op steeds meer scholen én in gezinnen zie je ze terug: positieve regels. Het idee is dat je de dingen waarvan je normaal gesproken zou zeggen dat ze níet mogen, omvormt en anders formuleert. In een schoolklas is vaak één van de regels dat kinderen niet door elkaar mogen praten. Deze regel kan positief worden geformuleerd door te schrijven ‘in deze klas luisteren we naar elkaar!’

Door de regels positief te verwoorden, voorkom je een negatieve sfeer waarin kinderen het gevoel hebben dat ze dingen niet mogen. Het legt de aandacht bij wat goed en positief is. Daarbij is er het bekende voorbeeld ‘denk niet aan een roze olifant’: dan doe je het juist wel! Door regels te op te stellen die gewenst gedrag stimuleren in plaats van ongewenst gedrag ‘verbieden’, leg je daar de focus op en dat helpt dus ook om dat uit te voeren!

Ook op de sportvereniging gelden allerlei regels. Die zijn nodig om de trainingen, wedstrijden en alle zaken eromheen in goede banen te leiden. Heb je een lijst van de regels die voor jullie belangrijk zijn? Ga dan eens met een paar ouders en kinderen om tafel en vorm de regels om tot positieve regels.

Tip: zet de regels op rijm, zo onthoudt iedereen ze beter:
Eigenlijk is het heel gewoon: wij houden onze velden schoon!
Wie naar de training gaat, is eventjes stil als de trainer praat!
Met aanmoedigingen zijn we altijd blij, want iedere sporter is een kei!

POSITIVITEIT IS DE SLEUTEL!

Wil je meer tips en trucs om aan de slag te gaan met een positieve sportcultuur? Neem dan eens een kijkje op: www.sportplezier.nl





Het EETteam - voor vragen rond om het eten van uw kind

Eetproblemen en het gewicht van uw kind kunnen veel invloed hebben op uw gezin en kunnen uitzichtloos lijken. Toch zijn ze met de goede aanpak vaak op te lossen. Het EETteam wil u en uw kind graag helpen. Het doel van het EETteam is te zorgen voor een goede groei en ontwikkeling van uw kind. Een kind dat ‘lekker in zijn vel’ zit.

Het EETteam Hoogeveen is een makkelijk en professioneel hulpmiddel voor u en uw kind. Het EETteam kan vragen beantwoorden over eten. Verschillende experts bespreken de vragen. Het EETteam stelt een persoonlijk plan op voor kinderen tot en met 17 jaar. Alle vragen over voeding zijn bespreekbaar. Enkele voorbeelden zijn: mijn kind eet geen stukjes, mijn kind spuugt het eten uit, mijn kind heeft ondergewicht, mijn kind heeft overgewicht, mijn kind is alleen nog maar met gezond eten bezig.

U kunt uw kind zelf aanmelden bij het EETteam, maar het kan ook in overleg met een arts. Nadat uw kind is aangemeld, krijgt u van het EETteam een vragenlijst en een eetdagboek. De vragenlijst en het eetdagboek vormen de basis voor de afspraak. Na het terugsturen van beide documenten plannen we binnen een week een afspraak met u in. Tijdens de eerste afspraak kijken we welke organisaties belangrijk zijn voor de behandeling van uw kind. Alle kosten worden vergoed.

Het EETteam Hoogeveen is een idee van Diëtistenpraktijk Diadem, Klinq praktijk, Kinderpraktijk De Leeuwerik, Accare, GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Treant Zorggroep en de gemeente Hoogeveen.


Het EETteam is bereikbaar via het e-mailadres eetteam@dewoldenhoogeveen.nl. Meer informatie staat op de websitepagina www.hoogeveen.nl/eetteam.

Hoogeveens preventieakkoord

Goed in je vel zitten, weinig stress hebben, het heeft allemaal met gezondheid te maken. Gezondheid is een voorwaarde om mee te kunnen doen, om te werken, om kinderen op te kunnen voeden, om vrienden te maken. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen, maar dat gaat niet voor iedereen vanzelf.

Kansen op langer en gezonder leven vergroten
Sommige problemen en ziekten zijn namelijk te voorkomen. Door al vroeg op een bewuste, gezonde manier te leven vergroten de kansen op een langer en gezonder leven. Dat is het doel van het Hoogeveens preventieakkoord. Inwoners, ondernemers, (zorg)professionals en gemeente maken samen afspraken in een preventie akkoord.

Hoogeveens preventieakkoord
Het Hoogeveens preventieakkoord is niet van de gemeente, maar van alle inwoners, verenigingen, bedrijven en partijen in gemeente Hoogeveen die mee willen doen. Een groep vertegenwoordigers uit het onderwijs, de zorg, buurt of dorp hebben samen gekeken welke thema’s het meest bijdragen aan de gezondheid van de inwoners van Hoogeveen. De gevolgen van roken, zoals COPD, vormen de grootste doodsoorzaak in Nederland, gevolgd door overgewicht en obesitas. Alcohol heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de groei van het embryo maar ook voor de ontwikkeling van het puberbrein. Niet vreemd dus dat er in Hoogeveen gekozen is voor inzet op minder roken, alcohol en overgewicht.

Steunt u dit en/of wilt u meedoen?
De gemeente zoekt naar mogelijkheden om uw ideeën mogelijk te maken. Wilt u zich hiervoor inzetten? Heeft u een idee, of doet u al iets dat bijdraagt aan een van de ambities? Laat het weten! Steunt u dit preventieakkoord, laat ook dat weten! Dit kunt u doen op www.hoogeveen.nl/preventieakkoord.


Postadres
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen



Volg ons

 
Telefoon
14 0528

E-mail
sport@hoogeveen.nl