banner-tinnitus-doner

 

Nieuws & Inspiratie
Horen, Stilte en Evenwicht

 

Een brughoektumor hoeft niet je hele leven onderuit te halen

In september 2011 krijgt Els Geraets van de ene op de andere dag uitval aan één kant van haar gezicht. “Eerst kon ik met mijn rechteroog ineens niet meer knipogen. In de loop van de dag kwam er steeds minder beweging in die kant van mijn gezicht.” De huisarts stuurde haar naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het kon op dat moment nog van alles zijn: van de ziekte van Lyme tot een tumor. Zes weken lang verkeerde Els in onzekerheid. Tot de uitslag kwam: een brughoektumor.

 

 

Slechthorend? Ontdek het gemak van gebaren

bianca-van-der-horst-gebaren

Speciaal voor Hoormij∙NVVS maakte Bianca deze video met een paar gebaren. Vanuit haar hart voelt Bianca het als haar missie om gebarentaal toegankelijk te maken voor jou en anderen. Misschien vind je het spannend, maar je kan het niet fout doen, wel beter worden. Jij hebt het recht om deze taal te gebruiken. Dat niet voor jou bepaald wordt, dat gebarentaal niets voor jou is. Maar dat je zelf de kans krijgt om te ervaren wat het voor jou kan doen. Je mag het gebruiken, je eigen maken en ervan genieten.

Ontdek de gebaren
 

 

Wij geven om jou,
steun jij ons?

 
Word lid
5-redenen-om-lid-te-worden-hoormij
 

 

Sponsored

 

Genieten van muziek met een cochleair implantaat

Negen van de tien MED-EL CI-dragers, geven aan dat muziek via hun implantaat prettig klinkt. Deels is dit te danken aan het ontwerp van de cochleaire implantaten van MED-EL, die het natuurlijke gehoor zo goed mogelijk nabootsen. Maar ook oefening helpt: hoe vaker mensen met een CI naar muziek luisteren, des te meer ze het kunnen waarderen. Als jij een CI draagt, is het nooit te vroeg of te laat om te beginnen met muziektraining. We delen zes tips om u te helpen genieten van muziek met uw CI.

Zes muziektips
 
music-geriatrics-med-el-branded-2
 

Kort nieuws

 

Rondleidingen NGT Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier biedt in 'Beroofd' rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan. 'Beroofd' bestaat uit twee delen: een deel in het Nationaal Holocaustmuseum en een deel in het Joods Museum. De rondleiding doet deze allebei aan. Het is ongeveer 12 minuten lopen tussen deze locaties. De rondleidingen zijn op vrijdag 21 juni, zondag 25 augustus en zondag 20 oktober 2024.

 
Meer informatie
 

 
oorcheck-zo-klinkt-het-def

Zo klinkt het

Hoe klinkt het als je slechthorend bent? Of als je continu een piep of brom hoort? Beluister hier verschillende situaties.

Lees verder
 

 

Hoofdband

Wat je beperking ook is, er is altijd een manier waarop je kan sporten of bewegen. Uniek Sporten pleit voor deelname van mensen met een aandoening bij recreatief sporten, onder wie mensen met een gehoorbeperking. Met steeds betere hoorhulpmiddelen lijkt een betere inclusie mogelijk. Soms is het even zoeken naar oplossingen. Hoortoestellen zijn kostbaar en nog vaak kiezen mensen ervoor te spelen zonder apparaat. Een hoofdband kan uitkomst bieden voor hoortoestel- en CI-dragers.

Lees meer

Weerbaarheid voor vrouwen

Esra de Jong - zelf slechthorend en CI drager - werkt als trainer voor Kenniscentrum weerbaarheid. Daarnaast werkt zij als ambulant begeleider voor dove mensen. Op zaterdag 22 juni 2024 organiseert KWC een workshop weerbaarheid voor en door vrouwen in Zutphen. Heb je interesse en woon je in (de omgeving van) Zutphen? Esra is aanwezig als instructeur en kan helpen om de vertaalslag te maken voor mensen met een gehooraandoening. Ben jij erbij?

Lees meer
 

 
 

Neurochirurg over de genezing van tinnitus

Neurochirurg Dirk de Ridder onderzoekt manieren waarop hij de hersenen kan trainen om het geluid niet meer aan te maken. De hersenen kunnen bij gehoorverlies zelf invullen dat er een geluid aanwezig moet zijn: “Je brein denkt: ik krijg het niet binnen, maar ik heb die informatie nodig. Ik voorspel wat ik denk dat daar normaal geklonken zou hebben en dat wordt die piep.” Hij omschrijft het ook wel als fantoompijn. 

Podcast NRC

dirk-de-ridder

Je moet mogelijk (als abonnee) inloggen bij NRC

Meer informatie
 

Uitgelicht

 

Webinar: PPPD

PPPD is bij veel mensen onbekend, ook bij zorgprofessionals. Hierdoor vinden patiënten niet altijd gehoor en begrip voor hun klachten. Hoe is de bekendheid van PPPD te vergroten en wat is daarvoor nodig? Drie studenten van de opleiding Fysiotherapie & Ergotherapie van de HAN hebben deze vragen voorgelegd aan PPPD-patiënten en zorgprofessionals. De resultaten van dit onderzoek presenteren zij tijdens dit Webinar op 25 juni 2024. Kom jij ook?

Meer informatie
 
webinar-alle-dagen-duizelig-pppd
 

Agenda

 

 

 

pexels-viridiana-rivera-19797311-agenda-2024-b-2

Meer informatie?
Check de agenda

 

 

In de media

 

Meer zicht op tinnitus dankzij Apple onderzoek

Apple heeft samen met onderzoekers van de Universiteit van Michigan een onderzoek - de Apple Hearing Study - naar tinnitus uitgevoerd onder meer dan 160.000 personen. Die werden via een enquête en app bevraagd over hun ervaringen met tinnitus. Doel was het verkrijgen van meer inzicht en begrip over tinnitus. 

 

 

Ralphs Blind date met Noor

Elke drie weken heeft Ralph op donderdag om 16.00 uur een blind date met mensen met verhalen die je in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomt. Hij weet wel waarover ze gaan praten, maar niet met wie. Zijn achtste date is met Noor, zij heeft tinnitus en een constante piep in haar oren. 

 

Wie inspireer jij?

 

Deze nieuwsbrief informeert en inspireert mogelijk ook anderen. Ken jij iemand die dit interessant vindt? Attendeer ze erop via deze link.

De volgende nieuwsbrief verschijnt over twee weken.

inspireer-je-vrienden
 

 
hoe-hoort-het-op-de-werkvloer
hoorwijzer-2